TİC Holding Header
  • USD 32.38
  • EUR 34.744
  • Altın 2406.678
  • BIST 100 10094.59
  • Genel

Zeytin Dalı Harekatı'nda 20 günde neler yaşandı?

TSK ve ÖSO birliklerinin beraber yürüttükleri Zeytin Dalı Harekatı bugün 20. gününde.
Zeytin Dalı Harekatı'nda 20 günde neler yaşandı?
Sultan Gedik - TSK tarafından 20 gün önce Suriye'nin kuzeyi olan Afrin bölgesine başlatılan Zeytin Dalı Harekatı tüm hızıyla devam ediyor.

Sınırın ötesinde yapılan harekatta ordumuz birçok köye Türk Bayrağını dikmiş durumda.

Öte yandan harekatta günler ilerledikçe Pyd ve Pkk'nın gerçek yüzü ortaya çıkıyor.

Suriye'nin kuzeyinde yapılan harekatta terörist başı Abdullah Öcalan'ın resmi ve heykeli ele geçirildi.



Sınır ötesinde askerlerimizin verdikleri röportajlarda morallerinin yüksek olduğu ve operasyonda kendilerinden emin oldukları gözlendi.

PEKİ ŞUANA KADAR HANGİ BÖLGELER ALINDI VE KAÇ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ?

20 Ocak'ta başlayan Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda şu ana kadar 1028 terörist etkisiz hale getirildi, çok sayıda stratejik nokta, köy, tepe teröristlerden temizlendi. Operasyonda şu ana kadar 17 askerimiz şehit düştü.

TSK'DAN ZEYTİN DALI HAREKATI AÇIKLAMASI

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve TSK tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları tarafından Suriye'nin Halep ilinin Afrin kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Amacın, Türkiye hükûmetinin ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğu bildirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.
 
ÖSO NEDİR?

ÖSO yani Özgür Suriye Ordusu birçok Arap ülkesinde, Arap Baharı sonrasında iç karışıklıklar ve çatışmalar meydana geldi.

Mısır, Libya, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerde meydana gelen olaylarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ve mevcut rejimler el değiştirdi. 2011 yılında Suriye'de bu olaylar patlak verdi.

Esad yönetiminin sivilleri bombalaması üzerine ordudan ayrılan bazı asker ve subaylar tarafından Özgür Suriye Ordusu kuruldu. Kurulan grubun sayılarının 40.000 ile 50.000 arası olduğu tahmin edilmektedir.

Rejime karşı olan bu örgüt ABD, İsrail, Arap ve batılı ülkelerden finansal ve askeri destek almaktadır.

2012 yılında dağınık halde bulunan grupları eskiden Suriye hava kuvvetlerin de albay olan Riyad el-Esad grubu tek çatı altında toplandı ve grubun başına geçti. Askeri kordinasyon merkezinin ilk olarak Türkiye'nin Hatay ilçesi olduğunu açıkladılar. Fakat gelen tepkiler üzerine merkezlerini Suriye'nin Şam bölgesine taşıdıklarını ifade ettiler. Bugün Suriye'de aktif olarak Esad rejimi, DAEŞ, YPG ve bazı islamcı gruplarla çatışma halindedirler.



ÖZGÜR SURİYE ORDUSU NE ZAMAN KURULDU?

Özgür Suriye Ordusu 29 Temmuz 2011 tarihinde kuruldu. İnternet ortamında yayımladıkları videolarda Suriye Arap Cumhuriyeti askerlerini mevcut görev yerlerini terk ederek, devletle karşı kendilerine katılmaya çağırmaktadır. Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.

Suriye Ordusu'nun sivillere ateş açması ve gösterileri zor kullanarak bastırmaya çalışması, pek çok asker ve subayın ordudan ayrılmasına yol açmıştır. Bazı siviller de silahlanarak direnişe katılmışlardır. Tüm bu gruplar 29 Temmuz 2012 tarihi öncesi dağınık haldeydi. Bu tarihte Suriye Hava Kuvvetleri albaylığından istifa eden Riyad el-Esad ve silah arkadaşları tüm milis-asker gruplarını tek çatıda birleştirmek amacıyla Özgür Suriye Ordusu'nu kurdular.



ZEYTİN DALI HAREKATI 20. GÜN

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı'nın 20. gününde öldürülen terörist sayısını açıkladı.

Resmi açıklamada; "Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1028 oldu" denildi.

