• Kıbrıs

Eroğlu, Rum ulusal konseyi kararı bm parametrelerine aykırı

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu,
Eroğlu, Rum ulusal konseyi kararı bm parametrelerine aykırı
Rum Ulusal Konseyi’nin almış olduğu ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin evrimleşerek federal bir devlete dönüşeceği kararının BM parametrelerine aykırı olduğunu söyledi.

İHA - KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, 11 Şubat’ta imzalanan ortak açıklama metninde, oluşturulacak federal yapının eşit statüde iki kurucu devletten neşet edeceğinin açıkça yazılı olduğunu belirtti. Önümüzdeki 2 yılda ve bir zaman limiti içerisinde müzakereleri bir sonuca bağlayacağını ifade eden Eroğlu, hedefinin önümüzdeki dönemde müzakereleri tamamlamak olduğunu söyledi.

“Müzakereler 47 yıldır sürüyor. Halkımızın artık sabrı kalmamıştır” dedi. Derviş Eroğlu “Aday olmamın nedeni, başlatmış olduğum müzakereler vardı. Güneyin iki lideriyle masada bulundum. Hrisyofyasla bayağı yoğunlaştırılmış müzakereler yaptım. Hatta 5 de zirve toplantısı yaptım” dedi. Hristofyas ile gerçekleştirdikleri son zirve toplantısında, Rum Ulusal Konseyi’nden çıkarttığı 5 hayır nedeniyle bir sonuç çıkamadığına dikkat çeken Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanı olduktan sonra müzakerelerin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkanlık seçimlerine kadar durduğunu anımsattı.

“SÜREKLİ BAHANELER ÜRETTİ”
Daha sonra Anastasiadis’in göreve geldiğini de söyleyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Seçilince kendisini aradım da. 10 yıllardır devam eden bu sorunu çözmek için görüşmelere başlayalım dedim. Kendisinin ekonomik sorunları olduğunu belirtti ve bunların üstesinden gelmek için biraz zaman istedi. Bir kaç ay sonra eşlerimizin de katıldığı bir yemek yedik. O toplantıda Ekim’de müzakerelere başlama kararı aldık. Eylül ayı gelince, ortak açıklama önkoşulunu önümüze koydu. O dönem BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı olan Downer’e, bir ortak metin hazırlamasını söyledik. Downer yarım sayfalık bir metin hazırladı. Ben kabul ettim, Anastasiadis reddetti. Bir sürü kağıt gidip geldi. En son kabul ettiler. Müzakerelere başladık. Zaten geciktik, müzakere heyetleri ve liderler ayda ikişer kez görüşsün dedik. Onu da kabul etmedi. Adamın anlaşma niyeti yok. Eide yeni geldiğinde üçlü yemek yedik. Ertesi gün masaya oturma kararı aldık. Uzun tartışmalardan sonra üçüncü safha dediğimiz, karşılıklı pazarlıkların başlayacağı aşamaya geçmeyi Anastasiadis’e kabul ettirdik.”

“HALKIMIZIN SABRI KALMADI”
47 yıldır görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Eroğlu, şimdiye kadar masaya gelen belge ve planların hep Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini belirterek, “Dünya, şimdiye kadar masaya koyduğumuz belgeleri reddetti. Türkleri masada daha ne kadar tutacağız demesi gerekir” diye konuşan Eroğlu, dünyanın yıllardır masada müzakereleri seyrettiğini söyledi. Kıbrıs Türk halkının artık sabrının kalmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önümüzdeki 2 yıl ve bir zaman limiti içerisinde müzakereleri bir sonuca bağlamayı hedeflediğini belirtti.
Yorum Yazın