Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Ağustos ayı 'Enflasyon Verileri'ni açıkladı.
Buna göre; TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,29 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,53, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,05 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,98 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış yüzde 3,44 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,08 arttı.
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 2,61, lokanta ve otellerde yüzde 0,82, konutta yüzde 0,47 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,45 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,69 ile giyim ve ayakkabı oldu
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Ağustos ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 1,92 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Yıllık en fazla artış yüzde 23,03 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 11,84), sağlık (yüzde 10,60), eğitim (yüzde 9,18), lokanta ve oteller (yüzde 8,63) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
Aylık artış gösteren tek bölge yüzde 0,14 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) oldu.
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,59 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,99 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti.
Ağustos 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 60 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 211 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 146 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
Yİ-ÜFE
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,03 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,51 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,53 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,38 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,91 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,67 artış olarak gerçekleşti.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; tütün ürünleri (yüzde 8,38), diğer mamul eşyalar (yüzde 2,95), giyim eşyası (yüzde 2,44) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -9,30), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -2,91), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -2,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Ağustos ayında aylık ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
10:40 Venezuela Ulusal Meclisi genel af yasa tasarısını onayladı
10:36 MİT'ten operasyon: 2 gözaltı
01:23 SGK ve BDDK'ya üst düzey atamalar: Resmi Gazete'de yayımlandı
23:32 Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 51 şahıs hakkında işlem yapıldı
23:30 Diyarbakır’da haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 101 kişi yakalandı
23:26 Diyarbakır’da tefecilik operasyonu: 6 tutuklama
23:17 Selçuk Bayraktar'dan haklı isyan: Hiçbirimiz güvende değiliz
23:10 Altın ve gümüş fiyatlarında büyük çöküş
23:09 Deutsche Bank açıkladı: Bitcoin’deki düşüşün 3 ana nedeni belli oldu
23:05 Epstein bir fuhuş ağı değil, istihbarat operasyonu iddiası
22:59 Bitcoin, Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana elde ettiği kazançları sildi
22:56 İngiltere Başbakanı özür diledi: Epstein'le bağlantılı Mandelson'ı geçen sene büyükelçi olarak atamıştı
22:52 Bill Gates: Jeffrey Epstein ile geçirdiğim her dakikadan pişmanım
22:44 Türk düşmanı Dilan Yeşilgöz, Hollanda Savunma Bakanı oldu
22:36 Otomotiv devi, 1 milyar dolarlık Türkiye yatırımından vazgeçti iddiası
22:33 Arnavutköy Karaburun'da İHA bulundu
Enflasyon geriledi
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,29 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,08 arttı.
