TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Kokular vücudumuzu ve zihnimizi nasıl etkiliyor

Kokular paramızı nasıl harcayacağımızdan, kaliteli uykunun sırrına kadar vücudumuzu ve zihnimizi birçok yönden etkiliyor.
Kokular vücudumuzu ve zihnimizi nasıl etkiliyor
Ebru Karakülleoğlu -

Koku alma duyusu en önemli duyularımızdan biri. 24 saat boyunca çalışan ve hiçbir zaman ‘kapatılamayan’tek duyudur. Çünkü gördüğümüz ve duyduğumuz birçok şeyi unutabiliyoruz. Ama kokuyu asla.

Günlük yaşantımızda yaşadığımız olayları, hayatımızda olan insanları kokuları ile hafızamıza yerleştiriyoruz. Zaman geçsede anılarımızı tekrar canlandırabiliyoruz.

Para harcama davranışımızı etkiliyor

Kokular ne satın alacağımızı, ne kadar para vereceğimizi etkileyebiliyor. Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, güzel kokular insanların ürünleri  %84 oranında daha çekici bulmalarını sağlıyor. Bu duruma örnek olarak;  pahalı markaların mağazalarında düzenli olarak kullandıkları, güzel kokuları örnek verebiliriz.

Rüyalarımızı etkiliyor

Uyku bizim için ne kadar önemliyse, gördüğümüz rüyaların verdiği etkide o kadar önemli.Yapılan araştırmalara göre uyumadan önce odaya sıkılan çiçek kokulu spreyler, kişilerin daha pozitif rüyalar görmesini ve bu şekilde rahat etmesini sağlıyor.

Hafızamızı etkiliyor

Kokular yaşadığımız bazı anıları tekrar hatırlamamızı sağlayan en büyük etkenlerden biri. Toronto Üniversitesi’ nde yapılan araştırmalar,kokuların tetiklediği anıların daha net ve daha duygusal olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni kokuyu işleyen beyin bölümünün duygu ve hafızada yer alan kısımlarla doğrudan bağlantılı olması.

Yorum Yazın