Raco cephesinde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Bazı nokta ve silahlar ele geçirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Afrin olayını çözeceğiz, İdlib'i aynı şekilde çözeceğiz ve mülteci kardeşlerimiz tekrar kendi topraklarına, kendi evlerine dönsün istiyoruz. 3,5 milyonu herhalde biz burada ila nihaye saklayacak halimiz  yok. Onlar da zaten bir an önce kendi topraklarına dönmek istiyorlar."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le telefonda konuştu. Afrin harekâtını ele alan iki lider, İdlib'deki gelişmeleri de görüştü. İlki Soçi'de yapılan Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin bir araya geldiği üçlü zirvenin ikincisi İstanbul'da gerçekleşecek.

SK, Zeytin Dalı Harekâtı'nın 20. gününde bugüne kadar toplam 1028 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Şeyh Horuz Dağı'na giren Türk özel kuvvetler askerlerinin ilk fotoğrafı yayınlandı. Dağda yaralı yakalanan bir YPG'li terörist, hastaneye kaldırıldı.

Zeytin Dalı harekâtında yer alan Leopard tankları, araziye göre kamufle ediliyor.

Türkiye, ABD askerlerinin Menbic'ten çekilmesini son haftalarda birçok kez resmen istedi. Buna karşın Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının dünyaya servis ettiği bir kare, gündeme bomba gibi düştü. ABD'li generaller Jamie Jarrard ve Paul E. Funk, Menbic'te YPG'li teröristlerle poz verdi.

AP'nin fotoğraflarında general Jarrard, YPG yöneticilerine teşekkür ediyor.

Ajansa konuşan general Funk ise, Amerikan askerlerinin Menbic'te kalmaya devam edeceğini söyledi.

AP'nin servis ettiği fotoğraflardan bir başkasında ise, ABD askerleri Türkiye sınırını izliyor.


Afrin'de bir ilkokulda bulunan kitaplardaki harita, PKK ve YPG'li teröristlerin alçak hedeflerini gözler önüne serdi. Haritada hayali bir ülke yer alıyor ve Türkiye topraklarının neredeyse yarısı haritada.

France 24 kanalı, Menbic'ten geçtiği haberinde harekâtta öldürülen terörist cenazelerini ekrana getirdi.

Afrin'e Zeytin Dalı harekâtının yirminci gününde tüm gelişmeleri an be an canlı blogla aktaracağız.

ZEYTİN DALI HAREKATI 19. GÜN

Afrin'deki terör unsurlarına yönelik yürütülen Zeytin Dalı Harekatı 19. gününde devam ediyor.

999 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

TSK'dan yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre; 07 Şubat 2018 tarihinde, 29 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 999 olmuştur. Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

ŞEYH HURUZ KÖYÜ TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesine bağlı Şeyh Huruz köyü ve alt yerleşimlerini terör örgütü Pyd/Pkk'dan aldı.

İsimleri aşağı Şeyh Huruz, Orta Şeyh Huruz ve Yukarı Şeyh Huruz olarak geçen yerleşimlerin yanı sıra Havuz Tepesi de terörden arındırıldı.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde 1'i belde merkezi, 24'ü köy, 3'ü köy altı yerleşim ve 12'si stratejik dağ veya tepe olmak üzere 40 noktayı örgütten kurtarmış oldu.



Terör örgütlerinden temizlenen bu yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:
"Bülbül beldesi merkezinin yanı sıra Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar ve Şeyh Huruz köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim, Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü, Cinderes beldesinde Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni, Şeran beldesinde Burseya Dağı, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sergaya Tepesi."

EMEKLİ ASTSUBAYLAR KİLİS'E GİDİYOR

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Osmaniye ve Kadirli Şubesi üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki 'Zeytin Dalı Harekatı'nda görev alan askerlere destek için Kilis'e gitti.

Cumhuriyet Meydanında toplanan kalabalık, araçlarla yola çıkarak, ülkeye yönelik her türlü terör kınamak, terör örgütüne karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı Zeytin Dalı Harekâtını desteklemek ve terörü lanetlemek için Kilis Recep Tayyip Erdoğan Meydanında, diğer illerden gelen dernek üyeleri ile bir araya gelecekler. TEMAD Genel Başkanlığı'nca düzenlenen organizasyon kapsamında, ayrıca Kilis İl Müftülüğü öncülüğünde şehitler için mevlit okutulacak. TEMAD Osmaniye İl Başkanı Şenel Yıldız, harekat bölgesini yakın olduğu için Osmaniye, Adana, Mersin ve Gaziantep İl Başkanlıkları ile Kadirli, Dörtyol ve İskenderun İlçe Başkanlığı üyelerinin katılımları ile bu törenin gerçekleştirileceğini söyledi. TEMAD Kadirli İlçe Başkanı Emekli Astsubay Ali Ava ise bu ülkenin bekası için canını seve seve veren Türk askerine, bir nebze de olsa destek olmak için böyle bir organizasyon gerçekleştirildiğini belirtti.



