• Siyaset

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi 3. Toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Artık iş dünyası ve yatırımcılar, Sırbistan ve Bosna-Hersek’e çok daha cesur bir şekilde gidebilirler, geleceğe güvenerek yatırım yapabilirler' dedi.
Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi 3. Toplantısı sona erdi

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi’nin 3. Toplantısı sona erdi. Üçlü Balkan Zirvesi Genel Katılımlı Oturumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojşa Radmanoviç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, 2010 yılında İstanbul’da temelleri atılan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan üçlü zirve toplantısının üçüncüsünü tamamladıklarını söyledi. 2 saat süren zirvede samimi, açık görüşlü bir toplantı yaptıklarını ve fikirlerini karşılıklı paylaştıklarını ifade eden Gül, bu toplantının çok olumlu bir atmosfer içerisinde geçtiğini kaydetti. Bugüne kadar ve bugünden önceki gelişmelerinde bu toplantının verimli geçmesine sebep olduğunu hatırlatan Gül, bu süreç içerisinde önemli adımların geliştiğini sözlerine ekledi.

“HER ÜLKENİN KENDİ İÇERİSİNDE YAPMASI GEREKEN REFORMLAR VAR”
Zirve dolayısıyla yapılan ilk toplantılarda alınan bazı kararların bulunduğunu, bunların adım adım gerçekleştiğini gördüklerini dile getiren Gül, zirvede beklentilerin konuşulduğunu, özellikle ekonomik işbirliğinin öneminden bahsedildiğini vurguladı. Dün zirve dolayısıyla Türkiye’ye gelen Ekonomi Bakanlarının bir araya geldiğini ve ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gül, bütün bunların Balkanların bir parçası olan üç ülke arasındaki işbirliğini ve dayanışmayı çok daha güçlü hale getirdiğini belirtti. Gül, “Balkanlardaki istikrar ve güvenliğe de çok büyük katkı sağlamaktadır. Hepimizin görüşü şudur ki, NATO ve AB şemsiyeleri altında Balkan ülkelerinin bir araya gelmeleri istikrar ve güvenliği çok sağlayacak, ayrıca var olan çeşitli problemlerin çözümünü de çok kolaylaştıracağı kanaatindeyiz. Bu açıdan şüphesiz ki yapılması gerekenler var. Her ülkenin kendi içerisinde yapması gereken reformlar var, atılması gereken adımlar var. Bütün bunları kendi aramızda görüştük ve bir kez daha gözden geçirdik. Bu anlamda çok faydalı bir toplantı oldu. Ben bir kez daha bu toplantıya katıldıkları için Sayın Cumhurbaşkanlarına ve Konsey Üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BÖLGEDE SİYASİ İSTİKRARIN BİLİNCİNE HERKES VARMIŞTIR”
İklimin değiştiğini, atmosferin değiştiğini ve herkesin beklentisinin gelecekte her şeyin çok daha iyi yönde gideceği şeklinde olduğunun altını çizen Gül, “Çünkü tarihi adımlar atılmıştır, tarihi gerçekten demeçler verilmiştir. Bu geçen kısa süre içerisinde çok önemli ilk defa yapılan ziyaretler söz konusudur. Belgrad ve Bosna-Hersek arasında bir araya gelinmiştir. Bütün bunlar daha önceki toplantılarda oturup konuştuğumuz ve kararlaştırdığımız hususlardı. Bundan sonrada bugüne kadar konuştuğumuz hususların hep gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bölgede siyasi istikrarın bilincine herkes varmıştır. Güvenliğin bilincine herkes varmıştır, reformlarla ilgili adımların atılması bilincine herkes varmıştır. Bu yatırımcılara ve iş dünyasına en büyük işaret olması gerekir. Artık iş dünyası da, yatırımcılarda gerek Sırbistan, gerek Bosna-Hersek’e bütün bu bölgeye çok daha cesur bir şekilde gidebilirler, geleceğe güvenerek yatırım yapabilirler. Toplantının gayet başaralı geçtiğini buradan bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

