TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Moğolistan

Kamu şirket idaresinin maaşı % 30-60 oranda düşürülecek

Bakanlar Kurulu olağan toplandı ve aşağıdaki kararları almıştır.
Kamu şirket idaresinin maaşı % 30-60 oranda düşürülecek
Kamu şirket idaresinin maaşı % 30-60 orandadüşürülecek
Kamu şirketleri ve kamu katılımlı şirket yönetiminde çalışan icra müdürleri ve diğer yönetim kadrosunun maaş ve ikramiyesinde değişiklik yapılması ve aylık maaşı  5-10 milyon MNT ise % 30 oranda, 10-30 milyon MNT ise %50 oranda, 30 milyon MNT ve yukarısı için %60 oranda düşürülmesine karar verildi. Ayrıca bu kararla ilgilimaaş, ikramiye, yurtdışı ve yurtiçi görevlendirmeler ve mobilya satın alma gibi halen harcaması yapılmamış olan harcama planlarını iptal etmiştir.   

Kalkınma Bankasını incelemek için bir Çalışma Grubu kuruldu
Moğolistan Kalkınma Bankası kurulduğu tarihinden itibaren bugüne kadarki faaliyetleri ve finans kaynakları, harcaması, proje seçimi, proje uygulamasını incelemek üzere bir Çalışma Grubu kuruldu. İnceleme sonucu de bundan sonraki faaliyetlerine ilişkin değerlendirme için 10 Eylül 2016 tarihine kadar sözkonusu Çalışma Ekibi değerlendirme raporunu hükümete sunacaktır.  

Bazı tüzel kişilere %1 gelir vergisi yüklemeye ilişkin yasa tasarısı hazırlanacak
Kurumlar vergisi yasasında ek ve değişiklik öngören yasa taslağı konsepti onaylandı. Konsepte göre yasa taslağının hazırlanması ve Bakanlar Kurulu’na sunulması konusunda Maliye Bakanı ve Adalet ve İçişleri Bakanı’na görev verildi. Bakanlar kurulu tarafından onaylanan kosepte göre yıllık geliri 1.5 milyar MNT’yi aşmayan ilgili sektörde faaliyet gösteren kurumlar için %1 oranda gelir vergisi yüklemeye ilişkin hüküm yasa taslağına yansıtılmıştır.

Tüm hayvansal hammaddeler için ihracat vergisini sıfırlayan yasa taslağı hazırlanacak
Bazı ihracat ürünlerinin  gümrük vergi oranlarda değişiklin öngören yasada revizeye ilişkin konsept görüşüldü ve desteklendi. Bu kapsamda hayvansal hammaddelerin tüm ihracatında ihracat vergisini sıfırlamaya ilişkin yasa taslağının hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulması ve konusunda Maliye Bakanı ve Adalet ve İçişleri Bakanı’na görev verildi.

Yasanın yürürlük tarihi 1 Temmuz 2017 olarak yansıtıldı.

Devletin tüm aşamasındaki bütçe harcamaya yetkili kişilere genel talimat verildi
Moğolistan 2016 yılı bütçe değerlendirme görüşmeleri ve Meclis’in onayına sunmaya kadar alınacak bazı önlemler konusunda verilen talimat Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Bunlar:
1. Devletin tüm aşamasındaki kamu kurumlarının harcamaları tasarruf moduna geçilmelidir.

2.  17 Ağustos 2016 tarihinden sonar yapılması ve satın alınması planlanan tüm mal ve hizmetler için ihale açılmayacak  ve anlaşma imzalanmayacaktır. Bundan önceki dönemde anlaşması imzalanan ve ancak satın alımı başlanmamış işler için finansmanın durdurulması.

3. Devlet bütçesi ile finanse edilen veya Kalkınma Bankası finansmanıyla geri ödenmek şartıyla finanse edilecek yatırım projeleri ve çalışmaları yeniden düzenlememek. 17 Ağustos 2016 günü itibariyle anlaşması imzalanmamış, çalışması başlanmamış, süreci yavaşlayan inşaat ve yapılanmaların finansmanlarının ertelenmesine karar verilmiştir.
 
Yorum Yazın