SAKARYA TEPESİ’NDEKİ PYD MEVZİLERİ YERLE BİR EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Sakarya Tepesi’ndeki PYD mevzileri Sakarya obüsü ile yerle bir edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 20 Ocak’ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı başarılı bir şekilde devam ediyor. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında yoğun çatışmaların yaşandığı Sakarya Tepesi teröristlerden geri alınmıştı. Geçtiğimiz gün yoğun çatışmaların yaşandığı Sakarya Tepesi, Özgür Suriye Ordusu güçlerinin operasyonu ve sınıra konuşlu Sakarya isimli obüsün PYD hedeflerini yerle bir etmesiyle kurtarıldı.

Tepenin ele geçirilmesiyle birlikte önemli bir bölge terör örgütü PKK/PYD’den temizlenmiş oldu. Stratejik öneme sahip Sakarya Tepesi, Burseya ile Darmık dağları arasında bulunuyor.



SINIR KÖYLERİ KIRMIZI-BEYAZ

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, ‘Zeytin Dalı Harekatı’na yakından tanık olan sınır köyleri Türk bayrakları ile donatıldı.

Bir vatandaş, dağa yaptığı Türk bayrağının yanına ‘Önce Vatan’ yazarak evinin duvarını kırmızı-beyaza boyadı.



Zeytin Dalı Harekatı sınır ötesinde hız kesmeden sürüyor. PKK\YPG\PYD’yi bölgeden temizlemek için devam eden operasyona Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan sınır köyleri yakından tanık oluyor.

Köylüler askeri hareketliliği yakından takip ederken, yapılan top atışlarını her gece duyuyor.

Bölgede bulunan köyler ise adeta Türk bayrakları ile donatıldı. Tüm evlerin çatılarına bayraklar asılırken, vatandaşlar operasyona olan desteklerini bu şekilde belli etti. Geçiş yapan askerleri ise çocuklar ellerinde Türk bayrakları ile karşılıyor. Askerler ise minik çocuklara, el sallayarak cevap veriyor.



PYD VE PKK'NIN DAĞI TEPEYLE BAĞLADIĞI HENDEK ORTAYA ÇIKARILDI

Bölgede bulunan AA muhabirinin edindiği bilgilerde, terör örgütü PYD/PKK'nın Dikmetaş Köyü'nün tek yolu ile muhaliflerin kontrolünde bulunan Yazıbağ Köyü arasında açtığı hendeğin 3 buçuk metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde ve 4 kilometre uzunluğunda olduğu öğrenildi.

Hendeğin, PYD/ PKK'dan temizlenen Sirgaya Tepesi'nden önceki hafta terör örgütünden temizlenen Burseya Dağı'na kadar uzandığı görüldü.

Muhalifler, araçların geçişine imkan sağlamak için Dikmetaş'ın tek yolundaki hendeği iş makineleri yardımıyla toprakla doldurdu.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 23'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 11'i stratejik dağ veya tepe olmak üzere 36 noktayı örgütten kurtarmış oldu.



ZEYTİN DALI HAREKATI 18. GÜN

Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda 18. güne girildi.

TSK ve ÖSO unsurları Afrin'e doğru ilerliyor.

TSK'dan yapılan son açıklamaya göre, etkisiz hale getirilen terörist sayısının 970'e yükseldi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Zeytin Dalı Harekatı'nın yürütüldüğü bölgeden elde edilen bilgilere göre, bugün PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu 23 kişinin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 970 olmuştur." bilgisi verildi.

Afrin'de stratejik noktalar ele geçirildi.  Afrin'de Surki köyünü de teröristlerden alındı. Afrin'in kuzey doğusunda bulunan Sarıkaya Dağı ve kilise roket atılan Dikmetaş köyü de terör örgütünden alındı.

RACU DAĞI TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ
 
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Racu Dağı çevresinde terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mevzilere Fırtına obüsleri ve tanklarla aralıklarla atış yapılarak teröristlerden temizlendi.
 
Racu dağı temizlendikten sonra ÖSO birlikliklerinden bir kişi Racu dağına Türk bayrağı dikerek ezan okudu.



