ADANA/İHA- Ülke genelinde fiyatlarıyla cep yakan domates ve salatalık fiyatlarında hava şartlarının düzelmesiyle büyük düşüşler yaşandı. Daha önce fiyatı 6 liraya kadar yükselen domates ile 4 liraya kadar çıkan salatalığın fiyatında büyük düşüşler meydana geldi. Domates ve salatalığın haldeki kilo fiyatı 1 liraya kadar geriledi.
Yüreğir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hacı Yüksekyayla, hava şartlarının kötü olmasından dolayı hale giren ürün sayısında büyük azalma olduğunu, fiyatların bu yüzden yükseldiğini söyledi.
Hava şartlarının düzelmesiyle hale giren ürün miktarı yükselince fiyatların doğrudan düştüğünü kaydeden Yüksekyayla, “Daha önce fiyatı 4-5 liraya kadar yükselen domates ile 3-4 liraya kadar çıkan salatalığın kilosu 1 ila 1 buçuk liraya kadar düştü. Fiyatların düşmesinin temel nedeni hava şartlarının düzelmesi. Biz 30 yıldır bu işle ilgileniyoruz, bu zamana kadar bu kadar çetin bir iklim yaşamadık. Kış aylarının çetin geçmesi nedeniyle bir kısım mallar öldü ve hale mal yetişmedi. Haldeki fiyatlar tamamen arz-talebe bağlıdır” diye konuştu.
“MARKETLERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR”
Haldeki sebze ve meyve fiyatlarının daha da düşeceğini beklediklerinin söyleyen Yüksekyayla, “Önümüzdeki günlerde domates ve salatalık fiyatının 75 kuruşa kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Fiyatlar pazarlara da yansımaya başladı ancak burada asıl sorun büyük marketler. Örneğin burada en iyi domatesin fiyatı 1 buçuk lirayken, büyük marketlerde fiyat 6 liraya kadar çıkıyor. Fiyatların artmasının sorumlusu üretici ve hal esnafıymış gibi lanse ediliyor. Ama öncelikle marketlerin denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan komisyoncuda kilosu 1 lira olan domatesin tarlada 75 kuruş, komisyoncuda 1,5 lira olan domatesin ise tarlada 1 lira ile 1 lira 10 kuruştan satıldığı öğrenildi.
11:18 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Eski SPK Başkanvekili Enver Usca dahil 4 tutuklama
11:17 ABD borsalarındaki kaybın ardından Trump: 'Ekonomi oylama hariç iyi, seçim nedeniyle borsa 3 trilyon dolar kaybetti'
11:01 İstanbul'un yanı başında kar alarmı, kar kalınlığı 20 santimetreyi bulabilir: Bolu Dağı'nda ekipler teyakkuzda
10:27 Meteoroloji'den 19 ile sarı kodlu uyarı: Kar ve fırtına geliyor
10:00 Hakan Bahçetepe tahliye edildi
09:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 11 üniversiteye rektör ataması
09:33 Paraguay'da bankacılık krizi: Devlet Başkanı Pena gözaltına alındı
09:23 ABD'nin ilk müslüman senatörü JD Vance'e seslendi: 'JD, habibi'
09:20 Beyaz Saray çevresinde bir kişi gözaltına alındı: 'Kafamın içindeki sesler bana Trump'ı öldür diyor'
17:49 Kenya'da 448 kişinin öldüğü 'açlık tarikatı' davasında karar: Tarikat liderine 200 yıl hapis
17:43 Yapay zeka yatırımları küresel piyasaları sarstı: ABD borsalarından 2.5 trilyon dolar silindi
17:29 Ehliyet almayı düşünenler dikkat: Yeni yılda sürücü kursları cep yakacak, maliyet 50 bin lirayı aşacak
17:12 Down sendromlu çocuğu oyun alanına almadılar: 256 bin lira ceza kesildi
17:00 Avrupa'da bomba ihbarlarında 3. dalga: 5 ülkede alarm verildi, uçuşlar yönlendirildi
16:38 Afyonkarahisar'da 8 kişiyi öldüren zanlı tutuklandı
16:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünün reçeteleriyle bugünün sorunlarına çare bulunmaz
Domates ve salatalığın kilosu 1 liraya düştü
Adana’da Yüreğir Sebze ve Meyve Hal Kompleksi’de 4-6 liradan satılan salatalık ile domatesin kilosu 1 liraya düştü. Yüreğir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hacı Yüksekyayla, hava şartları iyi giderse fiyatların 75 kuruşa kadar düşeceğini söyledi.