TİC Holding Header
  • USD 32.562
  • EUR 35.026
  • Altın 2419.952
  • BIST 100 9716.56

Robot şehirler, Gelecek yaşam için üç şehir modeli

Fabrikalarda, laboratuarlarda ve elbette bilim kurgu filmlerinde, hayali robotlar, yapay insanlar ve otonom makineler hakkında hayal gücümüz bizi gelecek yaşama hazırlıyor.
Robot şehirler, Gelecek yaşam için üç şehir modeli
Robotlar dünya genelinde sürekli olarak kentsel alanlara sızıyorlar. Robotlar tarafından yönetilen bu dördüncü sanayi devrimi, ekonomik, sosyal, politik ve sağlık alanlarında ki fırsatlara ve zorluklara yanıt olarak kentsel alanları ve kent yaşamını şekillendiriyor.
 
Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve icra Kurulu Başkanı Klaus Schwab dördüncü sanayi devriminde mobil cihazlarla bağlanan milyarlarca insanın, daha önce görülmemiş bir işlem gücüne, depolama kapasitesine sahip olduğunu/olacağını ve bilgiye erişim imkanının da sınırsız olduğunu söylüyor. Ve bu imkanların, yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, otonom araçlar, 3 boyutlu baskı, nanoteknoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimi, enerji depolama ve kuantum hesaplama gibi alanlardaki yeni teknolojik gelişmeler ile daha da ilerleyeceğini sözlerine ekliyor..
 
Şehirlerimiz insanların yönetebileceğinin dışında çok büyüyor.
 
İyi bir şehir yönetişimi, nesnelerin, verilerin ve insanların yaşamının düzgün akışını sağlar ve korur.
 
Bunlar kamu hizmetleri, trafik ve dağıtım hizmetlerini içerir. Hastanelerdeki ve bankalardaki uzun kuyruklar kötü yönetim anlamına geliyor. Trafik sıkışıklığı, yolların ve trafik
sistemlerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Giderek daha fazla çevrimiçi sipariş verdiğimiz ürünler yeterince hızlı gelmiyor. Ve wi-fi genellikle 7/24 dijital ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyor. Özetle çevre kirliliği, hızlı yaşam, trafik tıkanıklığı, bağlantı ve artan tüketim ile karakterize edilen şehir yaşamı, robotik çözümlere ihtiyaç duyar - ya da buna inanmamız gerekir.
 

 
Geçtiğimiz beş yıl içinde, ulusal hükümetler otomasyonun şehirlerin geleceklerinin (daha iyi) anahtarı olduğunu görmeye başladılar. Pek çok şehir, robotların hem pratik amacına (günlük hayatı kolaylaştırmak) hem de çok iyi bir sembolik role (iyi şehir yönetimini göstermek için) sahip olduğu sosyal alanlardaki robotları denemek için ulusal ve yerel yönetimler için test alanları haline geliyor. İster otonom otomobil aracılığıyla ister yerel mağazalarda hizmet robotları veya Amazon’un otonom drone ile koli teslimi olsun, şehirler sabit bir hızda otomatikleştiriliyor.
 
 
Birçok büyük şehir (Seul, Tokyo, Shenzhen, Singapur, Dubai, Londra, San Francisco) otonom “sürücüsüz” araçları geliştirmek için rekabetçi bir yarışta otonom araç denemeleri için test yerleri olarak hizmet vermektedir. Otomatik limanlar ve depolar da giderek daha fazla otomatikleştiriliyor ve robotlaşıyor. Ve Konteyner terminallerinde ve hizmetlerinde yeni standartlar oluşturuluyor. Maasvlakte 2'deki yeni konteyner terminallerinin açılışı ile Rotterdam limanı bir kez daha benzersiz olduğunu gösterdi. Rotterdam limanındaki toplam beş modern derin deniz terminali ile, her zaman ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir terminal var.
 
