Türkiye’de üzüm konusunda sayılı illeri arasında yer alan Elazığ’da yaklaşık 110 dönümlük alanda yıllık 85 bin ton civarında rekolte elde ediliyor. Özellikle üzüm bağları ile dikkat çeken ve bir çok üzüm çeşidi yetişen Hoşköy’de, Eylül ayı itibariyle tatlı bir telaş yaşanmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde bağ sahipleri, bir sezonluk emeklerinin karşılığını almak için üzümlerini toplamayarak siparişleri yetiştirmeye çalışıyor. Geçen sene dolu nedeniyle verimin yüzde 80 oranında düşük olduğu köyde, bu sene yüzde 90’lık bir verimle bolluk yaşanıyor. 3 ay süren toplama sezonunda yaklaşık 500 mevsimlik işçi de farklı illerden gelerek bağlarda çalışıp ekmek paralarını çıkartıyor.
"VERİM YÜZDE 90’LARDA"
Bu sene hasadın iyi olduğunu belirten bağ sahiplerinden Engin Ertürk, “Verimimiz güzel ve kaliteli. Sadece maliyetten, enerji yönünden yana biraz sıkıntımız var. Enerji ve ilaç maliyeti de yüksek. Onun haricinde çok şükür bir sıkıntımız yok. Geçen yıl üzüm hasadının yüzde 80’ini doğal afet nedeniyle kaybettik. Bu sene öyle bir sıkıntımız yok. Üzümde hemen hemen yüzde 90 civarında verim var. Bu sene bereketli bir yıl. İnşallah böyle devam eder” dedi.
Bir dönümde 4 tona yakın hasılat beklediklerini vurgulayan Ertürk, “Hoş köy olarak buradan Türkiye’nin yaklaşık 50 iline dağıtım yapıyoruz. Yurtiçine bayağı bir satışımız var. Yurtdışına da üzüm satıyoruz. Hasadımız bundan 1 ay önce başladı ve 10 Kasım’a kadar devam eder. Köyümüzde üzüm çeşidi çok. Ama ana üzüm olarak 5 çeşit ürünümüz var. Şifonu, Çüngüş ağanı, öküz gözü, boğaz kere, köhnü gibi üzüm çeşidimiz var. Köyümüzde 500’ yakın mevsimlik işçi çalışıyor. Bu da mevsimlik işçilere bir katkıdır. 3 ay boyunca ortalama 500 işçi gelip gider” diye konuştu.
"KİLOSU 2 İLE 2,5 LİRAYA SATILIYOR"
Üzüm hasadının bu sene yüzde 90 verimli olduğunu aktaran Mustafa Berker ise, “Hem kalitede hem de verimde bir sıkıntı yok. Yalnız geçen seneye göre ilaç ve elektrik maliyetleri yüksek. 100 gramlık ilacın maliyeti 100 TL olmuş. Bugünkü piyasada üzümün satışı 2 ile 2,5 TL arasındadır. Siyah üzümün fiyatı 3,5 TL’ye kadar çıkmaktadır. Pazarlama konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Hemen hemen Türkiye’nin yarısı gelip buradan alıp gider. Dediğimiz gibi verimde, kalitede, pazarda herhangi bir sorunumuz yok” şeklinde konuştu.
Geçen yıl satışları iyi olmadığını dile getiren eşiyle birlikte bağda üzüm toplayan Nafiye Ertürk ise bu yıl verimin ve satışın çok güzel olduğunu kaydetti.
16:33 Yeşilçam’ın usta oyuncusu Nevin Efe hayatını kaybetti
16:32 Hollanda Kraliçesi Maxima orduya yedek asker olarak katıldı
16:13 ABD'den vatandaşlarına tekrar 'İran'ı hemen terk edin' çağrısı
15:17 Epstein skandalı Fransa'yı karıştırdı: Belgelerde adı geçen Eski Eğitim ve Kültür Bakanı Jack Lang Bakanlığa çağırıldı
14:02 Pakistan’da bir camide patlama: En az 15 ölü
11:06 BİMCELL, PTTCELL ve İZBAN'ın sitelerini kopyalayıp 313 milyonluk vurgun yaptılar
11:03 Rus Korgeneral Alekseyev Moskova'da saldırıya uğradı
11:01 Hillary Clinton’dan Epstein soruşturmasına 'açık oturum' çağrısı
10:40 Venezuela Ulusal Meclisi genel af yasa tasarısını onayladı
10:36 MİT'ten operasyon: 2 gözaltı
01:23 SGK ve BDDK'ya üst düzey atamalar: Resmi Gazete'de yayımlandı
23:32 Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 51 şahıs hakkında işlem yapıldı
23:30 Diyarbakır’da haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 101 kişi yakalandı
23:26 Diyarbakır’da tefecilik operasyonu: 6 tutuklama
23:17 Selçuk Bayraktar'dan haklı isyan: Hiçbirimiz güvende değiliz
23:10 Altın ve gümüş fiyatlarında büyük çöküş
Üzümde bereket yılı
Türkiye'nin yarısının üzümünü gönderen Elazığ’da hasat bereketi yaşanıyor. Hoşköy'de yüzde 90 verim alan üreticilerin yüzü gülüyor.
