TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

'Engelsiz mouse' kas hastası Ahmet'e umut oldu

Hatay'ın Hassa ilçesinde, lise öğrencilerinin geliştirdiği gözlüğe takılan ve baş hareketleriyle kullanılabilen "engelsiz mouse", 14 yaşındaki engelli Ahmet Karaosman'a bilgisayar kullanımında büyük kolaylık sağladı.
'Engelsiz mouse' kas hastası Ahmet'e umut oldu
İnternet Haber Servisi - Fiziksel yetersizliklerinden dolayı bilgisayar kullanmakta zorlanan engellilere kolaylık sağlayabilmek amacıyla geçen yıl 100 lira harcayarak "engelsiz mouse" adını verdikleri cihaz geliştiren Hassa Şehit Murat Bulkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, çalışmalarıyla ilçede yaşayan kas hastası Karaosman'a umut oldu.

Durumundan haberdar oldukları Karaosman için cihazda kişiye özel ayarlamalar yapan öğrenciler, daha sonra evinde ziyaret ettikleri engelli gence cihazı hediye etti. Karaosman, gözlüğe takılan ve baş hareketleriyle kullanılabilen cihaz sayesinde bilgisayarda işlemlerini rahatça yaptı.

Kişiye özel tasarlanabiliyor

Okulun Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü yürüten Mehmet Ragıp Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "engelsiz mouse"u her geçen gün daha da geliştirdiklerini söyledi. Cihazın kişiye özel de tasarlanabileceğini ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

"Projemizin haberleştirilmesinin ardından basından görerek bize ulaşıp talep eden çok kişi oldu. Yakın çevremizden tanıdığımız bir öğrencimizin kardeşi yatağa bağımlı yaşıyordu. Onun hayata bağlanması, bilgisayar kullanabilmesi açısından böyle bir ürüne ihtiyacı olduğunu öğrendik. Öğrencilerimizle birlikte Ahmet kardeşimize özel tasarladığımız 'mouse'umuzu hediye ettik."

Projede görev alan 11. sınıf öğrencilerinden Abdurrahman Antep de imkanlar ölçüsünde daha fazla engelliye ulaşmaya çalışacaklarını belirterek "Arkadaşlarımız inşallah bu sayede engellerini aşacaklar." dedi.



"Böyle bir cihaza ihtiyacım vardı"

Güçlükle kollarını ve ellerini oynatabilen, yüzde 80 engeli bulunan Ahmet Karaosman ise hediye edilen cihaz sayesinde artık bilgisayarı rahatlıkla kullanabileceğini ifade etti.

Hediye için proje öğretmeni ve öğrencilerine teşekkür eden Karaosman, "Benim böyle bir cihaza ihtiyacım vardı. Öğrenci arkadaşlarımız da böyle güzel bir cihaz geliştirmişler. Sağ olsunlar beni düşünüp hediye ettiler. Geliştirilen bu cihaz benim gözüm, elim, ışığım oldu. Aynı şekilde benim gibi olan arkadaşların da çok işine yarayacağına inanıyorum." diye konuştu.
Yorum Yazın