Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşanan 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem ve bundan yaklaşık 9 saat sonra meydana gelen Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremlerde on binlerce insan hayatını kaybederken Jeoloji Uzmanı Fahri Çelik, gerekli tedbirlerin alındığında depremin insan yaşamı üzerindeki etkisinin en aza indirilebileceğini söyledi.
Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Çelik, fay hattının nerede bulunduğunun bilinmesiyle birlikte depremden artık korkulmaması gerektiğini belirtti.
"Ağaca benzer evler yapmalıyız"
Depremin ne zaman meydana geleceğini kimsenin bilemeyeceğinin altını bir kez daha çizen Çelik, “Şu anda yer altına hakimiz. İleride meydana gelebilecek depremlerde evlerin nasıl dayanıklı olması gerektiğini biliyoruz. Depreme dayanıklı evlerin projelerini yaptık. Yakın zamanda Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde büyük ölçekli bir deprem beklenmiyor. Depremden korkmamamız lazım. Neden korkmamamız lazım? Çünkü depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bunu hiçbir insan bilemez. Depremi insanın ölümüne benzetebiliriz. Bir insan ne zaman öleceğini bilemez. Deprem korkusuyla yaşamak beyhude bir şeydir. Onun için biz depremden korkmayacağız deprem bizden korksun. Biz depreme göre önlemlerimizi alıyoruz. Bunun yegane çaresi; ağaca benzer evler yapmak. Çünkü biz bütün teknolojiyi doğaya bakarak öğreniyoruz. İleriki zamanlar evlerimizi hafif, esnek ve kolonların köklerini zemine bağlayarak yapacağız. 9 şiddetinde deprem dahi olsa herhangi bir sıkıntı olmaz” dedi.
"Depremde öldüren ağırlıktır, ağaç ev modelleri yıkılmaz"
Kahramanmaraş depreminin ardından Siirt’e kadar yapılarda hafif ve ağır hasarlı olarak kayıtlara geçildiğini hatırlatan Çelik, “Evlerin hasarlı olup olmadığının bilinmesi için en basit yolun kolon ve kirişlere bakılması. Eğer bir sıkıntı varsa kesinlikle girilmeyecek. Biz iyi önlem alırsak ve gerek jeoloji uzmanları gerek inşaat mühendisleri gerekse mimarlardan oluşan üçlü gruplarla sağlam ve hafif evler yaparsak evlerimiz yıkılmaz. Çünkü bizi öldüren ağırlıktır. Ağaç modeli tek çaredir” ifadelerini kullandı.
02:16 TDK duyurdu: Yılın kelimesi adayları belli oldu
02:14 Napoli, İtalya Süper Kupası’nı üçüncü kez kazandı
23:42 Süper Lig'in ikinci yarı fikstürü açıklandı: 2026 yılının ilk maçı belli oldu
23:35 ABD Başkanı Donald Trump, TASC Danışma Kurulu Üyesi Haydar Çolakoğlu’nu kabul etti
23:34 Küresel anketler insanların en büyük kaygılarını ortaya koydu
23:29 Avrupa’da en fazla denizaltıya sahip ülkeler belli oldu
23:25 İstanbul'da dört kişilik ailenin yaşam maliyeti 106 bin lirayı aştı
23:23 Çin banka devlerinden altın hamlesi: '12.000 Ton Rezerv'
15:02 Ankara'dan kritik Suriye ziyareti: Fidan, Kalın, Güler temaslarda bulunuyor
11:51 Japonya, tsunami felaketinden 15 yıl sonra Fukuşima'yı açmaya hazırlanıyor
11:48 Mersin'de akıl almaz olay: 12 yaşındaki öğrenci okul müdürünü vurdu
10:24 Moskova'da suikast: Rus General Sarvarov hayatını kaybetti
09:48 Milyonları ilgilendiriyor: Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi değişiyor mu? Noyan Doğan detayları açıkladı
09:24 Altın tarihi rekorunu tazeledi, gümüşte de rekor geldi: Yeni haftanın ilk rakamları neler?
09:22 Meteoroloji il il uyardı: Kar, sağanak ve dondurucu soğuk etkili olacak
00:56 DEM Parti İmralı Heyeti'nin Bakan Tunç ve TBMM Başkanı Kurtulmuş'u ziyaret edeceği tarih belli oldu
Uzmanından rahatlatan açıklama Yakın zamanda Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde deprem beklenmiyor
Jeoloji Uzmanı Fahri Çelik, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından, toplumun alması gereken tedbirler konusunda açıklamalarda bulunurken, yakın zamanda Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde büyük ölçekli bir deprem beklemediklerini belirtti.
