TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Moğolistan

Bakanlar Kurulu olağan toplandı

Bakanlar Kurulu 12 Ocak 2015 günü olağan toplandı ve aşağıdaki kararları almıştır.
Bakanlar Kurulu olağan toplandı
Necdet Emre Aygün - MOĞOLİSTAN/ EKONOMİ HABERLERİ -
EKONOMİK AFFINA İLİŞKİN YASA TASARISI MECLİSE SUNULACAK

Şeffaf ekonomiyi desteklemeye ilişkin yasa ile gerçek kişi ve tüzel kişiler kendi isteklerine dayanarak vergi mükellefi olarak kaydolduğu veya vergiye tabi gelir, diğer vergiye tabi malların, hizmetlerin, faaliyetleri ve gayrimenkul işletmelerini devlete kaydettiren, mali ve vergi raporlarını doğru beyan ettikleri takdirde bu kişilerin sorumlu olacakları resmi vergiden bir defaya mahsus olarak muaf tutulmasına ilişkin ilişkileri düzenleyecektir.

ULAŞTIRMA ALANINDA YAPILAN ANLAŞMALAR ONAYLANDI
2014 yılın Ağustos ayında Çin Halk Cumhuriyetinin Başkanının Moğolistan’a yaptığı resmi ziyareti sırasından ulaştırma alanında imzalanan “Moğolistan’ın Çin toprakları üzerinden denize bağlanması, transit geçişi ile taşımacılık yapılmasına ilişkin Moğolistan hükümeti ve ÇHC hükümetleri arasında anlaşma”-lar Bakanlar Kurulu’nda ele alındı ve onaylandı.

İşbu anlaşmalarla Moğolistan’ın malları ÇHC topraklarından demiryolu aracılığıyla taşınmasına ilişkin taşıma güzergahı, miktarı, tarife kolaylıkları, vergi ve ödeme şartları, geçerlilik süresi konusunda Moğolistan’ın menfaatına bir anlaşılmış olup Moğolistan’ın kullanacağı limanların sayısını arttırarak, Çin’in kuzey bölgesi ve Kuzeydoğu bölgesinde yeralan dış ticarete açık Dandong, Daliyen, Jinijou, Ingkou, Qin Khuangdao Huang Hua, Tianjin gibi 7 limanın kullanılması konusunun yansıtılması Moğolistan ekonomisinin ekonomik verimini arttırma ve taşımacılığı kolaylaştırma adına önem taşımaktadır.

BORÇLANMA ORANININ GSYH'NİN %40'INA KADAR DÜŞÜRMEYE İLİŞKİN GEÇİŞ SÜRECİNİ YASALAŞTIRMANIN DOĞRU OLACAĞI KARARINA VARILDI
Mali istikrar yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı görüşüldü ve desteklenerek Meclise en yakın zamanda sunulması kararlaştırıldı.

Yasada belirtilen devletin borçlanma oranının bugünkü piyasa değeri ile 2014 yılsonu için beklenen performansı ile GSYH’nın %55’sine ulaşacağı beklenirken, diğer yandan borçlanma oranının GSYH’nın %40’ına indirmeye ilişkin geçiş sürecinin yasalaştırılması gerekmektedir.

DEVLET MÜLKİYETİNDEKİ 10.HÜKÜMET BİNASI, ARSASI İLE BİRLİKTE AÇIK ARTTIRMA İLE SATILACAK
Başbakanın kararı ile yeni bir çocuk hastanesi için kullanılacak kamu hizmet binalarını araştırma ve uygunluğunu tespit ettirmek amacıyla Çalışma ekip atanmıişti. Sözkonusu ekip yaptığı çalışmaları sonucunda kamu hizmeti için kullanılan 4 binanın çocuk hastanesi için uygun olduğu sonuca varmıştır. Mesleki kurumların yaptığı incelemeleri sonucunda bunlar arasında “Avto impeks    ” A.Ş binasını çocuk hastanesi olarak değiştirme ve gerekli tadilatlarının yapılması konusunda uygun bulundu.

ÇALIŞMA GRUBU KURULDU
Hükümetin 2012-2016 yılları Eylem Planında “Yeni Ulanbator” projesi kapsamında şehir planlamasını yeniden yaparak birleşik politikası ile mühendislik altyapısını kurarak 17 kompleks konut mahallesini kurulması, başkent merkezinden uzak belediyeler, uydu kent gelişimini politik olarak desteklenmesi, halkın yerleşim alanine genişletilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda Ulanbator şehri ve Tuv vilayeti sınırları içinde ekonomik, sosyal, şehir planlaması, ekolojik sorunlarını komple çözülmüş yeni yerleşim alanlarını oluşturmak yoluyla nüfus yoğunluğunu azaltmak, daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam şartlarını kurmak amacıyla Bogdkhan dağının av yasaklı bölgesine yakın alanlarının devletin özel kullanımı için devletin mülkiyetine alınması konusunda gerekli araştırmalarını yapacak ve tasalk hazırlayacak Çalışma Grubunu kurmuştur.
Yorum Yazın