TİC Holding Header
  • USD 32.338
  • EUR 35.196
  • Altın 2241.005
  • BIST 100 8792.15
  • Yaşam

Körfezin ileri gelen balıkçıları Kartepe'de buluştu

İzmit Körfezi'nin ileri gelen balıkçıları sezonun da kapanışıyla durum değerlendirmesi ve körfezin sürüdürülebilir avcılığı hakkında bir sucuk ekmek şenliğiyle buluştu.
Körfezin ileri gelen balıkçıları Kartepe'de buluştu
Sıcak sohbet havasında geçen buluşmada İsmail Gençer, Lrfolta blog sitesiyle sürüdürülebilir avcılık üzerine çalışmalar yapan Alper Serttaş da katılımcılar arasındaydı. 

Kıyı şeritlerindeki ağcılar ve balık populasyonuna etkisi üzerine konuşulan şenlikte yasal limitlerin değil vicdani limitlerin ve körfezde yeni yeni oltalarına gelen balıkların limitler dahilinde bile olsa sürdürülebilir avcılık için alınmaması vurgulandı. Böylece körfezde hızlıca anaç balıkların yumurtlayarak sayılarının artması ve çeşitliliğin de artması amaçlanmakta. 

Daha önceki yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin körfezde yaptığı temizlik ve arıtma çalışmalarıyla körfezdeki balık populasyonu büyük etkisinin yanı sıra Çevre Koruma Şube Müdürü Mesut Önem'in de büyük katkılarıyla İzmit Körfezi'ne yapılan balık salımıyla populasyonunda artış olan balıklar ve yaşam alanları üzerine konuşuldu. 

Amatör oltacıların yasal limitleri değil vicdani limitleri baz alarak ve yeni türlerin korunmasını sağlamak amacıyla körfezde yeni yeni kendini gösteren mercan balıkları bu sene önemle ve titizlikle geri salınarak korunması için çalışmalar yapıldı. Balıkçılık Ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun da denetimlerde büyük katkılar sağlayarak balık populasyonlarının artması için titizlikle denetimlerini yaptılar. 

Amatör balıkçıların en büyük şikayet ettiği konusu ise amatör ağcı adı altında küçük teknelerle çok büyük ağlar atabilen ve bu teknelerin belgesiz bir şekilde ve kıyıya sıfır noktasına kadar ağ atılmasıydı. Kıyı şeridinde yemlik balıkların saklanabilecekleri ve populasyonun devam edebilmesi için sürdürülebilirlik kavramı için ağcılara da zarar vermeyecek kıyı şeridinde belli metrajlardan daha yakına ağ atılmaması için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdiler. 

Limit tanımaksızın ve ağ metrajlarının “amatör” adı altında yapılan katliamlarını yasal olarak açık bulunmasından dolayı engellenemediğini ve İzmit Körfezi gibi önemli bir körfezin sadece balık populasyonuna değil ekolojik dengeye de zarar verdiklerini, bu durumun tüm körfezi tehdit ettiğini söylediler. 

Bölgedeki sahil güvenlik güçleri amatör olta balıkçıları tarafından defalarca aransa da kanunen bunu yapma hakkı olduğundan denetleyenler de müdahale edememekte. Bu durumdan dolayı körfezde yeni yeni kendini gösteren ve sürdürülebilirlik için yapılan çalışmaların en büyük tehditi ağcılar olarak görülmektedir. Ne kadar balık salınsa ve kıyıda bilinçlendirme çabaları devam etse de ağcıların bu tehditi ancak yasal olarak engellenebileceğinden bu durum hakkında devlet büyüklerinden yardım istediklerini, körfezin ve denizlerimizin en büyük sorunu ağcılar ve ağ limitleri, kıyı şeridine yakın atılan yüksek metrajlı ağlar olduğunu ve eğer yasa konulmazsa bir çabalarının boşa çıkacakları konusunda endişelerini belirttiler.


Yorum Yazın