Suriye’de iç savaş ve siyasi problemler 2011 yılından bu yana devam ederken, ülkenin yeni devlet başkanını seçmek için Fransa, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan Suriyeliler, büyükelçiliklerde 20 Mayıs’ta oy kullanmıştı. Bugün ise Suriye’nin başkenti Şam dahil olmak üzere Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde halk, devlet başkanını belirlemek için sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi için Esad rejimin kontrolündeki bölgelerde seçim sandıkları kurulurken, diğer bölgelerde seçim boykot ediliyor.
Seçimlerde, Beşar Esad, 67 yaşındaki Suriyeli Avukat Mahmud Merhi, 2012-2016 yıllar arasında eski milletvekili olarak görev yapan Abdullah Salloum yarışıyor. Seçimde yalnızca son 10 yıl içinde Suriye’den ayrılmamış kişiler aday olabilirken, Suriye parlamentosu daha önce yaptığı açıklama ile ülke dışında yaşayan Suriyelilerin seçimde aday olmalarının yasak olduğunu duyurmuştu.
Öte yandan seçimden 2 gün önce Suriye Kabileler ve Aşiretler Meclisi (SKAM) Azez’e bağlı Havar Kilis köyünde düzenlediği toplantıda, Esad rejiminin seçimini “gayrı meşru” olarak nitelendirmiş ve reddetmişti.
13:25 Avrupa'da bomba ihbarları uçaklara acil iniş yaptırdı: Fransa, Bulgaristan ve Belçika'da alarm
13:23 Bahçelievler'de inşaat kazısında göçük: İki işçi toprak altında
12:42 Sigara yasağında yeni dönem: Park, plaj ve duraklar için düzenleme geliyor
12:12 Bakan Şimşek: 4 Kasım 2026 tarihi itibarıyla 15 fonda toplam 62.2 milyar TL ara ödeme yapılmıştır
12:11 İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Meteoroloji uzmanı tarih verdi, 15 ilde kar bekleniyor
11:50 Fatma Betül Sayan, eşi ve eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül adliyede: Şüpheli sıfatıyla ifade verecekler
11:32 Mamdani, Vance'in İran savaşı açıklamasını 'ironik' buldu: Demokratlara Filistin ve İran çağrısı
11:05 Türk mizahının acı günü: Karikatürist ve çizgi roman sanatçısı Kemal Aratan hayatını kaybetti
10:53 Tarladan rafa dönemi başlıyor: Hal Yasası'nda sona gelindi, taslakta neler var?
10:20 Seçim sonrası Obama'dan Trump'a çok konuşulacak mesaj
10:18 Harkov’da gizli hapishane alarmı: Ukrayna ordusu kaçak askerler için muhafız sevk ediyor
09:24 Alman bakan otelde ölü bulundu: Berlin Savcılığı soruşturma başlattı
09:22 Benzinde 4.80 TL indirim beklentisi: Gözler 6 Kasım'da
09:20 Kanada'da korkunç ayı saldırısı: Anne ve kızı ölü bulundu
09:13 Fenerbahçe, Liverpool'u 3-2 mağlup etti
09:09 Meteoroloji'den 16 ile sarı ve turuncu alarm: Kar geliyor
Suriye'de Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde halk, sandık başında
Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerde yaşayan Suriyeliler, Suriye Devlet Başkanlığı seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gidiyor.