“BÜTÜN TÜRK YATIRIMCILARI BOSNA-HERSEK’E YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUM”
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Radmanoviç ise, Türkiye’de çok güzel bir zirve gerçekleştirdiklerini, son zamanlarda büyük bir ilerleme kaydedildiğini vurguladı. İlerleme kaydedilmesinin ön büyük öneminin ise sıkça bir araya gelinmesi olduğunu ifade eden Radmanoviç, “İlk zirveden buyana üç sene geçti. Bugün burada dostça, samimi ve açık şekilde konuşabilecek düzeye vardık. Bundan dolayı siyasi açısından, siyasi ilişkilerimiz en üst düzeyde. Her üç ülke arasında olduğunu tespit edebiliriz. Tabi ki, sadece siyasi konularda değil önceliğinde ekonomik konulara vermiştik. Bu ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek zorundayız. Ben Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı adına bütün Türk yatırımcıları ülkemize gelip, orada yatırım yapmalarına davet ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE GÜZEL İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ”
Türk yatırımcıların Bosna-Hersek’e yatırım yapmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ticari hacmin daha üst seviyelere getirilmesine olanak sağlayacağını sözlerine ekleyen Radmanoviç, “Maalesef ekonomik açıdan güçlü olmayan Bosna-Hersek diğer alanda ilerleme gösteremiyor. Avusturya çok küçük bir devlet ama onun yatırımları bizim ülkemizde çok büyük. Onların sermayesi bizim için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyetiyle güzel siyasi ilişkiler ve ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz” dedi.

“SİYASAL İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ BİR SEVİYEDE AMA EKONOMİK İŞBİRLİĞİMİZ MUTLU EDECEK SEVİYEDE DEĞİL”
Üçüncüsü gerçekleştirilen zirvenin olumlu geçtiğini belirterek konuşmasına başlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, zirvede ekonomik ilişkilerin konuşulduğunu da aktardı. Geçmişin Sırbistan ve Bosna-Hersek’e çok ağır yükler bıraktığını hatırlatan Nikoliç, “Geçmişi geçmişte bırakarak sizin karşınızda şöyle bir söz veriyorum. İşbirliğimize konusunda devam. Komşu ülkelerimizle ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda Bosna-Hersek’in geleceği konusunda yurttaşların bununla ilgili karar vermesi gerekiyor. Halk buna karar verecek, yurttaşları buna karar verecek. Sırbistan Cumhuriyeti halkın kararlarına saygı duyacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ve Sırbistan Cumhuriyeti çok güçlü bir partner olarak duruma bakıyor. Her ne kadar her konuda mutabık kalmasak da, işbirliğimiz ve dostluğumuz çok önemli. Siyasal ilişkiler çok önemli bir seviyede ama ekonomik işbirliğimiz bizim mutlu edecek seviyede değil. Özellikle var olan potansiyelleri gerektiği kadar kullanamadık” diye konuştu.

Üç ülkenin gücünü her beraber birlikte göstere bileceğinin altını çizen Nikoliç, Sırbistan’ın bölgesel istikrar ve ekonomik istikrarı için elinden gelen çabayı göstereceğini vurguladı. Nikoliç, işbirliksiz istikrarın olamayacağını ve özellikle bölgesel istikrarın olması gerektiğini söyledi.

 

"GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI GEREKİYORDU"
Sürecin dördüncü toplantısına kadar hangi somut sonuçların beklendiğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Gerçekçi olarak bakılması gerektiğinde güvenliğin sağlanması gerekiyordu. Bölgeler ve ülkeler arasında çeşitli farklılıklar var, çeşitli farklı anlayışlar var. Öncelikle bunların bir araya gelerek giderilmesi ve karşılıklı güvenin sağlanması gerekiyordu. Bu süreç içerisinde şimdiye kadar ki yaptığımız aslında en önemli şey budur. Burada çok samut adımlar atılmıştır. Yapılan toplantılarda aldığımız kararların bugün gerçekleştiğini görüyoruz. Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında büyükelçilikler tayin edildi” dedi.
 
