TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Seyyah

Tablo gibi viyana...

Balkan ezgilerini swing ve cazla harmanlayarak dünya çapında hayran kitlesine sahip olan Karadenizli müzisyen Fatima Spar, konser organizasyonları için her fırsatta Türkiye’ye geliyor. Yaklaşık çeyrek asırdan bu yana imparatorluk şehri Viyana’da yaşayan dinamik sanatçıya Avusturya’nın tarihi başkentini sorduk.
Tablo gibi viyana...
MELİH USLU - SEYYAH DERGİSİ NİSAN 2017 - Fatima Spar, ismi nedeniyle yabancı sanılmaktan rahatsız olmuyor. Ama o bir Türk ve sahne ismi Fatima Spar’ı çok sevdiğini söylüyor. The Freedom Fries adlı grubuyla ses getiren işlere imza atan genç müzisyen, hemen her konserde sahneyi titretiyor. Canlı sahne performanslarıyla tanınan Spar, geçtiğimiz aylarda bir dizi konser için İstanbul’a geldi. Biz de Seyyah dergisi olarak kendisini yakaladık ve kısıtlı süreye rağmen sorularımızı sormayı ihmal etmedik. İşte o keyifli röportajımız:

Viyana'daki ilk günlerinize dönersek.. O günlerden bugünlere neler hatırlıyorsunuz?

Viyana, bana ilk bakışta bir tablo gibi gelmişti. Bir de düzgün, güvenli ve tertemiz… Zamanla şehrin keşfedilecek çok yerinin olduğunu gördüm. Viyana, kozmopolit ve müzik altyapısı çok güçlü bir şehir… Bu yüzden de zengin bir kültüre ve renkli insan manzaralarına sahip.



Viyana'da yaşamak müziğinizi nasıl biçimlendiriyor?

Grubumuz Fatima Spar and The Freedom Fries’ta hiç Viyanalı yok. Grup üyeleri Türk, İrlandalı, Amerikalı, Sırp, Bulgar, Ukraynalı ve Avusturyalı. Ama müziğimiz Viyana’da doğdu. Bu şehir beni yepyeni müzik tarzlarıyla ve birlikte çalmak istediğim müzisyenlerle tanıştırdı.



Sabahattin ali'nin kızı Filiz ali'nin güzel bir kitabı vardır: ' Müzikli geziler' adında.. orada Viyana'nın ezgilerin peşinde gezmek için harika bir şehir olduğu söylenir. Sizce de öyle midir? Müziğin peşinde viyana nasıl gezilir?

Viyana, daha çok klasik bestecilerle tanınsa da tam bir müzik şehri gerçekten de... Burası poptan caza, etnikten elektroniğe hemen her türden müzik yapan mekânlarla dolu. Müzik okullarına dünyanın her yerinden öğrenci akıyor. Avrupa’nın kalbinde olduğu için gelecek vaat eden gruplardan dünyaca ünlü müzisyenlere pek çok isim Viyana’da konser veriyor.

Soğuk ve karlı kışlarıyla tanınan viyana'da mevsimlerin güzelliklerinden bahsetsek biraz da.. bize neler söyleyebilirsiniz?

Sonbaharımız kısa, ama keyiflidir. Yazın bitmesi ve okulların açılmasıyla caddeler tenhalaşır. Sokakları kaplayan renk renk yaprakların üzerinde yapılan yürüyüşler, sanatçıların huzur ve ilham kaynağı olur.



Fatima spar kimdir?

Avusturya’ya göç etmiş Karadenizli Türk bir ailenin kızı olan Fatima Spar, Balkan, Türk ve Roman müziğini özgün besteleriyle birleştirerek New Orleans swing, punk ve caz ile sentezliyor. 2006 yılında Avusturyalı, Ukraynalı, Makedon ve Sırp müzisyenlerle birlikte kurdukları gruba Fatima Spar & The Freedom Fries adını verdiler. Ilk albümleri “Zirzop” ile çıkış yakalayan grup, ikinci albümleri “Trust”ı 2008 yılında çıkardı. Şarkılarını Almanca, Ingilizce ve Türkçe olarak seslendiren Fatima Spar, yurt dışında hatrı sayılır bir hayran kitlesine sahip durumda.
Yorum Yazın