İSTANBUL/İHA- Tezhip sanatına 12 yaşında gönül veren Sena Koparan, maneviyatı yüksek olan sanatını, yaşları 9 ile 12 arasında değişen miniklerle öğretiyor. Çocukların geleneksel Türk sanatını benimseyip öğrenmesini sağlayan Koparan, Tezhip sanatının çocuklar üzerindeki etkisini keşfederek öğrencilerinin zeka gelişimine katkıda bulunuyor. Tezhip sanatı eğitimi alan öğrenciler desen ve çizim denemeleriyle başladıkları çalışmalarını renklendirmeler ile tamamlayarak tablolarını hazırlıyor. Tezhip sanatını çocuklara sevdiren Koparan, öğrencilerinin bu sanat dalında başarılı olmalarını hedefliyor.
’’BU SANATLA ÇOCUKLARIN MATEMATİK ZEKALARI GELİŞİYOR’’
İlk kez 12 yaşında Tezhip sanatıyla tanıştığını ifade eden tezhip sanatçısı Sena Koparan, ’’Benim en büyük amacım bu maneviyatı ve sanatı çocuklara göstermek. Ben de çok küçük yaşta bu sanata gönül vermiştim, şimdi onlar da buna gönül verdiler ve ben de onlara daha çok bağlandım. 3 yıldır birlikte çalışmalar yapıyoruz. Onlar 9 yaşındalar ve şimdi çocuklar daha aktifler, her şeyden haberdarlar. Benden daha küçük yaşta başladılar bu sanata ve ileride benden çok daha iyi olacaklarını düşünüyorum çünkü hepsi çok yetenekli. Bu sanatla beraber çocukların dikkatleri, hayata bakış açıları, zevkleri ve özellikle matematik zekaları çok fazla gelişiyor. Çünkü bu sanata geometri giriyor, desenler geometrik şekillerle tasarlanıyor. Bu 3 senedir hep kendi derslerinde başarı gösterdiler hem de bu işte çok başarılılar’’ dedi.
’’BU SANATLA KUR’AN-I KERİM VE ALLAH KELAMININ KIYMETİNİ GÜZELLEŞTİRMEK İSTİYORUM’’
Minik ellerin maneviyatı yüksek olan bu sanatı sevmiş olmalarının mutluluğunu yaşadığını ifade eden Koparan, ’’Normalde bu işi sanat galerilerinde çocuklara hobi olarak gösteriyorlar. Ben bu işi gönülden seviyorum. Onlar da sevdiler ve biz buluştuk. Gerçek bir tezhip sanatçısı gibi yapıyorlar işlerini, desenleri algılamış durumdalar, 3-4 ay boyunca çizim çalışmaları yaparak bu noktaya geldiler. Benim hedefim bu yazıları en güzel şekilde göstermek. Çünkü bizim dinimizde Kur’an-ı Kerim’in ve Allah kelamının kıymeti çok büyük. Bu kıymeti daha da güzelleştirmek istiyorum. Sanatsal açıdan da hedeflerimiz var tabi ki’’ diye konuştu.
’’BÜYÜK BİR TEZHİP SANATÇISI OLMAYI HEDEFLİYORUM’’
3 yıldır Tezhip sanatıyla ilgilenen 12 yaşındaki Zeynep Hasna Delibaş ise ’’Ben resim sanatımı geliştirmek istiyorum, yazıların kenarlarını süslemekten hoşlanıyorum ve bunu daha güzel göstermek istiyorum. Buraya gelmenin bu sanatla ilgilenmenin bana katkı sağladığını düşünüyorum. Büyük bir tezhip sanatçısı olmayı hedefliyorum’’ ifadelerini kullandı.
17:54 Fenerbahçe takım otobüsüne saldırı iddianamesinin detayları ortaya çıktı
17:27 Gazprom: Türkiye’ye boru hatları üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı arttı
16:42 Fico: AB’nin yeni bütçesi üzerinde uzlaşmak çok zor olacak
16:05 Ruhsatlı silah sahiplerine yeni zorunluluk! Bakan Çiftçi duyurdu
15:53 ABD basını: Vance, İran'la anlaşma sağlamak için 2 haftadır dolaylı görüşmeler yürütüyor
15:29 Yeni Zelanda'da seçim yarışı başa baş: İki büyük parti arasında oy farkı çok az
15:09 Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri mayına çarptı
14:08 Ankara'da uygunsuz hareketlerde bulunan şüpheliye gözaltı
13:23 Motorine gece yarısı indirim: Akaryakıtta fiyatlar güncellendi
13:07 Osimhen ameliyat olacak: Amedspor maçında yerine kim oynayacak?
12:56 Resmi Gazete'de yayımlandı: Karkas ette hesaplama değişti
12:29 ABD'den İran’ın nükleer programına ilişkin bilgi sağlayana ödül vaadi
11:18 Fon soruşturmasında yeni gelişme: Eski SPK Başkanvekili Enver Usca dahil 4 tutuklama
11:17 ABD borsalarındaki kaybın ardından Trump: 'Ekonomi oylama hariç iyi, seçim nedeniyle borsa 3 trilyon dolar kaybetti'
11:01 İstanbul'un yanı başında kar alarmı, kar kalınlığı 20 santimetreyi bulabilir: Bolu Dağı'nda ekipler teyakkuzda
10:27 Meteoroloji'den 19 ile sarı kodlu uyarı: Kar ve fırtına geliyor
Minik ellerden çıkan altın tezhipler
Tezhip sanatına 12 yaşında gönül veren Sena Koparan, yaşları 9 ile 12 arasında değişen miniklere sanatını öğreterek yeni sanatçılar yetiştiriyor.