ANKARA/İHA- Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı basın toplantısında Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakanlık binasında düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Muş, yılın ilk yarısını rekorlarla kapattıklarını ifade etti.
BAKAN MUŞ, HAZİRAN AYINDA AYLIK, 6 AYLIK VE 12 AYLIK BAZDA CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMLARINA ULAŞTIKLARINI HATIRLATARAK, ŞUNLARI SÖYLEDİ:
“Temmuz ayı ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 16,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu tutar, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek Temmuz ayı ihracatıdır. Son 12 aylık ihracatımız da 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmıştır ve ilk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz.”
Bakan Muş, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin dikkate alındığında, işgünü bazında ihracat tutarının oldukça yüksek olduğunun gözlemlendiğini ifade ederek, Ocak-Temmuz dönemi ihracatının 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 121,4 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda Bakan Muş, pandemi öncesine göre kıyaslandığında 2019 Ocak-Temmuz dönemine göre de ihracatta yüzde 16,4’lük artış sağlandığını aktardı.
OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE; İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 82,7’YE YÜKSELDİ, DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 5 AZALDI
İTHALATIN, TEMMUZ AYINDA GEÇTİĞİMİZ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 17 ARTIŞ İLE 20,7 MİLYAR DOLAR OLDUĞUNU SÖYLEYEN BAKAN MUŞ, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:
“Ocak - Temmuz döneminde ithalatımız, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 146,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumdadır. Dış ticaret hacmimiz ise 268,2 milyar dolara yükselmiştir. Bir diğer önemli gösterge olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı, Ocak - Temmuz döneminde, geçtiğimiz yıla göre 5,6 puan artışla yüzde 82,7’ya yükselmiştir. Benzer şekilde, dış ticaret açığımız Ocak - Temmuz döneminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 azalarak 25,5 milyar dolara gerilemiştir.”
İhracat tutarı kadar, ihracata yönelen firma sayısındaki artışın da ihracatın tabana yayılması açısından kendilerini sevindirdiklerini dile getiren Bakan Muş, “Ocak - Temmuz döneminde ihracat yapan firma sayısı yüzde 10 artışla 80 bine yaklaşmıştır” dedi.
10:40 Venezuela Ulusal Meclisi genel af yasa tasarısını onayladı
10:36 MİT'ten operasyon: 2 gözaltı
01:23 SGK ve BDDK'ya üst düzey atamalar: Resmi Gazete'de yayımlandı
23:32 Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 51 şahıs hakkında işlem yapıldı
23:30 Diyarbakır’da haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 101 kişi yakalandı
23:26 Diyarbakır’da tefecilik operasyonu: 6 tutuklama
23:17 Selçuk Bayraktar'dan haklı isyan: Hiçbirimiz güvende değiliz
23:10 Altın ve gümüş fiyatlarında büyük çöküş
23:09 Deutsche Bank açıkladı: Bitcoin’deki düşüşün 3 ana nedeni belli oldu
23:05 Epstein bir fuhuş ağı değil, istihbarat operasyonu iddiası
22:59 Bitcoin, Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana elde ettiği kazançları sildi
22:56 İngiltere Başbakanı özür diledi: Epstein'le bağlantılı Mandelson'ı geçen sene büyükelçi olarak atamıştı
22:52 Bill Gates: Jeffrey Epstein ile geçirdiğim her dakikadan pişmanım
22:44 Türk düşmanı Dilan Yeşilgöz, Hollanda Savunma Bakanı oldu
22:36 Otomotiv devi, 1 milyar dolarlık Türkiye yatırımından vazgeçti iddiası
22:33 Arnavutköy Karaburun'da İHA bulundu
İhracatta 200 milyar dolarlık hedef aşıldı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Temmuz ayı ihracatının 2020’nin aynı ayına göre yüzde 10 artışla 16,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Son 12 aylık ihracatımız da 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmıştır ve ilk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz“ dedi.
