TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.976
  • Altın 2324.157
  • BIST 100 8880.09
  • Teknoloji

Bor hakkında bilinmesi gerekenler

Ülkemiz maden çeşitliliğinde ilk 10'nun içindedir ve Türkiye Bor rezervinin yüzde 73'üne sahiptir. Evrende ve Dünyamızda düşük miktarda bulunan bir elementtir. Yarı metal özelliğindedir. Doğada tek başına değil, diğer elementlerle bileşik oluşturmuş halde bulunur.
Bor hakkında bilinmesi gerekenler
Bor elementi nerelerde kullanılır

Isıya dayanıklı renkli cam üretiminde, deterjan yapımında, enerji kaynağı olarak, roket yakıtlarında, kağıt üretiminde, gabun yapımında, göz dezenfektanlarında kullanılır. 
Kullanım alanı bu derece geniş olan bor elementini Amerika uzay teknolojilerinde ve askeriye sistemlerinde kullanırken Türkiye deterjan ve sabun yapımında kullanmaktadır. Birçok bilim insanının '21.yüzyılın Petrolü ve Sanayinin Tuzu' diye tanımladığı bor, bazı yerel kaynaklarda fazla abartıldığı, aslında bor’un ekonomik açıdan pek öneminin olmadığı vurgulanmaktadır ancak bütün bu söylemler yanlıştır, çünkü bor’un kullanım alanı dünyadaki birçok doğal kaynaktan daha fazla ve önemlidir. Örneğin günümüzün en önemli doğal kaynağı olan petrol; gaz yağı, akaryakıt, makine yağı, fuel oil, jet yakıtı gibi alanlarda kullanılırken Bor, bütün bu alanlarda kullanılabildiği, bilgisayar sistemlerinde ve askeriye sistemlerinde dahi kullanılabilmektedir. Bunun yanında sürtünmeye ve ısınmaya dayanaklı olduğu için uçaklarda ve uzay araçlarında da kullanılmaktadır.

Fakat Bor hiç bir zaman ana madde olarak kullanmadı, her zaman yan madde olarak kullanıldı.

Bor'lar Pillerde Daha Çok İşe yarıyor

Yapılan araştırmalar neticesinde Bor madenlerinin pillere yaptığı destek sayesinde pillerin ömrü daha uzun oluyor, başarılı olursa elektrikli araçların pil gücü sıkıntısı çözebilecek.

Türkiye Dünyanın Bor İhtiyacının Yüzde 55'ni Karşılıyor

Bor madeni hakkında bilinen bir yanlış ise Bor madenini çıkartıp ve işlemimizin dış güclerçe yasak olduğudur. Aksine Türkiye bugün dünyanın Bor ihtiyacının yüzde 55'ini tek başına karşılıyor ve Cumhuriyetin başından beri önce özel sektör sonra devlet yani ETİMADEN Bor çıkarılıyor, işleniyor ve ihracatı yapılıyor. Ülkemizde Bor'u çıkartmak ve işletmek sadece devlet tarafından yapılıyor ve ETİMADEN tarafından temsil edilir.

Piyasının En İyisi Türkiye

Dünya Bor piyasasında 2015'den beri lideriz ve ETİ MADEN bugün Türkiye'nin en çok ciro kazandıran kuruluşlarındandır. 2014 verilerine göre ETİ MADEN işletmelerinin cirosu 850 milyon Dolar'dır ve bundaki net karı yüzde 42'dir. 

Kırka Bor İşletmeleri : Yıllık 800.000 ton üretim kapasitesine sahiptir. Ayrıca Kırka’daki bu bor yatağı dünyanın en büyük bor yatağı olma özelliğini taşımaktadır.

Emet Bor İşletmeleri : Yıllık 500.000 ton üretim kapasitesine sahiptir.

Bigadiç Bor İşletmeleri : Yıllık 200.000 ton üretim kapasitesine sahiptir.

Kestelek Bor İşletmeleri : Yıllık 100.000 ton üretim kapasitesine sahiptir.

Dünya üzerinde en önemli kaynakları Rusya, Abd ve Türkiye’de bulunan bu element, askeriyeden bilgisayar sistemlerine, inşaat sektöründen otomobil sektörüne kadar 400 ‘ü aşkın alanda kullanılmaktadır. Türkiye bor madenlerinin %72’sine sahiptir. Fakat üretim ve ihracat oranı düşük olduğu için ülkemize getirisi pek fazla değildir.

Türkiyede bulunan başlıca bor yatakları, Balıkesir, Kütahya, Bursa ve Eskişehir’de bulunmaktadır ve Bor madenlerini işletmek için Kırka (Eskişehir), Emet (Kütahya), Bigadiç (Balıkesir), ve Kestelek (Kütahya)’te tesisler bulunmaktadır.
Yorum Yazın