19 Mayıs ilçesinde bulunan Nebiyan Dağı’ndan çıkartılan tonlarca ağırlıktaki taşlar tesislere getirilerek CNC tezgahlarında işlenerek birbirinden ilginç sanat eserine dönüştürülüyor.
Tesiste parke ve peyzaj için üretilen taşların yanı sıra dekoratif amaçlı onlarca dekoratif ürün üretiliyor. Japon feneri, meclis kürsüsü, Atatürk figürü, Türkiye haritası, su kuyusu, fındık, elma gibi onlarca değişik dekoratif eserin yapıldığı tesiste son olarak posta kutusu, güneş saati ve balıkçı takası yapıldı. Usta ellerde şekillenen eserler şehrin birçok noktasında yer alıyor. Tesisten vatandaşlar da yararlanabiliyor. Kendilerine özel tasarım isteyen vatandaşlar tesiste istedikleri ürünü yaptırabiliyor. Tesiste bir yılda işlenen 21 bin ton civarında taş Samsun’un çeşitli yerlerinde vatandaşların hizmetine sunuluyor. 24 saat vardiyalı çalışan tesisten her gün 60 kişi evine ekmek götürüyor.
"VATANDAŞLARIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Tesisteki çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Makine Mühendisi Serkan Dilbaz, "Tesisimiz 2007 yılında hizmete girdi. Plak taş, küp, taş, yağmur oluğu, bordur gibi taş ürünleri yapıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin peyzaj uygulamalarındaki bütün taş ihtiyacını biz karşılıyoruz. Son bir yılda sanatsal ürünlere ağırlık verdik. Taşımız 30 kilometre uzaklıktan Nebiyan Dağı’ndan geliyor. Taşımız Türkiye’de nadir bulunan siyah granit dediğimiz 3.1 yoğunlukta 6 sertlik derecesine sahip homojen ve rezervi fazla olan bir taş. Güneş saati, Japon feneri, meclis kürsüsü, Atatürk’ün Kocatepe’deki figürü, Türkiye haritası, balıkçı takası, su kuyusu gibi 30’dan fazla sanatsal özel tasarım çalışmamız var. Posta kutusu yaptık. Postalığı ve gazeteliği var. Üzerine de posta güvercini koyduk. Vatandaşlara da satışlarımız var. Vatandaşlar yaptırmak istedikleri ürünleri sipariş veriyor. Biz de bire bir aynısını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın hayallerindeki ürünleri de gerçekleştirebiliyoruz. Bize düşündüğü şekli aktarıyorlar, biz de ürünün şeklini çizerek önce minyatürünü yapıyoruz. Beğendikleri takdirde orijinalini yapıyoruz. Günlük 500 metrekare plak taş, 45-50 arası küp taş üretimimiz var. Geçen yıl tesisimizde 21 bin ton Nebiyan graniti işledik" dedi.
12:28 Restoranlarda menüler kalınlaşıyor: Ayrıntılı hale gelecek, yiyeceklerin içerikleri ve kalori miktarı da yer alacak
10:44 Hayalet makale problemi: Yapay zeka taslak çalışmaları başka sorgularda mı kullanılıyor?
10:30 Yerel yönetimler teklifinde kritik aşama: Kamu zararı yöneticiden tahsil edilecek
10:27 İslam Memiş: '2026 yılının manipülasyon yılı olduğuna artık inanmışsınızdır'
10:26 Tabelalar bir kez daha değişecek: Benzin ve motorine indirim geliyor
10:24 Kolombiya'da askeri uçak düşmüştü: En az 66 kişi öldü
10:22 Polislerin çalışma sistemi sil baştan: Emniyet Teşkilatı Kanunu güncellenecek
10:20 Tonga açıklarında 7.6 büyüklüğünde derin deprem: Tsunami beklenmiyor
10:17 Almanya’da yerel seçimler: İki Türk aday belediye başkanı oldu
01:00 Suriye’de askeri üsse roketli saldırı: 5 füze Irak’tan fırlatıldı
23:41 Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Kuyumcularda yoğunluk oluştu
23:10 İtalya’da referandum: Meloni, yenilgiyi kabul etti
11:02 Meclis'te ekonomi paketi: Bedelli askerlik ücreti ve vergiler artıyor
10:51 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ildeki 20 taşınmazı satacak
10:49 Trump, İran’a Hürmüz Boğazı tehdidi hakkında konuştu: 'Çok iyi sonuçlanacak'
10:06 Türkiye genelinde yağışlı bir gün: 2 bölgede kar yağışı bekleniyor
Dev kayalardan yapılan ilginç sanat eserleri
Nebiyan Dağı'ndan çıkartılan ve Türkiye'de nadir bulunan 'siyah granit', Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi'nde ahşap gibi şekillendirilerek balıkçı takası, posta kutusu, güneş saati gibi birbirinden ilginç sanat eserine dönüştürülüyor.
