TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

İlber Ortaylı ile Ayasofya

Kültür hayatımızın renkli ismi Prof. Dr. İlber Ortaylı, turizm sektörünün ileri gelen isimlerine Ayasofya’yı gezdirerek unutulmaz bir gece yaşattı.
İlber Ortaylı ile Ayasofya
YELİZ TAVAS - SEYYAH DERGİSİ KASIM 2019 - Dünya çapında 70 ülke, 296 şehirde konumlanmış, 550’nin üzerinde ofisi ile outgoing acentelerine B2B hizmet sunan SKYhub’ın Türkiye ofisi, iş birliği içinde olduğu turizm sektörü yöneticilerine sıra dışı bir deneyim yaşattı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen organizasyonda, özel izinlerini önceden temin etmek suretiyle müze kapanışından hemen sonra özel bir etkinlik düzenlendi. Kamuoyunda ses getiren bu organizasyonda Ayasofya, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın eşliğinde, 50’nin üzerinde turizm sektörünün üst düzey yöneticilerine gezdirdi. Organizasyona, turizm sektöründeki havayolu, tur operatörü, otel ve organizasyon şirketlerinin yönetim kurulu başkanları, genel müdür, satış müdürü, pazarlama ve operasyon müdürleri yoğun ilgi ile katılım gösterdi.



Farklı bir deneyim

Prof. Dr. İlber Ortaylı eşliğinde “SKYhub ile müzede bir gece” adı verilen etkinlikle ilgili SKYhub’ın Yurt Dışı Grup Müdürü Orhan Durmuş, “SKYhub markası çalışma modeli ilk kez Türkiye ofisimiz tarafından ortaya çıkarılmış ve bugün Japonya merkezli dünyanın 70 ülkesinde faaliyet gösteren, global turizm sektöründeki lider firmalara hizmet sunan bir DMC organizasyon konumunu almıştır. Özellikle son yıllarda hem global pazarda hem de Türkiye’de deneyim turizmi konusuna ciddi anlamda eğiliyoruz. Operasyonlarımızda mutlaka deneyim yaşatabileceğimiz dokunuşlar yaparak, seyahat programlarına renk katıyoruz. Bu bağlamda, Türkiye’de partnerlik yaptığımız firmalara böylesi özel bir gece düzenleyerek, konusunda otorite olan Prof. Dr. İlber Ortaylı Hocamız ile Ayasofya Müzesi’ni sadece bize özel bir organizasyonda ve gece gezdirerek, seyahat sektörü profesyonellerine daha önce yaşamadıkları bir deneyim yaşatmayı hedefledik. Sadece İstanbul değil; Bursa, Ankara ve İzmir gibi farklı illerden gelen turizm profesyonellerinin de katılım sağladığı, çeşitli işleri nedeniyle katılamayarak üzüntülerini dile getiren profesyonellerin oluşu, böylesi bir tecrübenin onlar için de ne denli değerli olduğunun bir kanıtıydı.” dedi.



Büyüleyici bir dünya mirası

Türkiye’de M.I.C.E (Toplantılar, teşvikler, konferanslar ve sergiler ve benzeri gibi, genellikle önceden doğru planlanmış büyük grupların bir araya getirildiği bir turizm türü) sektörünün en değerli organizasyonu olan ACE of M.I.C.E’ın Başkanı Volkan Ataman, “Mesleğimden dolayı bir çok etkinliğe katılıyorum. Dünyanın en önemli miraslarından olan Ayasofya’yı gece görüp, bir de İlber Ortaylı Hoca’dan bire bir dinlemek beni çok mutlu etti. Açıkçası etkilendiğim nadir işlerden biri oldu. SKYhub ve H.I.S. Ailesi’ne bu güzel fikir ve organizasyon için teşekkür ediyorum.” dedi.



Ayasofya'yı gece yaşamak

M.I.C.E sektörünün değerli derneği I-MICE (Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği) Başkanı Hüseyin Kurt da organizasyon için, “Ayasofya’yı gece yaşamak! Yıllardır gezdiğimiz, yerli ve yabancı turist ağırladığımız bu güzide mekânda, bu sefer sadece bize özel, akşam programında misafirdik. SKYhub firmasının ağırlıklı MICE segmenti çalışan acentelere yönelik gerçekleştirdiği programda tarihin önemli bilim insanlarından olan Prof. Dr. İlber Ortaylı Hocamızla gezme ve onun gözünden, dilinden Ayasofya’yı yaşama fırsatı yakaladık. Gerek İstanbul’dan gerekse birçok farklı şehirlerden gelen dostlarımızla keyifli ve bilgi dolu bir akşam yaşadık. İkramından nazik ağırlamaya ve imzalı kitaplara kadar her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü bir akşamdı. Emeği geçen başta Orhan Bey olmak üzere, tüm SKYhub Ailesi’ne çok teşekkürler.” dedi.



Keyifli final

Ayasofya Müzesi’nde özel gece gezisi katılımcılarına, Prof. Dr. İlber Ortaylı Hoca’nın bu geceye özel imzaladığı kitapları, turizm profesyonellerinin Türkiye’de ve dünyada gezdikleri ülke ve şehirleri kazıyarak yıllarca duvarlarında sergileyebilecekleri özel bir harita hediye edildi. “Prof. Dr. İlber Ortaylı eşliğinde SKYhub ile müzede bir gece” olarak lanse edilen Ayasofya gezisi, başladığı gibi keyifle noktalandı.



İstanbul'daki küçük İtalya

“İstanbul… Üç tarafı suyla kuşatılmış İstanbul Yarımadası, iki yaka, Boğaziçi… Üstelik ‘Küçük İtalya’ diyebileceğimiz Pera, yani Beyoğlu - Galata bölgesi. Ama İstanbul’un yıkımı başlamıştı. Gerçi Suriçi’nde bir kısım semtler henüz Caterpillarlarla karşılaşmamıştı. Beyoğlu ise henüz kendi yalnızlığını, insan profilinin değişmesine rağmen koruyordu. Ama yıkım başlamıştı. Sadece bugünkü İstanbul’u bilenler, şehri Roma ile karşılaştırabilir mi, bilmiyorum. 1960’larda, hatta 1970’lerin başında bu henüz mümkündü. İstanbul hâlâ Akdeniz’in metropolü. Onun nüfusuna ve mazisine benzer bir başka metropole, Kahire’ye benzeyen bir kadersizliğe düşmemek için şehrimize çok iyi bakmalıyız. Müteahhit hunharlığına karşı, Roma’daki arkeoloji otoritesinin kanunlarının benzeri uygulanmalı ve her şeyden evvel “İstanbul’u sevenlerin İstanbul’u” olmalıyız ki onun üstündeki her değişikliği gözleyebilelim ve tedbir alalım.”
Yorum Yazın