 
Yenilikçi teknolojinin ön cephesi olan Rotterdam limanı, dünya çapında derin deniz terminali tasarımı için bir standart oluşturdu. Rotterdam limanı, otomatik güdümlü araçlar (AGV'ler) ve otomasyonlu terminallere sahip olan dünyanın ilk limanıydı. Rotterdam'daki terminal operasyonları 7/24 devam ediyor ve tüm derin deniz terminalleri en gelişmiş, verimli ve sürdürülebilir ekipmanlarla donatılmıştır. Dahası, terminaller, Avrupa'nın geri kalanına hızlı bağlantılar için demiryolu, yol ve iç su yollarına doğrudan bağlantılıdır. Bu, yüksek bir taşıma kapasitesi ve etkileyici bir verimlilik seviyesi ile sonuçlanır. Kargonuz en hızlı, en güvenli ve en verimli şekilde yüklenip gönderilecektir. Ve öncü ruh burada bitmiyor. Limanın altyapısına sürekli olarak yatırım yapmaktadır. Maasvlakte 2'nin inşası nedeniyle limanın yüzeyi yüzde 20 oranında genişlemiştir. Rotterdam Limanı yetkilisi, liman havzalarından birini genişletmek için 200 milyon avro yatırım yapıldığını belirtmektedir. Bu yatırımlar sayesinde, Rotterdam limanı sadece günümüzün en büyük gemilerini barındırabilmekle kalmayıp, aynı zamanda konteyner taşıyıcıların gelecekteki nesillerinin ele alınmasına da hazırdır.
 
Otomatik kontrol sistemleri trafik akışlarını izliyor, düzenliyor ve optimize ediyor. Otomatik dikey çiftlikler, dünyadaki “tarım dışı” kentsel alanlarda gıda üretimini teşvik ediyor.
 

 
Japonya'nın Kameoka kasabasında marul yetiştiren dev bir fabrika çiftliği olan Spread, Japonya'da her gün 20.000 baş marul hasat edebilecek 200'den fazla “fabrika” dan biridir. Farklı çeşitleri içeren marullar tamamen steril bir ortamda yetiştirilir: Toprak veya güneş ışığı, rüzgar veya yağmur yoktur.
 
Yeni mobil sağlık teknolojileri “hastanenin ötesinde” sağlık hizmeti vaat ediyor. Robotlar şehirlerde kamusal ve ticari alanlarda robot polis memuru,garson robot vs. ortaya çıkıyor.
Dubai Polisi, dünyanın ilk operasyonel robot polisini kuvvetlerine kattı (21 Mayıs 2017, 4. Körfez Bilgi Güvenliği Fuarı ve Konferansı'nın (GISEC) açılışı). Robot Polis Dubai'nin sakinleri ve şehrin sokaklarında milyonlarca turist ile çalışmaya hazır.
 
Çin’in Chengdu şehrinde robotlar müşterilere servis yapıyor ve basit selamlar veriyor.
 
 
Bu örneklerin gösterdiği gibi, şehirlerde otomasyon başlamış ve ilerliyor. Ancak henüz hiç kimse, bu çeşitli ve birbiriyle bağlantılı gelişmelerin hepsini dikkate almıyor gibi görünüyor. Peki gelecek yaşamımızdaki, geleceğimizdeki şehirlerimizi nasıl tahmin edeceğiz? Sadece geniş bir bakış açısıyla buna yaklaşırsak, üç örnek önemli: Tokyo, Dubai ve Singapur.
 
Tokyo
 
Halihazırda 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Japonya hükümeti, etkinliği yeni birçok robot teknolojisini sergilemek için kullanmayı planlıyor. Bu yüzden
Tokyo bir şehir olarak bir yaşam laboratuarı haline geliyor. Sorumlu kurum, Japonya hükümeti tarafından 2014 yılında kurulan Robot Revolution Realisation Council(Robot Devrimi Gerçekleştirme Konseyi)'dir.
 
Ocak 2015’de Japonya’da gerçekleştirilen toplantı sırasında “Yeni Robot Stratejisi” üzerine tartışmalar yapıldı ve bir strateji belirlendi.
 