TERÖR ÖRGÜTÜ PYD 500 TERÖRİSTİ SİVİLLERİN ARASINDA AFRİN'E GETİRDİ

Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin Haseke ve Aynularab gibi bölgelerinden 500 kadar teröristi, "sivillerin dayanışma ziyareti" adı altında Afrin'e geçirdi.

PYD/PKK, geçen hafta Suriye'nin kuzeyinde işgalinde tuttuğu bölgelerde, Afrin'e "dayanışma konvoyu" tertipleyeceğini duyurmuştu.



ZEYTİN DALI HAREKATI 17. GÜN

Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin'deki terör oluşumlarına yönelik sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı 17. gününde.

TSK operasyonlarda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine mensup 947 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Afrin’in batısındaki Hac Bilal köyü ile kuzeyindeki Horoz Dağı, dün TSK ve ÖSO güçleri tarafından alındı. Çatışmalar, Bülbül kasabası çevresinde yoğunlaşırken 9 stratejik tepenin alınması ilk hedef olarak belirlendi.

Harekat kapsamında Mehmetçik ve ÖSO güçleri Afrin'deki terör yuvalarını tek tek imha ediyor.
 


16:57 Afrin'deki terör örgütü PKK/PYD-YPG mevzileri topçu birliklerince vuruluyor. Hatay'a gelen çok sayıda askeri araç, sınır birliklerine sevk edildi.
 
16:11 Dikmetaş Dağı ve Sarıkaya Tepesi teröristlerden alındı. İkisi de, 28 Ocak'ta ele geçirilen ve stratejik öneme sahip Burseya Dağı'nın kuzeyinde yer alıyor.
 
12:15 Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in batısındaki Surki köyünü terör örgütü PYD/PKK'dan kurtardı.
 
12:00 Kilis-Hatay hudut hattında yer alan, terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mevzilere Fırtına obüsleri ve tanklarla aralıklarla atış yapılıyor. Suriye'nin Afrin bölgesinde belirlenen terör hedefleri tank ve toplarla ateş altına alındı.


 
10:30 İçişleri Bakanlığından, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 449 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.
 
08:04 Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılan açıklamada, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu 947 teöristin etkisiz hale getirildiğini belirtildi.
 
07:50 Terör uzmanı Abdullah Ağar Afrin'de devam eden harekat ile ilgili ''Harekatın en kritik safhası şuydu. 7 farklı noktadan girilerek harekâtın direnç noktaları ele geçirildi.''

ZEYTİN DALI HAREKATI 16. GÜN

Suriye'nin Afrin kentinde terör örgütü PKK/PYD-YPG ve DEAŞ'a yönelik olarak başarılı bir şekilde sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı'nda 16. güne girildi.

Ajanslardan gelen son dakika haberleri ve sıcak gelişmelere göre, TSK ve ÖSO birlikleri stratejik 1027. dağ bölgesini ele geçirdi.

Zeytin Dalı Harekatı'nın 16. günündeki hedefin 1027 rakımlı tepe olduğu belirtilmişti.



Raco’ya 6 kilometre uzaklıktaki 1027 rakımlı tepenin alınması için harekete geçen TSK ve ÖSO birlikleri, bu tepeyi terör örgütü PKK/PYD-YPG'den arındırarak operasyona başarılı bir şekilde devam edildiğini göstermiş oldu.

21:30 Başbakan Yıldırım Kilis'te yaptığı konuşmada, “TSK 538 belirlenen hedefi imha etmiş, 935 teröristi etkisiz hale getirmiştir." dedi.

17:29 TSK ve ÖSO birlikleri stratejik 1027. dağ bölgesini ele geçirdi.

13:39 Batı cephesinde Şeyh Bilal köyü PKK/PYD-YPG'li teröristlerden alındı. Böylece kuzeyin ardından batıdaki ceplerin de birleştirilmesi için önemli bir adım atıldı.

10:52 Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, "YPG üniformalı ABD askeri de hedeftir." dedi.

10:14 TSK'dan yapılan açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütlerine ait 5 hedef imha edilmiş, 35 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir." denildi.

10:11 Dün 5 askerimizin şehit olduğu tankın vurulduğu Şeyh Horoz Dağı, gece boyu süren operasyonun ardından alındı.

10:06 Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'nda şimdiye kadar 932 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

10:01 Sınırda konuşlu topçu birlikleri, Afrin'deki terör örgütü PKK/PYD-YPG hedeflerini ateş altına aldı.

ZEYTİN DALI HAREKATI 15. GÜN

Afrin'de terör örgütü hedeflerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nın 15. gününe girildi.

