TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19

Seçime beş kala, Erdoğan'dan hamle mi geliyor?..

Seçime beş kala, Erdoğan'dan hamle mi geliyor?..
"Tarihin en kritik seçimine gidiyoruz" diyeceğim ama her seçim öncesi zaten hep böyle söylenir diyebilirsiniz.
Fakat seçime kadar yaşayacağımız süreci/seçim sonuçları ve sonrasını gördüğünüzde, eminim bu söylemime siz de hak vereceksiniz!
Bu durumun anlam ve ehemmiyetinin ve seçimin ne kadar kritik olduğunun Erdoğan da farkında.
Bu yüzden de olağanüstü bir yoğunluk içinde.

"Nedir bunlar" derseniz?
Küresel krizle beraber ülkemizin de birkaç yıldır yaşadığı ekonomik sıkıntılar hepimizin malumu.
Yaklaşmakta olan seçimler de işin cabasıydı.
Ama bir de, yüreğimizi yaktığı kadar ülkemizin ekonomik ve siyasal dengesini de sallayan ve her şeyi alt üst eden öyle büyük bir deprem oldu ki; bu durum, özellikle Erdoğan için ekstra hamleler gereğini doğurdu.
Neler bunlar?
Farklı/ilginç/manidar ve radikal adımlar içeren gelişmelerin masada olduğuna dair duyumlar alıyorum.
Bahsettiğim gibi, pek çok boyutu olan bu gelişmelerin bir vechesine; uluslararası finans ve ekonomi çevreleriyle oluşturulmaya çalışılan yeni konsensüs ve yenilenmiş konsept görüşmelerine değinmek istiyorum.
Mesela,
Bu bağlamda, Erdoğan'ın Hatay ziyareti dönüşü seçimin de kaderini etkileyecek boyutta derin/derinlikli ve oldukça önemli bir istişare yaptığını işittim.
Ki, bu duyumları bana duyuranlar Erdoğan'ın görüşme yaptığı çevrelerin Uluslararası ekonomi ve finans konusunda siyasal belirleyiciliğe dahi muktedir bir lobi/fon ve etkinlik sahibi kimseler olduğunu söyledi.
Hemen içeriyi iyi bilen dostlarla ve dış kaynaklı irtibatlarımla iletişime geçtim.
Genelde sessiz duran/yüzeye çıkmayan ama kulakları iyi işiten bu dostlar; konuya dair teyit edici söylemlerde bulundular.
Hatta daha ileri giderek ay sonuna kadar Erdoğan'ın kabine başta olmak üzere; bazı önemli kurumlar da dahil, pek çok değişikliğe gideceğini,
Yeni ve ümit verici isimleri görevlere getireceğini,
Yapılacak seçimlerde halkın teveccühünü kazanacak isimleri milletvekili listesine koyacağını, kuvvetli bir duyum olarak vurguladılar.

Sadece bu kadar mı?
Hayır.
Bunların yanında seçimden önce ve sonra olmak üzere, Türkiye'ye çok ciddi miktarda bir finansal transferi mümkün kılacak görüşmeler yapıldığından da bahsettiler.
Ama görüşülen uluslararası ekonomi ve finans patronlarının ihtiyatlı davrandıklarını,
Gidişata bakarak ve yapılan görüşmeler sonrası ortaya çıkan mutabakata ne kadar riayet edilip edilmeyeceğine göre hareket edeceklerini de, bir gözlem olarak ifade ettiler.
Keza, istişare ettiğim dostlar Millet İttifakının da aynı uluslararası çevrelerle iletişim ve diyalogda olduklarını,
Ama beklenen tutarlılık ve güven ortamı tesis edildiğinde Erdoğan'la yürümeye öncelik vereceklerini düşündüklerini söylediler.

Farklı söylemlerle olsa da konuştuğum bu dostların ortak tespiti şu idi;
"Uluslararası etkinlikteki bu ekonomi ve finans patronları Türkiye'nin daha büyük bir krize girmesini istemiyor.
Kaldı ki, yaşanacak daha olumsuz durumlar onlar için de istenen bir süreç değil.
Fakat bu insanlar son derece sakin, yapacakları ve yaptıkları ülkesel projeksiyonlarda tekli hareket etmezler ve mutlaka alternatifli/çok planlı çalışırlar.
Türkiye için de, bir B-C planları var ve sanıyorum ki bundan Erdoğan'ın da bilgisi var.
Ki, bunu da gizlemezler ve söylemekten de imtina etmezler.
Bu yüzden, Erdoğan'la yaptıkları görüşmelerde ihtiyatlılar ve atılacak adımları görüp ona göre karar verecekler…"
Tekrar söylüyorum; bunlar sadece duyumlarım ve dostlarla istişarenin hakkını ve hatırını gözetmek babında ve yazabilirsin dedikleri için bunları dile getiriyorum.

"Peki, ya sen ne düşünüyorsun,
Bahsettiğin bu konuda fikrin nedir?" derseniz:
Bahsedilen uluslararası gücün etkinliğini,
Ekonomi ve finans konusunda küresel bazda belirleyiciliğini,
Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, ülke siyasetini dahi belirleyecek bir etkiye sahip olduklarını/olabildiklerini ben de biliyorum.