Toplantıda Başbakan Shinzo Abe, şunları söylüyor:
“Şimdiye kadar, Japonya, dünyayı robotik gelişimin önemli bir oyuncusu haline getirdi. Ancak, Büyük Veri de dahil olmak üzere Bilgi Teknolojileri ile kaynaştırılan robotların geliştirilmesi için rekabet, özellikle ABD ve Avrupa'da yoğunlaşıyor ve yaşam tarzlarımızdan sektörlerimize kadar büyük değişimler yaşanıyor. Bu yeni dönemde, bizler boş yere oturmaya devam edersek, basitçe ABD ve Avrupa'nın alt yüklenicileri oluruz.
 
Şimdi, cesur bir stratejiye geçmemiz, sanayi topluluğundak i engelleri kaldırmanın yanı sıra bakanlık ve kurum engellerini kaldırmamız, dünyaya bakışlarını düzelten bir strateji ve yolu paylaşmamız ve kamu ve özel sektörlerle bunu başarmamız için bugünün “Yeni Robotlar Stratejisi”, Japonya'nın bu yeni dönemde dünyaya ışık tutması için gerçek bir strateji ve yol sunuyor.
 
Robotlar için Yeni Stratejiye daya narak, Japonya'yı dünyanın en gelişmiş robot vitrini yapmaya ve robotların hemşirelik bakımı ve tarımdan küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar dünyanın her yerinden daha çok kullanıldığı bir topluma ulaşmayı hedefliyoruz. Bu amaçla, düzenleyici reform yoluyla ve dünyanın en yüksek yapay zeka teknolojilerini kuran “robot engelsiz” bir topluma ulaşmaya çalışıyoruz. İlk adım olarak, Fukushima Eyaletinde yeni bir robot test alanı kurulacak. Japonya'nın her yerinde robot geliştirmenin zorluğuna yükselen bireyler, dünya çapında bilinecek yeni nesil robotlar için bir test üssü oluşturmak üzere işe alınacak. Bu yıl robot devriminin başlangıç noktası olacak. Başkan Nomaguchi de dahil olmak üzere tüm Konsey üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Hükümet, Japonya'nın robotik gelişimininönemli bir oyuncusu olarak konumunu daha da yükseltmek için geniş bir yelpazedeki insanların işbirliğinden faydalanmayı planlamakta ve sizlere hepinize olan bağlılığınızı sormaktadır.”
 
 
Japonya'nın robotizasyonunun ana hedefleri ekonomik canlandırma, kültürel markalaşma ve uluslararası gösteri. Buna paralel olarak, Olimpiyatlar küresel teknoloji yörüngelerini tanıtmak ve etkilemek için kullanılacaktır, hükümetin vizyonu Olimpiyatları bugüne kadar görülen en fütüristik olimpiyat yapmaktır.
 
Tokyo, dünyadaki en fütüristik, karmaşık ve sofistike şehirlerden biridir.
 
Dünyadaki en yoğun tren istasyonuna sahiptir (Shinjuku istasyonu günde 3,64 milyon insanın geçtiğini görür). Fortune 500 listesinde Dünya şirketleri, dünyanın en yüksek kulesi ve işlek kentsel ulaşım sistemi buradadır.Japonya'da ortaya çıkan teknoloji, 2020'de Olimpiyatlarda yaşamımızı değiştirecek ve hatta dünyayı değiştirebilecektir.
 
 
Tokyo, dünyanın en büyük metropolü. Resim: Wikicommons
 
Neden 2020 Tokyo Olimpiyatları en fütüristik Olimpiyatlar olacaktır,işte bunun 8 nedeni :
 
1. Robotlar Köyü
Japonya, dünyadaki en otomatikleşmiş ülkelerden biridir. ABD, Çin, Kore, Almanya, Fransa ve diğer ülkelerdeki başlıca robot endüstrileri Japonya'daki robot üreticileri ile birlikte çalışıyor ve onlarla rekabet ediyor. Doğal olarak, olay sırasında Japonya’yı yağlayan bir ordu ordusu göreceğiz. Olimpiyat komitesinin yapmak istediği şey, küçük bir köyü doldurmak için yeterli.
 
