Özellikle dar gelirlinin vazgeçilmezi arasında yer alan patates in kilo fiyatı son günlerde tırmanışa geçti. Bir hafta öncesine kadar market ve pazarlarda 1.5 - 2 TL arasından satılan patatesin kilosu 4 liraya çıktı. Pazarda patatesin fiyatını kuru soğan takip eder oldu. 1.5 liradan satılan kuru soğan hasat mevsimine rağmen 4 liraya kadar çıktı.
Türkiye’nin tarım üssü Bursa’da son zamanlarda patates ve kuru soğuna yapılan zamlar vatandaşın tepkisine sebep oluyor. Tarlada 1 liraya bile alıcı bulamayan patates ve kuru soğan pazar ve market tezgahlarında 4 liradan satılıyor. Daha geçen hafta kilosu 1.5 liradan satılan patatesin hasat dönemine rağmen fiyatının bu kadar yükselmesinin fırsatçıların planı olduğunu belirten vatandaşlar, bayram öncesi sofraların tadının kaçtığını söylüyor. Vatandaşlar, soğan ambarı Karacabey’e rağmen Bursa’da kuru soğan fiyatlarının ateş pahası olduğunu dile getiriyor. Sektör temsilcileri ise fiyat artışının geçici olduğunu, bayram sonrası normale dönebileceğine dikkat çekiyor.
Fiyatların yükselmesinden şikayetçi olan vatandaşlar,"Petrol fiyatları arttıkça pazardaki sebze meyvenin de fiyatı artıyor. Her şey petrole bağlı, mazotu 6 liraya alırsan patatesi de 4 liraya alırsın. Her gelişimde 3 ya da 4 kilo alıyordum ama şimdi almadan döneceğim. Çünkü fiyatlar çok arttı. Fiyatlar bu şekilde devam ederse bir kilo alamayız" diye konuştu.
Tezgahların arkasındaki esnaf da fiyatlardan şikayetçi. Esnaf fiyatlar arttıkça müşterinin azaldığına dikkat çekerek fiyat artışlarının asıl sebebinin mahsulden kaynaklandığını kaydetti. Esnaf, "Patates fiyatlarının artmasının sebebi hal de fiyatlar pahalı, bunun sebebi de mahsulün az olması. Mahsul fazla olsaydı, fiyatlar daha düşük olabilirdi. Fiyatlarda yaklaşık bir buçuk lira bir artış oldu ve daha da olacak gibi duruyor. Çünkü talep arttıkça ve mahsul az oldukça fiyatlar artıyor. Fiyatlar artınca da satışlar düşüyor. Müşteri fiyatları görünce 3 kilo alacağına 1 kilo alıyor ya da fiyatlara küsüp almadan gidiyor" dedi.
12:28 Restoranlarda menüler kalınlaşıyor: Ayrıntılı hale gelecek, yiyeceklerin içerikleri ve kalori miktarı da yer alacak
10:44 Hayalet makale problemi: Yapay zeka taslak çalışmaları başka sorgularda mı kullanılıyor?
10:30 Yerel yönetimler teklifinde kritik aşama: Kamu zararı yöneticiden tahsil edilecek
10:27 İslam Memiş: '2026 yılının manipülasyon yılı olduğuna artık inanmışsınızdır'
10:26 Tabelalar bir kez daha değişecek: Benzin ve motorine indirim geliyor
10:24 Kolombiya'da askeri uçak düşmüştü: En az 66 kişi öldü
10:22 Polislerin çalışma sistemi sil baştan: Emniyet Teşkilatı Kanunu güncellenecek
10:20 Tonga açıklarında 7.6 büyüklüğünde derin deprem: Tsunami beklenmiyor
10:17 Almanya’da yerel seçimler: İki Türk aday belediye başkanı oldu
01:00 Suriye’de askeri üsse roketli saldırı: 5 füze Irak’tan fırlatıldı
23:41 Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Kuyumcularda yoğunluk oluştu
23:10 İtalya’da referandum: Meloni, yenilgiyi kabul etti
11:02 Meclis'te ekonomi paketi: Bedelli askerlik ücreti ve vergiler artıyor
10:51 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ildeki 20 taşınmazı satacak
10:49 Trump, İran’a Hürmüz Boğazı tehdidi hakkında konuştu: 'Çok iyi sonuçlanacak'
10:06 Türkiye genelinde yağışlı bir gün: 2 bölgede kar yağışı bekleniyor
Patates ve soğan fiyatları fırladı
Patates ve soğana bayram öncesi ardı ardına gelen zamlar vatandaşların hem elini hemde cebini yakıyor. Hasat mevsimine rağmen son bir haftada fırsatçıların 1.5 liradan 4 liraya kadar yükselttiği patates soğan fiyatları pazara çıkan vatandaşları şaşırtıyor.