TSK, 3 Şubat itibarıyla harekat kapsamında 897 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

TSK, operasyonun başarıyla devam etmekte olduğunu da belirtti.


 
TSK''dan yapılan açıklama şöyle:
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.
 
Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
 
Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.
 
Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 15 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir.
 
“Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 74 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 897 olmuştur.
 
Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
RACU DAĞI ÇEVRESİ ATEŞ ALTINA ALINDI
 
AA'nın haberine göre; Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Racu Dağı çevresinde terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mevzilere Fırtına obüsleri ve tanklarla aralıklarla atış yapılıyor.
 
Bombalanan alanlardan yükselen duman, Kilis'in sınır hattındaki Hisar köyünden de görülebiliyor.
 
Ayrıca bölgeden şiddetli patlama sesleri de duyuluyor.


 
TSK: AFRİN'DE BİR TANKIMIZ İSABET ALDI
 
Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada; Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, 3 Şubat 2018 tarihinde, Afrin kuzeydoğusu Şeyh Horoz bölgesinde harekâta katılan bir tankımız, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen saldırı neticesinde isabet almıştır.



ZEYTİN DALI HAREKATI 14. GÜN

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Afrin'deki terör oluşumlarını bertaraf ederek bölge halkını zulümden kurtarmak için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 14. gününde.

TSK harekatta PKK/KCK/PYD-YPG'li 811 terörist etkisiz hale getirildi. Kilis’te iki ayrı noktadan giren Mehmetçik ve ÖSO Bülbül Kasabası’nın da kurtarılmasıyla hatları birleştirdi.

Birlikler Raco’ya girmeye hazırlanıyor.

Afrin'i terörden arındırmak için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı, 14. gününde karadan ve havadan aralıksız devam ediyor.

Planlandığı gibi ilerleyen harekatta, bölgenin haritası değişiyor. Polis Özel Harekat birimlerinin de meskun mahal operasyonları için bölgeye intikal ettiği de bildiriliyor.

23:55 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada’da yayımlanan 'Ottawa Life Magazine' adlı dergiye verdiği röportajda, 'ABD ordusunun PYD/YPG teröristlerine verdiği askeri destek, sadece Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atmakla kalmayıp aynı zamanda uzun süredir devam eden ortaklığımızı da zehirliyor.' ifadesini kullandı.

22:40 Suriye’nin Telabyad kentindeki YPG’li teröristler tarafından Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine taciz ateşi açıldı. Ateşe anında karşılık veren güvenlik güçleri, 3 teröristi etkisiz hale getirdi.

19:15 Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü mevzilerinden ateşlenen roketlerin Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye yükseldi.

14:49 Hatay'ın Reyhanlı, Hassa ve Kırıkhan ilçeleri karşısındaki terör mevzileri, Türk Silahlı Kuvvetleri çoklu roketatar ve topçu birliklerince ateş altına alındı.

11:35 Sınır hattında nöbet tutan askerden yardım talebinde bulunan Suriyeli aile için Türk Kızılayı ile irtibat kuran Mehmetçik, temin edilen gıda kolilerini sınır ötesindeki aileye ulaştırdı.

11:30 Suriye'nin Afrin bölgesini işgal eden terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düzenlenen roketli saldırılarda 6 kişi yaralandı.



11:24 Kilis'te Islahiye caddesinde Adnan Menderes parkı yakınına roket düştü. 1 kişinin yaralandığı bildirildi.

11:15 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 823 olduğunu açıkladı.
 
10:35 ABD'nin Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, PKK'nın kendilerinden aldığı füzelerle Türkiye'ye yaptığı saldırı hakkında açıklama yaptı. Yetkili, TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı'nda kısıtlama yapmasını istedi.
 
10:33 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,yazdığı makalede Zeytin Dalı Harekatı'nı değerlendirdi. Kalın, Amerika Birleşik Devletleri’ne, "DEAŞ ile mücadelenin bitmesine rağmen örgüte askeri yardımın devam etmesi Suriye politikasının nihai hedefiyle ilgili soru işaretleri doğuruyor" uyarısında bulundu.
 
08:46 Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı'nda ele geçirilen silah ve mühimmatlar hakkında bilgi ve görüntüleri paylaştı.
 
08:20 Ürdün Senato Başkanı Faysal el-Fayiz, Türklerin Suriye'yi istikrarlı ve toprak bütünlüğü içinde görmek istediğini söyledi.
 
08:10 Suriye'de bulunan bazı güvenlik ve istihbarat kaynakları ABD'nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’li teröristleri “Muhaberat” olarak bilinen Suriye istihbarat servisine sızdırdığı iddia ediliyor.
 
