TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

5 Soruda Eric Cantona

“En iyi taraftar takımı için seyahat edendir.” diyen yeşil sahaların efsanevi futbolcusu Eric Cantona’ya futbol tutkunlarının nasıl daha kültürlü olabileceğini sorduk.
5 Soruda Eric Cantona
DAVİD YILMAZTÜRK - SEYYAH DERGİSİ EKİM 2019 - Sahi bu sorunun yanıtını onun gibi bir kültür ikonundan daha iyi kim verebilir ki?

Fast food restoranlarını, sokak bistrolarını ve kruvasan - kahve kahvaltılarımızı tamamen unutmamızı öneriyorsunuz, Neden?

“Yeryüzündeki bütün takımların taraftarlarını ‘gözlerini açmaya’, ‘kültürü nefes gibi içlerine çekmeye’ ve “takımlarını desteklemek için gittikleri şehirlerin zevklerini günışığına çıkarmaya’ davet ediyorum. Forma aşkı uğruna bulunduğunuz şehirlerdeki ayaküstü restoran zincirlerini keşfetmek yerine, yerel halkı tanıyıp onlarla haşır neşir olun. Yerel mutfağı deneyin ve pub yerine de sanat galerisine gidin.”



Özellikle futbol taraftarlarını daha kültürlü olmaya teşvik etmekle ilgili çabanız, Bu konu hakkında neler yapıyorsunuz?

“Geçtiğimiz günlerde UEFA Şampiyonlar Ligi’nin resmi seyahat ortağı Hotels. com’un daveti üzerine Madrid’e gittim. İspanya’nın başkentine deplasman için gelen İngiliz taraftarlar üzerine gözlem ve araştırmalarda bulunduk. Doğrusu insana ‘o la la’ dedirtecek ölçüde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.”



Madrid'de neler yaptınız? Biraz bahsetmenizi istesek?

“Doğrusunu isterseniz elde edilen veriler pek iç açıcı değil. Kat edilmesi gereken çok mesafe var. Yapılan araştırmaya göre futbol taraftarları, takımlarını izlemek için Avrupa’da başka bir şehre seyahat ettiklerinde, gittikleri yerin kültürel güzellikleri keşfetmekten uzak duruyorlar.”



Bu konu ile alakalı elinizde somut belgeler var mı?

“Evet. Gerçekten de araştırmaya katılan İngiliz futbol taraftarlarının dörtte biri kendisini ‘hiç’ kültürlü bulmuyor. Dörtte üçü ise yurt dışına çıktığında bir sanat galerisini ziyaret etmeyeceğini söylüyor ve neredeyse yarısı ise Avrupa’daki son seyahatinde bir pub veya bara gittiğini belirtiyor. Futbol tarafları yerel tatların denenmesi söz konusu olduğunda da maceradan hayli uzaklar. Yarısından fazlası yerel mutfağı denemek yerine kendi memleketine özgü yemekleri bulmaya çalıştığını söylüyor. Kulağa biraz ürkütücü gelse de her on futbol taraftarından ikisi, hangi şehre maçı izlemeye gittiği bile bilmiyor.”

Son olarak seyahat eden taraftarlara neler demek istersiniz?

“Takımınızı izlerken gözünüzü açıp ziyaret ettiğiniz yerlerin güzelliklerini keşfetmenin zamanı sizce de gelmedi mi? yerel kültür ile sunduğu her şeyi kucakladığınızda yurt dışı gezilerinin daha da keyifli bir deneyim olacağına inanıyoruz. Dili öğrenin, kültürü içinize sindirin, yerel halkla tanışın ve en iyi seyahat eden taraftar haline gelin.”
Yorum Yazın