Bu minvalde,
Erdoğan'ın, suyun gözü/kaynağı olan bu çevrelerle anlaşması ve karşılıklı "kazan-kazan" sürecinin başlaması Türkiye için oldukça güzel ve faydalı olacak diye düşünüyorum.
Bu güzel ve faydalı durum, hem ülkesel ve hem de Erdoğan için siyasal açıdan olacaktır.
Ve ben, seçime beş kala Erdoğan'ın bu mutabakata varacak adımları atacağı kanaatindeyim.
Dostlar, görüşmelerin hafta içinde de devam edeceğini ama çok da uzun sürmeyeceğini,
Seçim arifesinde olunduğu için, Türkiye ve Erdoğan'ın pek de zamanının kalmadığını,
Bu nedenle de, en başta bahsettiğim ilginç ve radikal değişikliklerin peş peşe veya bir anda gelebileceğini söylediler.

Bakalım görelim,
Nihayetinde şunun şurası seçime neredeyse 60 gün kaldı.
Hadi hayırlısı!..



Bir sonraki Bir Portre yazımızda buluşmak ümidi ile Allah'a emanet olun sevgili okurlar.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Mustafa Öz
    Sabahımız hayrolsun. Huzurlu ve güven veren bir yazı kaleme aldığınız için teşekkürler. Ekonomik ve siyasal barış en doğrusu. Hayırlısı olsun inşallah. Ülkemiz ve insanlarımız için.
  • Yaşar Kara
    Hadi hayırlısı
  • Nihat Çolak S.
    Çok önemli tesbit... içerideki deprem, ekonomik ve güven yıkımı ile birlikte iç ve dış güven yıkımı ile birlikte cefakar Anadolu halkının dert ve meşakkatlerinin hayal kırıklıgı için yine de son düzlükte Erdoğan a ihtiyacımız var olduğunu görüyoruz Ancak; Acil olarak güvensiz kurum ve yöneticilerine neşter vurulması gerekiyor... tek kapıvarken neden 6+1 kapısına yönelelim ? Bay kemal diyerek büyütülen,beceriksiz ve Alevi olarak dışlanan dürüst ve mutevazi olarak daha çok ön plana çıkıyor... Kibir hastalığından başta Erdoğan çıkmalı... Erdoğan sövmekten, bahçeli tehditten vazgeçmeli.. yoksa onlardan kısa sürede vazgeçilecek... liyakat ö plana geçilmeli.. Kürt kökenli seçmen ile acil oalrak kazanılmalı... onlarin asıl yerleri ak parti ilk yılları politikası olan ak parti dir
  • Murat Öz
    Kaleminize sağlık güzel insan.
  • Abdullah
    Çok güzel bir yazı kaleminize sağlık
  • Taha Çokuz
    Ayrıca ülkeye finansal kaynak lazım olduğu ortada binali yıldrım in gerçek malvarlığınin yarısı bile devlet kurmaya yeterli olduğu miktarda …Bu gerçek ise kaynak bu,gerçek değilse bu konu açığa çıkartılmalı Necati ,soylu ,bahçeli nin nefret suratı ile bu iş yürümez ,imkansız… Kızılay gibi kuruma insanımız kanını bile veremeyecek güvensizlikte Adalete olan güven bitmiş Gereksiz danışman ordusu vs zaten ikinci deprem enkazı ..
  • Mutlu Hakan
    Başkanım kaleminize sağlık içerik se anlattığınız konulara hakimiyetinizi ve ABD ve dış politik ve ekonomik konulara ait bilginizi her zaman saygı ve hayranlık ile takdir eder ve bu konular için söylediğiniz , yazdığınız her şeyin altına okumadan dinlemeden imzamı atarım Konuya gelince bana göre bu yazıyı okuyan okurların ilk düşüncesi son 60 gündemi akla gelmiş olur diye düşünüyorum. genel anlamda liyakatsız atamalar menfaat ilişkileri insiyatif kullanamama vb . Ama gelin görüntü mevcut otorite bunları neden ise yapılanı sağır sultan bile duyduğu halde sırf ben atadım başkası dedi onun dediği olmasın diye görevden alınmadığını gördük Ekonomik anlamda da zamanında Berat bakanın dediği gibl Avrupa nın çini olduk ucuz iş gücü mevcut ekonomik durum da ortada Dediğiniz gibi yurt dışı ekonomik çevreler Ülkede istikrar ister ha keza Türkiye de bir çok iş insanı sırf istikrar bozulmasın diye son iki seçimdir taraftarı olmadığı halde mevcut iktidar a oy verdi . Deprem oldu bir çok konuda psikolojik olarak sa üstünlük olan ilk 24 saati insiyatif kullanamayan liyakatsiz kişiler yüzünden kaybettik ama dediğim gibl herkes görev yerinde sağa sola laf yetiştirmek ile meşgul Sonuç olarak tabiki yazılanlar çok iyi ve hepimiz için bu ülke bir adım ileri gitsin düşüncesi en ön plan da olmalı Ama demezler mi şimdi mi aklınız başınıza geldi ? Tek Handikap bu bana göre başkanım Sağlığınıza duacıyız her zaman gönlümdesiniz başkanım
  • Ali Er
    Son yazınızda kime öncelikli geçiş hakkı verildiğini, bu hakkı kullanmaz ise kiminle devam edileceğini, yola devam etmek için son çıkışa gelindiğini çok net anlatmışsınız...
  • Ömer T.
    Hayırlı sabahlarınız olsun İnşallah reis doğru adımları atar Bu milleti altılı yedili çetenin eline bırakmaz.
  • Neslihan
    Kaleminize sağlık