07:15
Türkiye Washington Büyükelçisi Kılıç: 'ABD'nin terör örgütüne desteği kesin.'

ZEYTİN DALI HAREKATI 13. GÜN

Doğu cephesinde Burseya Dağı’nı alan Mehmetçik, batı cephesinde ‘Anten Tepesi’ni, kuzeydoğu cephesinde ise Eyn Batman Dağı’nı ele geçirdi.

Doğuda Bafelyun ve Darmık dağları ateş altına alın Mehmetçik, batıdaki Raco beldesi için meskun mahal operasyon hazırlıklarını hızlandırdı. Harekatın 13. gününde TSK'dan gelen açıklamaya göre, 790 PKK-KCK-PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristin etkisiz hale getirildi.

Harekatın 12. gününde akıllarda kalan en önemli karelerden biri, terör örgütü  PYD/PKK mensuplarınca Kilis'in Gülbaba köyünün karşısındaki Darmık Dağı'nın güney yamacına inşa edilen sözde 'Öcalan anıtı' Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile bombalanarak imha edimesi oldu.

Öte yandan Associated Press (AP) haber ajansı, terör örgütü PKK/PYD-YPG'lilerin müttefikleri ABD'den Türkiye'yi durdurması için yardım istediğini duyurdu. Reuters ise, sınır hattında bekleyen Türk tanklarının fotoğraflarını dünyaya geçti.



23:10 Suriye-Türkiye sınırındaki Afrin ilçesi ve civarındaki GSM kullanıcılarına, Türkçe, Arapça ve Kürtçe SMS'ler gönderildi.
 
Mesajlarda, "Bismillahirrahmanirrahim. Teröristlerin evlatlarınızı kullanmalarına, sizi, hanenizi ve geleceğinizi çiğnemelerine izin vermeyin. Teröristlere dur demenin zamanı geldi. Teröristlere karşı hep birlikte olalım. Teröristlerden uzak durun. Afrin Afrinlilerindir. Allah'ın izniyle Afrin'de barış, sağlık, huzur, güven ve bereket dolu günlere." ifadeleri yer aldı.
 
22:08 TSK, son açıklamadan bu yana 21 teröristin daha etkisiz hale getirildiğini ve toplamda etkisiz hale getirilen terörist sayısının 811'e yükseldiğini duyurdu.
 
Açıklamada ayrıca, hava harekatı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 14 hedef imha edildiği belirtildi.
 
20:40 ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenize, PYD/PKK’nın Afrin’den Kilis’e roket saldırısına ilişkin bir soruya, “Türkiye’ye yönelik her saldırıyı kınıyoruz.” dedi.
 
18:23 Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu birlikleri, Afrin'de terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca dikilen ve yerli üretim silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile imha edilen terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın sözde anıtının bulunduğu Darmık Dağı'nın eteklerine ulaştı.
 
18:15 ÖSO'ya bağlı Sultan Süleyman Şah Tugay’ına ait arazi aracı, Afrin'in Şengal köyünde PYD/PKK'lı teröristlerin kullandığı ABD yapımı TOW füzesiyle vuruldu.
 
17:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı harekatında öldürülen terörist sayısı ile ilgili "Afrin'de teröristlerden 800 tanesinin işi bitti, ila cehenneme zümera. Tabii akşama kadar bu sayı daha da artacak" dedi.

17:09 Bülbül bölgesini terör örgütü PKK/PYD-YPG'den arındıran TSK ve ÖSO birlikleri, belde merkezini de teröristlerden kurtardı.

13:27 TSK ve ÖSO, terör örgütü YPG’nin Bülbül bölgesindeki terör kampını aldı. ÖSO'dan yapılan açıklamada en az 14 PKK/PYD-YPG'li teröristin öldürüldüğü belirtildi.

13:00 Afrin'de tutuklu olan terör örgütü DEAŞ mensupları, "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında TSK desteğindeki ÖSO birlikleri ile çatışmaları koşuluyla bulundukları Afrin, Rakka ve Deyrizor'daki cezaevlerinden serbest bırakıldı. Yerel kaynaklar, söz konusu teröristlerin sayısının yaklaşık 400 civarında olduğu ve teröristlerin Afrin'in güneyindeki Cinderes bölgesine gönderildiği tespit edildi.

12:00 ÖSO ve TSK, Bülbül bölgesindeki Darmık Dağı'nın eteklerinde yer alan Ali Kar ve Zara teröristlerden aldı. Böylece kuzey cephesinde Şeyh Obası'ndan Şinkal'e kadar olan kısım birleştirildi.

