TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Yüzde tüylenme neden olur

Özellikle kadınlarda ortaya çıkan yüzde tüylenme; genelde yanaklarda ve dudak üstlerinde aşırı tüylenme bir sorun belirtisidir.
Yüzde tüylenme neden olur
Fatma Güler - Az tüylenmeler sorun yaratmayacağı için nerdeyse erkek yüzü gibi bir hal alan tüylenme bu durumu yaratır.

Yüzde ortaya çıkan aşırı tüylenme; hirsutizm adı ile tıbben adlandırılır. Hirsutizm; erkeklik hormonu olan androjenin vücutta fazla salgılanması anlamına gelir. Bu durumda kadınlarda oluşan fazla erkeklik hormonu salgılanması aşırı tüylenmeye neden olmaktadır. Kadınlara %50’lik yüz tüylenmesi bu şekilde oluşmaktadır.

Polikistik over sendromu; hirsutizm nedeniyle yaygın olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık yüzde kıllanma yanında, kısırlık, yumurtalık kistleri, adet döngüsünde bozulma ve obeziteye neden olur. Yani bu hastalık hormon seviyelerinde değişime neden oluşturmaktadır.



Cushing sendromu; kortizol seviyesinin normal değerlerin oldukça üstüne çıkması sonucunda kadınlarda yüzde yüksek miktarda tüylenme oluşturabilmektedir. Kortizol aşırı stresle tetiklenen bir durum oluşturmaktadır. Bu durum hormonlarda dalgalanmaların oluşarak değişimlere yol açar.

Konjenital adrenal hiperplazi; kalıtsal olarak ortaya çıkan aldosteron ve kortizol hormonlarının aşırı düzensizliğidir. Bu durumda vücut; adrojen hormonunu üretmesi ile sorunu çözmeye çalışır. Dolaylı olarak da bu sayede yüzde aşırı kıllanma ortaya çıkabilmektedir.

Yüzde ortaya çıkan aşırı tüylenme bir rahatsızlıktır. Bunun bir hekim tarafından tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Bazı durumlarda kullanılan ilaçlarda aşırı tüylenme nedeni olarak ortaya çıkabilen bir hal alabilir.
Yorum Yazın