Tuşba Belediyesi tarafından İş-Kur desteğiyle açılan ‘Yöresel Kilim Dokuma’ kursuna Vanlı kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Tarihi Van Evlerinde açılan atölyedeki kilim dokuma kursuna katılan kursiyerler, dokumacılık yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kurslara katılan kadınlar, verilen eğitimlerle birlikte her bir motifi ve rengi ayrı anlama gelen yöresel Van kilimini ilmek ilmek dokuyor.
“VAN KİLİMLERİNİ YAŞATMA ADINA KURS AÇTIK”
İHA muhabirine konuşan Yöresel Kilim Dokuma Kursu Öğreticisi Vasfiye Ateş, kilim dokuma kurslarına katılan kadınların kısa zaman içinde meslek sahibi olduğunu belirtti. Tuşba Belediyesi tarafından İş-Kur destekli kurslarının 4’üncüsünü düzenlediklerini ifade eden Ateş, “Kursumuz dezavantajlı kadınlara yönelik açıldı. Arkadaşlarımız burada hem bir meslek öğreniyor, hem de boş vakitlerini güzel bir şekilde değerlendiriyorlar. Kilimleri Tuşba adıyla dokuyoruz. Kullandığımız motifler ise Van yöresine aittir. Bu bizim 4’üncü kursumuz oldu. Her kursumuz ise yaklaşık 5 ay sürüyor. Kurslarımız bitince yeniden kursiyerlerimizi sıfırdan yetiştiriyoruz. Kursiyerlerimiz kilim dokumada usta olduktan sonra kendi işlerini rahatlıkla yapabilecekler. Burada özellikle Van kilimlerini yaşatma adına kurs açtık. Bu yüzden kursumuzu Tarihi Van Evlerinde açtık. Kilimlerde çok eski desenler kullanıyoruz” dedi.
“KİLİME DUYGULARIMIZI DOKUYORUZ”
Kilim konusunda iyi bir deneyim kazanmayı amaçladığını dile getiren Leyla Korkmaz isimli kursiyer ise “Bu 4’üncü kursumuz. Kilim dokuma bizler için hem maddi, hem de manevi bir öneme sahiptir. Maddi açıdan burada kendimize yeni bir meslek ediniyoruz. Manevi açıdan ise kilime duygularımızı dokuyoruz. Bu sayede rahatlayarak güzel bir işçilik ortaya çıkarabiliyorsunuz. Kilim dokumadaki hedefim, kurs öğretmeni olmaktır. Bunun için zaten eğitim alıyoruz” diye konuştu.
Kilim dokumanın stres giderdiğini ifade eden Esma Sümertaş isimli kursiyer de kendilerine kurs imkanı sağlayan Tuşba Belediyesi yetkilerine teşekkür etti.
12:28 Restoranlarda menüler kalınlaşıyor: Ayrıntılı hale gelecek, yiyeceklerin içerikleri ve kalori miktarı da yer alacak
10:44 Hayalet makale problemi: Yapay zeka taslak çalışmaları başka sorgularda mı kullanılıyor?
10:30 Yerel yönetimler teklifinde kritik aşama: Kamu zararı yöneticiden tahsil edilecek
10:27 İslam Memiş: '2026 yılının manipülasyon yılı olduğuna artık inanmışsınızdır'
10:26 Tabelalar bir kez daha değişecek: Benzin ve motorine indirim geliyor
10:24 Kolombiya'da askeri uçak düşmüştü: En az 66 kişi öldü
10:22 Polislerin çalışma sistemi sil baştan: Emniyet Teşkilatı Kanunu güncellenecek
10:20 Tonga açıklarında 7.6 büyüklüğünde derin deprem: Tsunami beklenmiyor
10:17 Almanya’da yerel seçimler: İki Türk aday belediye başkanı oldu
01:00 Suriye’de askeri üsse roketli saldırı: 5 füze Irak’tan fırlatıldı
23:41 Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Kuyumcularda yoğunluk oluştu
23:10 İtalya’da referandum: Meloni, yenilgiyi kabul etti
11:02 Meclis'te ekonomi paketi: Bedelli askerlik ücreti ve vergiler artıyor
10:51 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ildeki 20 taşınmazı satacak
10:49 Trump, İran’a Hürmüz Boğazı tehdidi hakkında konuştu: 'Çok iyi sonuçlanacak'
10:06 Türkiye genelinde yağışlı bir gün: 2 bölgede kar yağışı bekleniyor
Kilim dokuma geleneği canlı tutuluyor
Van'ın Tuşba Belediyesi tarafından Tarihi Van Evlerinde açılan kilim dokuma atölyesinde binlerce yıllık yöresel kilim dokuma geleneği yeniden hayat buluyor.