10:05 TSK yaptığı son açıklama ile öldürülen terörist sayısının 790'a ulaştığını duyurdu.
 
08:20 ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, terör örgütü PKK/PYD’ye destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

07:15 Reyhanlı'nın hemen kuzeydoğusunda yer alan Cinderes bölgesinde günledir çatışmalar devam ederken, YPG'li teröristlerin terk ettiği mevzilerde bir güdümlü füze bulundu.



ZEYTİN DALI HAREKATI 12. GÜN

Türk Silahlı Kuvvetlerince terör yapılanmalarına yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı 12. gününde.

Harekat kapsamında 649 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

Kara harekatı kapsamında 4370 hedef ateş altına alınırken, terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzi olarak kullanılan 458 hedef hava kuvvetlerimiz tarafından imha edildi.

Hız kazanan kara harekatı kapsamında Afrin’de ilk meskûn mahal operasyonunun Raco beldesinde başlayacağı, operasyonlarının başlaması durumunda JÖH ve PÖH’lerin de TSK’nın özel kuvvetleriyle birlikte görev alacağı bildiriliyor.

15:42 Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in kuzeyindeki Kurni dağlarının en yüksek zirvesini ele geçirdi.

14:20 Suriye'nin Afrin bölgesinden ateşlenen 2 roket daha Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düştü.

12:12 TSK ve ÖSO birlikleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'deki Bak Ubasi köyünü PYD/PKK terör örgütünden temizledi.

11:59 Burseya Dağı'nın ele geçirilmesinin ardından bir başka kritik nokta olan Darmık Dağı'nda sekiz ayrı nokta Türk savaş uçakları tarafından vuruldu.

11:40 Kilis'in batısında, sınırın hemen karşısında yer alan Pak Obası köyü PKK/PYD-YPG'li teröristlerden temizlendi. Bu şekilde harekâtta sekizinci cep açılmış oldu.

10:20 Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü PYD/PKK üyelerince Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düzenlenen iki ayrı roketli saldırıda bir kişi öldü, bir kişi yaralandı.

10:11 TSK: Afrin'de son 24 saatte 63 terörist etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 712 oldu.

09:19 Zeytin Dalı Harekatı'nda kullanılmak üzere çeşitli birliklerden gönderilen askeri araçlar Kilis'e ulaştı.



ZEYTİN DALI HAREKATI 11. GÜN

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki terör örgütü yuvalarını temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 11. gününde başarıyla devam ediyor.

Operasyonların 9. gününde teröristlerden temizlenen Burseya Dağı'na TSK üs kuruyor. Dün 15. Tepe'nin alınması ile harekatın 10. gününde Afrin'in beş beldesinde 15'i köy, biri köy altı yerleşim ile 5'i stratejik dağ ve tepe olmak üzere 21 nokta örgütten kurtarılmış oldu. TSK'dan yapılan açıklamaya göre şimdiye kadar PKK/PYD-YPG-KCK ve DEAŞ terör örgütü mensubu 616 terörist etkisiz hale getirildi.

Zeytin Dalı Harekatı'nın 9. gününde TSK ve ÖSO tarafından teröristlerden temizlenen ve örgütün Afrin'deki Kandil'i olarak bilinen stratejik Burseya Dağı'na Mehmetçik üs kuruyor. Burseya Dağı’na birkaç kilometre uzaklıktaki Bafelyun Tepesi’nin de en kısa sürede teröristlerden temizleneceği belirtildi.

23:25 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve İran’la birlikte, BM'nin Suriye’ye yönelik anayasa çalışmalarına mümkün olan yardımı yapmayı planladıklarını belirterek, “BM’den Soçi’de varılan kararlar doğrultusunda sonuca ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

22:48 İdlib'de TSK konvoyuna düzenlenen saldırıda bir sivil şehit oldu

18:06 Kilis'te terör örgütü PKK/PKK tarafından atılan bir roket, boş bir alana bir adet roket düştü.

17:47 Hatay'ın Reyhanlı ilçesine terör örgütü PKK/PYD-YPG tarafından roket atışları yapılan Afrin'deki Cinderese köyünde teröristlerin Türkiye'ye ait İnsansız Hava Araçlarının (İHA) görüntü almasını engellemek için köyde lastik yaktıkları bildirildi.  

15:30 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin halkına yönelik 3 dilde hazırlanan bildirileri havadan dağıttı. Bildiride, bölgede bulunan terör örgütlerine karşı birlik çağrısı yapılırken, "Afrin Afrinlilerindir" mesajı verildi.

