TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Yaşam

Munzur Dağları'nda buzul keşfedildi

Doğu Anadolu'daki en önemli yükseltilerden olan Munzur Dağları’nda yapılan araştırmalar sonucunda yeni bir buzulun varlığı saptandı.
Munzur Dağları'nda buzul keşfedildi
İHA -Saptanan buzul ile Türkiye’de envanterinin tamamlandığı düşünülen buzullara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayrakdar, İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı mezunu Dr. Zeynel Çılğın, Dr. Ergin Canpolat ve Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Döker Munzur Dağları’nda ortak olarak yürüttükleri çalışmalarında, yüksek kesimlerde, 3 bin 310 metre rakımlı Şahintaşı Tepesi’nin kuzey yamacında bir buzula rastladı. Yüzey alanı 104 bin 587 metrekare, uzunluğu 410 metre, genişliği 386 metre ve kalınlığıysa maksimum 90 metre olan buzula “Şahintaşı” adı verildi. Ayrıca bu keşif, Türkiye’nin en popüler yer bilimi dergilerinden Turkish Journal of Earth Sciences’ın Mart 2015 sayısında yayınlandı.

Buzulun keşfine ilişkin bilgi veren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayrakdar, “Munzur Dağları son jeolojik dönem olan Kuvaterner’de meydana gelen iklim değişimlerinden hayli etkilenmiş. Bu değişimler sonucunda yüksek zirveler ve düzlükler buzul çağlarında buzullar tarafından işgal edilmiş. Günümüzde bu buzulların büyük bir kısmı eriyerek yok olmuş. Sadece Munzur Dağları’nın merkezi bölümlerinde birkaç buzul yüksek zirvelerin kuzeye bakan korunaklı yamaçlarında varlığını sürdürüyor. Türkiye’de, Munzurlar’da buzulun varlığı bilinmiyordu. Türkiye’de ve dünyada yüksek dağlık kesimlerdeki buzulların süratle eridiği bir dönemde yeni bir buzulun varlığının ortaya konması önemli bir keşif niteliğindedir” dedi.
Yorum Yazın