TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

İstanbul’un trafik kaosuna deniz ulaşımı ile son verilebilir

39 ilçesinden 23 tanesinin denize kıyısı bulunan İstanbul’un denizden her geçen gün biraz daha uzaklaştırılmasına bir anlam verilemiyor. İstanbul’un trafik sorununun çözümü için deniz ulaşımının yaygınlaştırılması gereklidir.
İstanbul’un trafik kaosuna deniz ulaşımı ile son verilebilir
Güzel Vatan Gazetesi -

İstanbul denilince akla denizi ve her tarafının su deryası olduğu akıllara gelmektedir. Deniz ile içiçe olan şehrin insanları deniz ulaşımını hakkettikleri şekilde kullanamıyorlar.

Medeniyetler şehri olan İstanbul kurulduğundan bu yana deniz yoluyla yaptığı ticaretler ve ulaşımlarla anılmıştır. İskeleleri ve tersaneleri ile adından söz ettiren şehir denizin tüm nimetlerinden yararlanmayı da çok iyi bilmiştir. Tarihi yarımada için deniz her zaman bir sevda olmuştur.

İstanbul’un deniz ile olan sevdasına İstanbullular tam olarak eşlik edemiyorlar. Bu sevdadan nasiplenemiyorlar ve sadece uzaktan sevmekle yetiniyorlar.

Trafik sıkışıklığından her zaman şikayet ederiz fakat günlük olarak ulaşımda deniz yolunu kullananların sayısı yüzde 5’i geçmiyor. Deniz ulaşımını geliştirmek için akılcı çözümler üretmeli ve halkın deniz yolunu tercih etmesi özendirilmelidir. Bu kentte yaşayan herkesin deniz ile derin bağı vardır. Bu sebeple şehrimizi yönetenlerin halkın denizle olan bağları ve ilişkilerinin farkına varmaları gereklidir.

İstanbul’un deniz şehri olduğu idarecilerin aklına gelmeli ve şehirde deniz ulaşımı eski zamanlarda olduğu gibi yeniden canlandırılmalıdır.

Boğaziçi’nde eskiden 20’den fazla iskele vardı ve bu sebeple halk bir kıtadan diğer yakaya geçmek için bu iskeleleri kullanırdı. Bu iskelelerin çoğu artık tarihte kaldı ya özelleştirildi ya da çay bahçesi ile restoran oldu.

İstanbul’da deniz ulaşımının yaygınlaştırılması adına acil eylem planına ihtiyaç duyulmaktadır.

  • İlk etapta kapatılan iskeleler faaliyete geçirilmeli ve sayıları artırılmalıdır.
  • Deniz ulaşımı ile diğer ulaşım araçlarının akılcı entegrasyonu sağlanmalıdır.
  • İstanbul’un bir ucu olan Büyükçekmece’den diğer ucu olan Tuzla’ya kadar deniz ulaşımı ile seyahat edilmesi sağlanmalıdır.

İETT’nin verilerine göre, İstanbul’da yaklaşık 15 milyon insan seyahat ediyor. 2019 verilerine göre; bu rakamın yüzde 77,10’nu karayolu, yüzde 18,60’ını raylı sistemler, 4,30’unu ise deniz yolu oluşturuyor. Karayoluyla taşınan yolcu sayısı 11 milyon 682 bin, deniz yoluyla taşınan günlük yolcu sayısı 644 bin 851. Deniz taşımacılığında başı çeken İDO’nun günlük yolcu sayısı 163 bin 434. Şehir hatları günlük yolcu taşıma sayısı 231 bin 444. İstanbul’da toplu taşımanın önemli bir kısmı raylı sistemler ile sağlanıyor. Günlük 2 milyon 822 bin 291 kişi tramvay, metro, teleferik ve marmaray kullanıyor.

Yorum Yazın