14:45 Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü PYD/PKK üyelerince Hatay'ın Reyhanlı ilçesine düzenlenen roketli saldırıda bir kişi yaralandı.
 
13:55 TSK'dan 'napalm' iddialarına yönelik açıklama yapıldı: Hava Kuvvetlerimiz tarafından, napalm, kimyasal, biyolojik ve benzeri, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır.


 
13:40 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı'nın 11'inci gününde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, araçlarla Kilis'ten Suriye'ye sevk edildi.
 
13:09 İki gün önce teröristlerden alınan Kastel Cindo köyü PKK/PYD-YPG teröründen tamamen arındırıldı
 
12:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zaytin Dalı Harekatı ile ilgili ''Bu noktadan sonra gözümüz kimseyi görmez. Suriyeli kardeşlerimiz evlerine güven içinde dönene kadar, durmayacağız'' dedi.
 
12:00 TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in batısındaki Süleyman Halil ve Sati Şaği köylerini PYD/PKK'dan arındırdı.
 
11:47 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin Suriye tarafında bulunan Cinderes bölgesindeki terör yuvaları ateş altına alındı.
 
11:35 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Zeytin Dalı Harekatı'nı yürüttüğü Afrin bölgesinden atılan iki roket Suriye sınırına yakın Bükülmez Mahallesi'ndeki boş araziye isabet etti.
 
11:25 Zeytin Dalı Harekatı'nın 11'inci gününde Kilis-Hatay hudut bölgesindeki Darmık Dağı çevresinde belirlenen terör hedefleri savaş uçaklarınca bombalanırken, Fırtına obüslerinden de bölgeye aralıklarla atışlar yapılıyor.
 
11:20 TSK ve ÖSO, Mamal Uşağı'nın güneyindeki Halil Külkü köyünü terör örgütü YPG'den arındırdı.


 
10:29 Afrin'deki PKK/PYD-YPG terör örgütü mevzilerinden ateşlenen bir roket, Kilis'in Öncüpınar Mahallesi'ndeki zeytinliğe düştü
 
09:21 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, TTB yetkilileri hakkında "Afrin harekatıyla ilgili açıklamaları" ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında, TTB Başkanı Raşit Tükel'in de aralarında bulunduğu 11 yönetici hakkında gözaltı kararı verildi.
 
08:40 Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 649 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirildi
 
08:30 Afrin Harekatı'nın ardından yayımladıkları bildiri nedeniyle haklarında soruşturma başlatılan TTB'nin yöneticileri hakkında gözaltı kararı verildi.
 
07:30 Türk ordusu, Buseyra Dağı'nın alınmasından sonra Afrin ve Azez arasındaki Bafelyun tepesini hedef alıyor. Gece saatlerinde tepeden yoğun top sesleri geldi.
 
07:20 Zeytin Dalı harekâtında neredeyse her an sıcak bir gelişme yaşanırken, akşam saatlerinde büyük bir TSK konvoyu Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçti. Konvoyun ilerlediği nokta, İdlib'e bağlı El Eys. Tanklar ve zırhlı araçların yer aldığı Türk konvoyu, El Atarib kasabası civarında görüntülendi.



AFRİN HAREKATI ŞEHİTLERİ

22 Ocak

Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan

23 Ocak

Üsteğmen Oğuz Kaan Usta

Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı

27 Ocak

Piyade Astsubay Üstçavuş Fatih Mehmethan

Piyade Uzman Çavuş Ali Gümüş

3 Şubat

Teğmen Cihangir Çubukçu

Tankçı Sözleşmeli Er Nurullah Seçen

Tankçı Uzman Onbaşı Halil İbrahim Akgül

Uzman Çavuş Ufuk Aktağ

Uzman Onbaşı Fırat Karaca

Pİyade Uzman Çavuş Fevzi Gürsu

4 Şubat

Piyade Komando Uzman Çavuş Bekir Evren

Uzman Çavuş Selim Vurdal

5 Şubat

Uzman Çavuş Şahin Kaya

Piyade Teğmen Ahmet Aktepe

7 Şubat

Astsubay Ömer Bilal Akpınar

Uzman Çavuş Yunus Emre Doğan



Şüphesiz ki şehidimizin kahramanlığı hiçbir zaman unutulmayacak, uğruna can verdiği bu toprak korunacaktır. Aziz şehidimize Allah'tan rahmet, acılı ailesine ve ülkemize başsağlığı ve sabırlar dileriz. OGÜNHaber
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri