TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Uluslararası medyanın gözünden seçim sonuçları

Çeşitli basın kuruluşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yenilmez, usta, kazanan' gibi ifadelerle bahsetti.
Uluslararası medyanın gözünden seçim sonuçları
İNGİLİZ Basını Guardian, Erdoğan'ın konuşmasını aktardı: Kazanan Türkiye
İngiltere'den The Guardian gazetesi, "Cumhurbaşkanı seçimini Recep Tayyip Erdoğan kazandı" diye yazdı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Erdoğan'ın ikinci turda muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu'na karşı zaferini doğruladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan yüz binlere seslenen Erdoğan'ın, "Kazanan yalnızca biz değiliz. Türkiye kazandı, demokrasimiz kazandı." ifadeleri paylaşıldı.

BBC: Erdoğan bir kere daha kendisine karşı yarışmanın kolay olmadığını ispatladı
BBC, İstanbul ve Ankara'da vatandaşların, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve sokaklarda Erdoğan'ın seçim zaferini kutlamaya başladığını kaydetti.
Erdoğan'ın ilk açıklamasında seçmenlere teşekkür ettiği ifadelerinin yer aldığı haberde, "Erdoğan bir kere daha kendisine karşı yarışmanın kolay olmadığını ispatladı." değerlendirmesine yer verildi.

İsviçre basını Le Temps: Yenilmez Erdoğan
İsviçre'de Fransızca yayın yapan Le Temps gazetesinin başlığında "Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimini yenilmez Erdoğan kazandı" vurgusu yapıldı.
Yirmi yıldır iktidarda olan Türkiye Cumhurbaşkanı'nın, ikinci turdan da galip çıktığına işaret edildi.

ÇİN Basını Xinhua: Erdoğan kazandı
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, "Erdoğan kazandı" ifadesiyle seçim sonuçları hakkında okurlarını bilgilendirdi.
Erdoğan'ın önce bir otobüsün üzerinden, sonrasında ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden gerçekleştirdiği konuşmalardan bazı kesitlere yer verildi.
Haberde, "Erdoğan, pazar günü cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin galibi ilan edildi. Bir 5 yıl süreyle daha görevlendirildi." ifadeleri kullanıldı.

Amerikan Basını: Yeniden kazandı

New York Times: En büyük zorluğun ardından yeniden kazandı
New York Times (NYT), seçimlere internet sitesinde ayrı bir sayfa ayırdı.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdiye kadarki en büyük zorluğun ardından yeniden seçimi kazandı" başlığı ile verdiği haberinde NYT, "Türkiye'nin 20 yıldır en önemli siyasetçisi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin seçim otoritesine göre, muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu mağlup etti." ifadesine yer verdi.

The Wall Street Journal: İkinci turda esas rakibini yendi
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin internet sitesinde ise, "Ülkenin en uzun süre hizmet veren lideri, ikinci tur oylamada esas rakibini yendi." yorumu yapıldı.
WSJ analizinde, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jim (James) Jeffrey'nin "(Erdoğan) Baskı altındayken sakindir." ifadesine ve "Erdoğan'ın ne yaptığını bildiği, işin başında olduğu mesajını yansıttığı ve bunun çoğu seçmen gibi özellikle Türk seçmenin ilgisini çektiği" yorumuna yer verildi.

Washington Post: Birleşen muhalefetin meydan okumasından sağ çıktı
Washington Post gazetesindeki bir analizde, Erdoğan'ın, "birleşen bir muhalefet tarafından desteklenen bir adayın meydan okumasından sağ çıktığı" ifadesi kullanıldı.

Bloomberg: Doğu-Batı güç mücadelesinde bağımsızlığını savunmaya devam edecek
Bloomberg, seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, "Dış politikada Erdoğan'ın bir başka beş yılı muhtemelen, Türkiye'nin, ticaretten Ukrayna'daki savaşa kadar her konuda Doğu-Batı güç mücadelesinde bağımsızlığını savunmaya devam ettiğine şahitlik edecek." ifadesini kullandı.

Amerika'nın Sesi: Yeniden kazandı
Amerika'nın Sesi'nin İngilizce servisi tarafından paylaşılan haberde, şu bilgilere yer verildi:
Görevdeki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü yapılan ikinci tur seçimleri yeniden kazandı.

FRANSIZ Basını Le Monde: Ankara'nın ustası Erdoğan
Fransa basınından Le Monde, "Ankara'nın ustası Erdoğan"ın üçüncü kez zafer ilan ettiğini aktardı.
2003'ten bu yana görevde olan Erdoğan'ın, 28 Mayıs'ta tekrar cumhurbaşkanı koltuğu için seçildiği vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında oluşan sonucun "şaşırtıcı olmadığı" kaydedildi.

ALMAN Basını Die Welt: Yenilmez
Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt, "Yenilmez" manşetini attı. YSK'nın verilerine göre, ikinci turun kazananının yine Erdoğan olduğu kaydedildi.
Muhalefetin verdiği sözler konusunda başarısız olduğu detayı vurgulanırken şöyle denildi:
Berlin ve Brüksel, zor bir ortakla bir diğer 5 yıla hazırlanmak zorunda. Altı partiden oluşan muhalefet ittifakı, 20 yılda Erdoğan'ı yenmek için en iyi şansı bulmuşu. Hatta birçok anket, rakibi Kılıçdaroğlu'nun zaferini bile tahmin ediyordu.

"Erdoğan'ın gücü muhalefetin zayıflığıdır"
"Erdoğan'ın gücü aynı zamanda muhalefetin zayıflığıdır." denilerek, Kılıçdaroğlu'nun, önceki yıllarda Erdoğan'ın rakiplerine göre daha yüksek oy almasına rağmen, beklenenden daha kötü bir performans sergilediği tespiti yapıldı.

Spiegel: Ebedi Erdoğan
Spiegel de "Ebedi Erdoğan" başlığını kullandığı haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha cumhurbaşkanı seçimini kazandığı belirtildi ve bunu nasıl başardığı analiz edildi.

RUS Basını İzvestiya: Yola devam ediyor
Rus basınından İzvestiya gazetesi, Erdoğan'ın üçüncü dönem için cumhurbaşkanı olarak yoluna devam ettiğini okurlarına aktardı:
Rakibi Kılıçdaroğlu'nu yüzde 52 ile geçti. İlk turun bitiminden sonra ülke askıdaydı. 14 Mayıs'ta Erdoğan, oyların yüzde 50'sini geçememişti.

YUNAN Basını Proto Thema: Yeni Fatih Sultan Mehmet
Yunanistan'dan Proto Thema ise seçim sonuçlarını paylaştığı haberinde Erdoğan için "Yeni Fatih Sultan Mehmet" diye yazdı.
Seçimin ertesi günü olan 29 Mayıs'ın, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olduğu, çok sayıda kent sakininin sabah namazı için Ayasofya'ya akın ettiği belirtildi.
Yorum Yazın