“SİYASİ GÜVEN VERİLEMEYİNCE EKONOMİDEKİ GELİŞMELER ÇOK İSTEDİĞİMİZ SEVİYEYE GELMEDİ”
Cumhurbaşkanlarının gerçekleştirdiği karşılıklı ziyaretlerin tarihte ilk defa olan olaylar olduğunun altını çizen Gül, “Sayın Nikoliç açıkları çok tarihi bir açıklama oldu. Bütün bunlar çok önemli ve bu süreç içerisinde sekiz defa Dışişleri Bakanlarımız bir araya geldi. Dolayısıyla bu adım adım sabırla, belki yavaş oldu ama zaten problemlerin çözümü bir gece hallediliyor olsaydı bu kadar sıkıntılar yaşanmazdı. Önemli olan ileriye doğru mesafe almak ve gitmektir. Şimdi geldiğimiz noktada bu güven tesis edilmiş oldu. Büyük bir siyasi irade var. Farklılıklar hala çeşitli olabilir, bunları kendi içimizde büyük bir olgunlukla konuşa bilme cesaretini buluyoruz ve bunları nasıl aşabiliriz diye konuşuyoruz. Şimdi daha kurumsal bir hale geliyor bu süreç. Nedir bu; özellikle ekonomik alanda önemli atılımların yapılmadır. Şimdiye kadar hepimiz uğraştık ekonomide biraz ciddi somut gelişmeler olsun diye ama siyasi güven verilemeyince tabii ki bu çok istediğimiz kadar gerçekleşmedi. Bundan sonra önümüzdeki toplantıya kadar inanıyorum ki önemli bazı projelerde adımlar atılacaktır. Bunlarda zaten siyasi süreci hızlandıracaktır ve birbirine hep olumlu etki yapacaktır” diye konuştu.
 
“HALK EKONOMİK YATIRIMLARA HAZIR OLDUĞUNDA LİDERLER HAZIR DEĞİLSE İYİ NİYETLİ PLANLAR GERİDE KALIR”
Bir soru üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, “Eski Yugoslavya’nın dünyada birçok ülkeyle işbirliği vardı. Çünkü birleşik bir ekonomimiz vardı, güçlü bir sanayimiz vardı. Eski Yugoslavya’nın sanayi gücüne yetişmemiz için bize bağı bir zaman gerekecek. Ama kendimiz üretmekle ilgili sınırlı kaldık. Her bir bölge kendi ürettikleriyle devam etmeye çalışıyor. Ama her bir ülke ürettikleri ürünlerle ilgili zorluklarla karşılaşıyor. Buradaki görüşmelerimizde Türkiye’den bir öneri geldi. Sırbistan ve Bosna-Hersek’le beraber burada karşılıklı olarak buluyoruz. Türkiye kendi ülkesinin insanları için çalışırken, bizde kendi ülkemizdeki insanlar için çalışıyoruz. Türkiye’yi güçlü bir ekonomiye sahip partner olarak görüyoruz. Çünkü bugün sayın Cumhurbaşkanı Gül bunu söyledi. Eski Yugoslavya’nın nitelikli, eğitimli kadrosu var. Aynı zamanda yatırımlar için olumlu bir ülkeyiz. Ama yatırımlarla beraber belki böyle bir şeyi başara biliriz. Üst teknoloji üretimlerle ilgili sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Türkiye ile siyasi ilişkilere bakarsanız çok üst seviyede ama ekonomik yatırımlara bakarsanız bizi mutlu edecek bir seviyede değil.Ama umuyorum ki ekonomik işbirliğimiz de iyiye gidecektir. Burada görüşürken hangi konularda mutabıkız ve hangi konularda mutabık değiliz onlara baktık. Cumhurbaşkanları olarak yatırımlara hazırsak halkta hazırdır. Ama halk hazır olduğunda liderler olarak biz hazır değilsek bazen iyi niyetli planlarda geride kalabilir. Bugün burada tüm yüksek temsilcilere teşekkür etmek istiyorum. Bugünkü iş birliği için” dedi.
 
“BOMBALI SALDIRILARLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİ YARIN PAYLAŞACAĞIM”
Cumhurbaşkanı Gül, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıyla ilgili soru üzerine, “İstersiniz bunu yarın konuşalım. Bununla görüşle ilgili görüşlerimi yarın paylaşırım” dedi.
 
Sürecin dördüncü toplantısına kadar hangi somut sonuçların beklendiği yönündeki soruya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Radmanoviç ise, “Cumhurbaşkanları genelde siyaseten konuşurlar. Fakat bugün bu fırsatı kullanarak daha somut bir şey söylemek istiyoruz. Biz Bosna-Hersek temsilcileri olarak sonraki zirveye kadar Türkiye’nin daha fazla yatırım yapması konusunda teşvik etmek istiyoruz. Üç sene içerisinde Türk tarafından yapılan yatırımlar günden güne artmaktadır. Özellikle enerji alanında Türk girişimcileri Bosna-Hersek’te yatırım yapmaktadır. Tabii ki ticaret hacmimizi her ili ülkeyle genişletmek istiyoruz. Bundan sonra gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Bu toplantı her ülkenin halklarına çok büyük bir ümit veren bir toplantıdır” dedi.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri