Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Temmuz ayı Tüketici fiyat endeksini (TÜFE) açıkladı. Buna göre, TÜFE’de Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,79 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,91 artış gerçekleşti.
Aylık en yüksek artış yüzde 7,05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,15, haberleşmede yüzde 1,38, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,31 ve lokanta ve otellerde yüzde 1,22 artış gerçekleşti.
Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 4,14 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 4,14 oranında düşüş gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış yüzde 19,36 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 12,68), sağlık (yüzde 10,58), lokanta ve oteller (yüzde 9,96), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,69) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları.
Aylık en yüksek artış yüzde 2,28 ile TRB2’de (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) oldu. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,16 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,54 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,83 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti. Temmuz 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 256 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 102 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,21 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,41 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,96 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,77 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,18 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,16 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,49 artış ve su sektöründe yüzde 0,29 düşüş olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (yüzde 6,24), diğer mamul eşyalar (yüzde 2,99), metal cevherleri (yüzde 2,87) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -2,68), kömür ve linyit (yüzde -0,38), ana metaller (yüzde -0,34) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Temmuz ayında aylık ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
17:49 Kenya'da 448 kişinin öldüğü 'açlık tarikatı' davasında karar: Tarikat liderine 200 yıl hapis
17:43 Yapay zeka yatırımları küresel piyasaları sarstı: ABD borsalarından 2.5 trilyon dolar silindi
17:29 Ehliyet almayı düşünenler dikkat: Yeni yılda sürücü kursları cep yakacak, maliyet 50 bin lirayı aşacak
17:12 Down sendromlu çocuğu oyun alanına almadılar: 256 bin lira ceza kesildi
17:00 Avrupa'da bomba ihbarlarında 3. dalga: 5 ülkede alarm verildi, uçuşlar yönlendirildi
16:38 Afyonkarahisar'da 8 kişiyi öldüren zanlı tutuklandı
16:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünün reçeteleriyle bugünün sorunlarına çare bulunmaz
15:40 A Milli Futbol Takımı aday kadrosu açıklandı: Hangi oyuncular kadroya alınmadı?
15:12 Karar bozulmuştu: Seçil Erzan davasında savcı 211 yıl hapis cezası istedi
14:07 İranlı vekil: ABD veya İsrail’in yeniden saldırması halinde füzelerimiz Avrupa'ya ulaşacak
14:01 Fransa'da büyük protesto dalgası: 575 bin kişi sokakta
13:50 Dev şirket, Gebze fabrikasını kapatıyor: Çalışanları işsiz kalacak, 293 milyon lira tazminat ödeyecek
13:48 MTV 2027'de artacak: Bazı otomobillerde yıllık vergi 350 bin lirayı geçecek
13:40 Altında dengeler değişiyor: Gözler bugün saat 16.30'da
12:35 Avrupa'da görünmeyen siber tehdit: Uçaklar, marketler, kan bankaları hedefte
12:28 Emlak davaları için kritik gelişme: Anayasa Mahkemesi, rayiç bedel maddesini iptal etti
Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 1,16, yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,21 arttı