TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
  • Kıbrıs

KKTC bayrağı hangi AB ülkesinde dalgalanmaya başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayrağı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bugünden itibaren resmen dalgalanmaya başladı.
KKTC bayrağı hangi AB ülkesinde dalgalanmaya başladı
İHA - Geçtiğimiz yıl 16 Ekim’de Budapeşte’nin Andrassy Caddesi 118 numaralı binada KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından açılışı yapılan KKTC Macaristan Temsilciliği’nde bugün KKTC bayrağı dalgalanmaya başladı.

KKTC’nin Macaristan Temsilcisi olan ve daha önce de İstanbul’da başkonsolos olarak görev yapan Arif Altay, yaptığı açıklamada Macaristan’a temsilcilik açtıkları için Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden büyük eleştiri aldığını ifade eti. Altay, Macaristan’la siyasi kriz yaşandığını fakat kendilerinin Macaristan’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile daha fazla sorun yaşamaması için şimdiye dek binanın balkonuna KKTC bayrağı asmadıklarını, ancak bugünden itibaren KKTC bayrağını astıklarını söyledi.

Altay, bugün KKTC olarak mutlu günlerden birini yaşadıklarını, bir Avrupa Birliği devleti olan Macaristan’da artık KKTC bayrağının dalgalanmaya başladığını belirterek, “Bugün karlı bir havada çok mutlu günümüz, 29 Ocak’ta bayrağımızı asmış bulunuyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. İyi ilişkilerin gelişmesine vesile olur” dedi.

Macaristan’daki KKTC Temsilciliği’nin kurulmasının uzun aşamalardan geçtiğini belirten Altay, 2014 yılında alınan sonuçla birlikte Macar hükümetinin destek ve yardımlarıyla temsilciliği açtıklarını, KKTC’nin tanınması için Macaristan’ın Orta Avrupa içinde çok önemli bir adım olduğunu, bundan böyle siyasi gelişmelere göre hareket edeceklerini ifade etti.

“KKTC’ye ambargoların kaldırılmasına karşı Macaristan’da bir çalışma yapılacak mı?” sorusu üzerine Altay, 2011 yılında Macaristan’daki Jobbik Partisi milletvekillerinin KKTC’ye karşı uygulanan ambargoların kaldırılması için yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu ancak geçmediğini ifade etti. Altay, 2015 yılında da böyle bir girişimde bulunmak istediklerini ifade ederek, ‘‘KKTC ve KKTC halkına karşı uygulanan ambargolar insanlık dışı bir uygulamadır. Macar siyasetçilerin bu konudaki duruşu anlamlı bir davranış olmuştu. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer ülkelere de bu örnek olur’’ dedi.

KKTC bayrağının asılması sırasında Temsilci Arif Altay’a destek veren MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ise, bugünden itibaren KKTC Temsilciliği binası önünde KKTC bayrağının dalgalanmaya başladığını, 2011 yılında Jobbik Partisi’nin parlamentoda KKTC’ye karşı uygulanan ambargoların kaldırılmasına yönelik sunduğu yasa tasarısının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Başar, bu yıl içinde de benzer bir tasarının parlamentoya sunulması için kulis yapacaklarını açıkladı.
Yorum Yazın