• Koronavirüs

Virüs günlüğü

Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.
Virüs günlüğü
Ozan Koltuk - Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Japonya'da nüfusun yüzde 66'dan fazlası Kovid-19'a karşı çift doz aşılandı
Japonya'da nüfusun yüzde 66,1'inin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı çift doz aşılandığı bildirildi.

Sosyal medyadaki algıya inandı, aşı olmadı...Yoğun bakımda ölümden döndü
Bursa’da 38 yaşındaki bir adam sosyal medyadaki aşı karşıtı söylentilere inanınca korona virüsle birlikte yoğun bakımlık oldu. Bir hafta Covid-19 yoğun bakım ünitesinde kalan 38 yaşındaki Seval Garip; 'Adeta nefes alamıyorsunuz, ceset gibi oluyorsunuz. Yoğun bakımdaki cihazlar ve sağlık görevlilerinin ilgisi olmasa insan hayatta kalamaz. Çok pişmanım lütfen aşıyı ihmal etmeyin' dedi.

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın hatırlatma dozu ERÜ'de uygulandı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından geliştirilen yerli korona virüs aşısı TURKOVAC’ın hatırlatma dozu 2 doz Çin aşısı Sinovac yaptıran gönüllüye uygulandı. Pandeminin belirli bir noktada sonlanmayacak gibi gözüktüğünü dile getiren ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, her yıl aşılanmanın gerekeceğini söyledi.

Rusya'da vaka sayısında yeni rekor
Rusya'da son 24 saatte 34 bin 325 yeni koronavirüs vakası tespit edilmesiyle günlük vaka sayılarında yeni bir rekor kırıldı. Ülkedeki toplam vaka sayısı 8 milyonu geçti.

Prof. Dr. Enginyurt: 'Aşı yaptırmayanların hiçbir şekilde çalışmalarına izin verilmemeli'
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, korona virüslü hasta sayılarındaki artışın en önemli nedeninin aşı yaptırmayan vatandaşlar olduğunu belirterek, 'Artık aşısız olanların özelde veya devlette hiçbir şekilde çalışmasına izin verilmemesi gerekiyor, ücretsiz izne ayrılması gerekiyor. Bu kararlar alınmadığı takdirde aşısız kişiler virüsün çoğalmasına yardımcı olarak bu pandeminin bitmesini engelliyor' dedi.

AB, 1 milyardan fazla Kovid-19 aşısı ihraç etti
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, şimdiye kadar 1 milyar dozdan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ihraç ettiklerini söyledi.

Cerrahpaşa’da pandemiyle mücadelede yoğun bakım takviyesi
Pandemiyle mücadelede vaka sayıları yüksekliğini korurken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 11 yataklı yeni bir yoğun bakım ünitesini bünyesine kattı. Törende konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, '2020 yılında 534 Covid-19 hastasını yoğun bakımlarımızda misafir ettik. Şu anda da 300’e yaklaşan bir hastayı Covid-19 yoğun bakımlarımızda ağırladık' dedi.

Trabzon'da TURKOVAC Faz-3 için gönüllülerin aşılanmasına başlandı
İl Sağlık Müdürü Hakan Usta: 'Faz 3 çalışması kapsamında 185 kişiye aşımızı uygulayacağız. İnşallah bir iki gün içerisinde bu kişileri aşılayarak faaliyetimizi sonlandırmış olacağız.' dedi.

Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Bolu'da 'aşı olun' çağrısı
Sağlık Bakanlığınca açıklanan her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısında ilk 10 il arasında bulunan Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Bolu'da, vatandaşlara tedbirlere uymaları ve aşı olmaları çağrısında bulunuldu.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin açıkladı: '3. doz BioNTech koronavirüsün bulaşmasını tamamen durduracak'
mRNA teknolojisi kullanarak koronavirüs aşısı geliştiren BioNTech'in kurucularından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Yunan basınına konuştu. Uğur Şahin, 'İkinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak' dedi.

700 dolarlık Kovid ilacı için jenerik üretim anlaşması yapılırken, Asya'da stoklama yarışı başladı
İlk Kovid ilacını geliştiren Merck'in buna 700 dolar fiyat biçmesi, kimin erişebileceği sorusunu beraberinde getirdi. Merck'in Hindistan'da üretilecek jenerik ilacın yoksullara daha ucuza satılması için yaptığı anlaşmaların nasıl uygulanacağı meçhul. Bu arada uzmanlar, Asya ülkelerinin Molnupiravir stoklama yarışına girdiği uyarısını yaptı.

ABD'de Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 724 bin 323'e çıktı
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölenlerin sayısı son 24 saatte 157 artışla 724 bin 323'e yükseldi.

Son 24 saatte koronavirüsten 214 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 214 kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiğini, 29 bin 240 yeni vakanın olduğunu açıkladı.

EMA, Pfizer-BioNTech aşısının 5-11 yaş grubunda kullanımını değerlendiriyor
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 hastalığının tedavisi için Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının 5-11 yaş grubuna da uygulanması için yapılan başvuruyu değerlendirmeye aldı.
Yorum Yazın