AKSARAY/İHA- Kapadokya’ya açılış kapısı olan Aksaray’daki Ihlara Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğruyor. İçerisinde yüzlerce kilise, binlerce kayaya oyulmuş yapı bulunan vadi, 14 kilometrelik uzunluğu, 200 metreye kadar olan derinliği ve Melendiz Çayı’nın eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerini doğanın muhteşem güzellikleriyle buluşturuyor. Binlerce yıl önce Hasan Dağı volkanının patlaması ve bölgedeki tüf arazisini Melendiz Çayı’nın aşındırması sonucu oluşan ve dünyanın 2’inci büyük kanyon vadisi olan Ihlara Vadisi, her yıl yarım milyon yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.
Ihlara Vadisi’nin Kapadokya turizmi içerisinde bulunan vazgeçilmez ören yerlerinden birisi olduğunu ve en çok ziyaret edilen turizm alanı olduğunu ifade eden Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, “Ihlara Vadisi, Kapadokya turizmi içerisinde bulunan vazgeçilmez noktalardan bir tanesi. Kapadokya’ya gelen turistlerin pek çoğu Ihlara Vadisi’ni gezmeden gezilerini, ziyaretlerini tamamlamıyorlar. Bu açıdan baktığımızda Aksaray ilinde en çok ziyaret edilen yer olarak Ihlara Vadisi’ni söyleyebiliriz” dedi.
DÜNYANIN 2’İNCİ BÜYÜK KANYONU IHLARA VADİSİ
Ihlara Vadisi’nin 14 kilometre uzunluğunda, 150-200 metre yer yer derinliğe ulaşan, içerisinde farklı dönemlerde yapılmış kiliseler ve yine Melendiz Çayı olduğunu belirten Doğan, “Vadimize gelen turistler, eşsiz görüntü eşliğinde zevkli ve gerçekten kültürel açıdan da zengin bir ziyareti gerçekleştirmiş oluyorlar. Ihlara Vadisi binlerce yıl öncesinde Hasan Dağı volkanizmasının patlaması sonucunda bölgedeki tüf arazisinde Melendiz Çayı’nın aşındırması sonucu oluşmuş önemli bir kanyon. Dünyanın 2’inci büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi’nde binlerce yıl öncesinde vadi tabanında önemli sayılabilecek miktarda insanın yaşadığını söyleyebiliriz. Bu yaşama dair bölgede önemli kalıntılar var. Özellikle vadinin 14 kilometrelik hattında binlerce kaya oyma mekan, yüzlerce kilise var. Ihlara Vadisi’ne gelen turistler bu kiliseleri ve kaya oyma mekanları görerek uzunca bir süre vadi içerisinde ziyaretlerini devam ettiriyorlar. Vadinin muhtelif yerlerinde de önemli dinlenme noktaları var. Vadiye gelen turistler vadi içerisinde vadinin tüm güzelliklerini, tarihi dokusunu temaşa ediyorlar ve bu şekilde ilimizden ayrılıyorlar. Ihlara Vadisi’nin ziyaretçi sayısı her yıl giderek artıyor. Aksaray, Ihlara Vadisi her yıl yarım milyon ziyaretçiyi konuk ediyor” diye konuştu.
Vadiyi ziyarete eden turistler ise, vadinin eşsiz güzelliğiyle buluşmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, herkesin mutlaka Ihlara Vadisi’ni görmesi gerektiğini söylediler.
17:54 Fenerbahçe takım otobüsüne saldırı iddianamesinin detayları ortaya çıktı
17:27 Gazprom: Türkiye’ye boru hatları üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı arttı
16:42 Fico: AB’nin yeni bütçesi üzerinde uzlaşmak çok zor olacak
16:05 Ruhsatlı silah sahiplerine yeni zorunluluk! Bakan Çiftçi duyurdu
15:53 ABD basını: Vance, İran'la anlaşma sağlamak için 2 haftadır dolaylı görüşmeler yürütüyor
15:29 Yeni Zelanda'da seçim yarışı başa baş: İki büyük parti arasında oy farkı çok az
15:09 Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri mayına çarptı
14:08 Ankara'da uygunsuz hareketlerde bulunan şüpheliye gözaltı
13:23 Motorine gece yarısı indirim: Akaryakıtta fiyatlar güncellendi
13:07 Osimhen ameliyat olacak: Amedspor maçında yerine kim oynayacak?
12:56 Resmi Gazete'de yayımlandı: Karkas ette hesaplama değişti
12:29 ABD'den İran’ın nükleer programına ilişkin bilgi sağlayana ödül vaadi
11:18 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Eski SPK Başkanvekili Enver Usca dahil 4 tutuklama
11:17 ABD borsalarındaki kaybın ardından Trump: 'Ekonomi oylama hariç iyi, seçim nedeniyle borsa 3 trilyon dolar kaybetti'
11:01 İstanbul'un yanı başında kar alarmı, kar kalınlığı 20 santimetreyi bulabilir: Bolu Dağı'nda ekipler teyakkuzda
10:27 Meteoroloji'den 19 ile sarı kodlu uyarı: Kar ve fırtına geliyor
Her yıl yarım milyon ziyaretçi ağırlıyor
Binlerce yıl önce Hasan Dağı volkanından püsküren lavları Melendiz Çayı’nın aşındırması sonucu oluşan ve dünyanın 2’inci büyük kanyon vadisi olan Ihlara Vadisi, her yıl yarım milyon yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.