TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Kurumsal

ANAMED'in yeni sergisi 'Günlük Sesler'

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek başlıklı yeni sergisiyle, günlük yaşamda dikkatten kaçan kent hayatına ilişkin sesleri ziyaretçilerle buluşturdu.
ANAMED'in yeni sergisi 'Günlük Sesler'
Fatma Güler - 08 Ocak Cuma günü Beyoğlu, İstiklal Caddesi'ndeki ANAMED'de açılan sergi, 20 Mart 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni sergisini günlük seslere ayırdı. 08 Ocak Cuma günü Beyoğlu, İstiklal Caddesi'ndeki ANAMED'de ziyarete açılan, "Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek" başlıklı sergi, kent yaşamına dair çeşitli tınıların yanı sıra günlük yaşamda dikkatten kaçan sesleri ziyaretçilerle buluşturdu. Sergi, 20 Mart 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Kurgusu ve tasarımı PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) tarafından üstlenilen sergide, ses tasarımcıları Mine Erkaya ve Ateş Erkoç'un ses yerleştirmeleriyle ziyaretçilere mekân, sokak ve kent gibi farklı ölçeklerde bir soundscape (ses alanı) deneyimi sunuluyor.

Farklı bölümlerden oluşan sergi, "Birey içinde bulunduğu ses ortamını nasıl algılar?" sorusu ile başlayarak, günün temposunda duymamaya başladığımız seslerin ayrıştırıldığı etkileşimli bir yerleştirmeyle devam ediyor. Bir sonraki bölümde senaryo ve kurgusu Vassilis Danellis'e, hareketli görselleri Hürcan Emre Yılmazer'e ait olan "Şehirde Başka Bir Gün Daha" adlı ses yerleştirmesinde ise sokakta kaydedilen ses ve efektlerden oluşan bir hikaye ziyaretçilerle buluşturuluyor. Bu bölümde, Dolby Atmos, Extreme Audio ve Pana Film Stüdyoları'nın sponsorluğunda ziyaretçiye gerçekçi ve eşsiz bir soundscape (ses alanı) deneyimi sunuluyor. Sesin üç boyutlu ve dinamik olarak mekânda deneyimlenmesini sağlayan Dolby Atmos teknolojisi Türkiye'de ilk kez bir sergide kullanılıyor.

Kent seslerinin derlendiği başka bir bölümde ise, ziyaretçilere etkinliğin parçası olma imkânı sunuluyor. Çalışmaya katılmak isteyenler, bu amaçla oluşturulan www.soundsslike.com internet sitesini ziyaret ederek, kentlerinde kaydettikleri sesleri yükleyebiliyor. Hüseyin Kuşcu tarafından geliştirilen ve sergi öncesi katılımcılarla buluşan interaktif harita, sergi boyunca ses kayıtlarını toplamaya devam edecek. Katılımcıların paylaşacakları sesler, hem web sitesinde hem de sergide oluşturulacak ses haritasında yer alacak.

Sergide ayrıca, kültürel hafıza ve kimliğin sürdürülebilir olmasının öneminin vurgulandığı ve bu doğrultuda günlük seslerin kayıt altına alınmasıyla geliştirilen Pınar Çevikayak Yelmi'nin "İstanbul'un Sesleri" çalışması da yer alıyor. Diğer taraftan gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayan teknik donanımla kaydedilen tüm sesler, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi'nde oluşturulan http://digitalcollections.library.ku.edu.tr/cdm/la... adresindeki dijital arşivde toplanıyor.

Yaşamın parçası seslerin mekânla buluştuğu "Günlük Sesler" sergisi, ziyaretçileri 20 Mart'a kadar yeni sesler keşfetmeye davet ediyor.

Dolby Atmos Hakkında:
Dolby Atmos, Dolby Laboratories INC.'in en gelişmiş teknolojide sunduğu ses sistemidir. Sistem, önceki ses sistemlerinden farklı olarak kanal bazlı değil, obje bazlıdır. Sistemin oluşması için salon ebatlarına göre hoparlör adedi belirlenir ve salonun tavanına da hoparlörler dizilir. Böylece ses, seyirciyi büsbütün anlatılan konunun içine çeker.
*Güçlü ve dramatik ses deneyimi yaşatır.
*Dinamik efekt yaratmak için sesin salonda hareket etmesini sağlar.
*Konuyla bağlantılı doğal ses deneyimi yaratır.
*Salonun tavanında dizin halinde hoparlörlerle en gerçekçi efektleri verir.

Koç Üniversitesi ANAMED Hakkında:
Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Neolitik Çağ'dan Osmanlı Dönemi sonuna kadar uzanan süreçte Türkiye üzerine sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji ve tarih alanlarında araştırmalar yürütmeyi ve desteklemeyi amaçlar. Araştırma projelerini verdiği burslar, yayınlar, sergiler ve sempozyumlar aracılığıyla geliştirir ve destekler.
Yorum Yazın