 
Bir programa göre başlatılan çalışmalarda amaç, yaş, milliyet veya engellilikten bağımsız olarak insanlara yardım eden robotların ve bilgi teknolojilerinin yaygın olduğu“ evrensel bir geleceğin toplumu ”na yönelik bir girişimle şehrin etrafında bir robot dünyası oluşturmak.
 
2. Anında Dil Çevirisi
Japonya diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında İngilizce beceri düzeyi düşüktür. Son on yılda Japonca konuşmayı öğrenen yabancıların sayısı hızla artarken, turistlerin içine girdiği önemli dil ve kültürel engeller hala var. Bu yüzden Japonya 2020 için en modern anında çeviri teknolojisini kullanıyor.
 
Ülkenin hükümet tarafından finanse edilen Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü, Urduca ve Bhutan'ın Dzongkha'sı da dahil olmak üzere, metin çevirisi için 27 dili barındıran gerçek zamanlı bir çeviri uygulaması olan VoiceTra'yı sunuyor. Sesli çeviri biraz daha zor; uygulamanın sesli içeriğin% 90'ını anladığı belirtiliyor. Şimdiye kadar İngilizce, Japonca, Korece ve Çince'yi kapsayan uygulamanın 2020'ye kadar 10'dan fazla dili kapsamasıda beklenmekte. Yazılımın bilgisayarlarda, telefonlarda ve simge yapılar ve alışveriş merkezleri ve güvenlik, hastaneler gibi turistlerin yoğun yerlerinde bulunması planlanmakta.
 
Bu arada özel sektörde Panasonic, metropolde inmeye çalışan binlerce ziyaretçi için Japonca'yı 10 dile çevirecek olan boyuna takılan avuç içi bir alet yapıyor.

Elektronik devi, ziyaretçilere Japon tabelalarını okuyan ve bunları yerinde çeviren bir akıllı telefon uygulaması da sunmayı planlıyor. Bakıldığına bunlar, dünya genelinde ülkelerde yararlı olabilecek hizmetlerdir.
 
 
3. Otonom(sürücüsüz)Taksi
 
Daha önce, 2020 Olimpiyat Oyunları tarafından Tokyo'nun yollarında şoförsüz taksiler almayı planlayan Japon oyun devi DeNA'dan Robot Taksi planları yapılmakta. rapor ettik . (Tech, Google, Apple, Uber, BMW, Toyota ve Mercedes gibi otomobil üreticilerinin en büyük isimlerinden bazıları, yolda tam olarak işleyen otonom araçlarla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmakta) . Ancak Tokyo, Dünya gezegenindeki en büyük, en yoğun şehir: 13 milyon insan, mil başına 4,600 kişi. Ayrıca Olimpiyatlar sırasında, 920.000 yabancının herhangi bir günde megalopoliste dolaşacakları tahmin ediliyor. Japonya Olimpiyatlar için Tokyo sokaklarında şoförsüz taksiler alırsa, bu çılgın bir deneme olacak diye düşünmek gerekir.
 

 
4. Glorious 8K'de TV Yayınları
Japon devlet televizyon yayıncısı NHK, Olimpiyat Oyunlarını detaylı 8K yüksek çözünürlüklü ayrıntılı bir şekilde düzenlemeyi planlıyor. Tıpkı 1960'ların renk
televizyonu patlaması gibi, Japon şirketleri de Japonya'da ve ötesinde ekranlarda fiili olarak görüntülenen yeni, ultra parlak görüntü kalitesini elde etmeyi umuyor.
 
8K TV being demonstrated in Tokyo. Credit: Japan Times YouTube channel.
 
5. Bir Yakıt Kaynağı Olarak Algler
Alglerin jetler ve otobüsler için bir yakıt kaynağı olarak kullanılmasının faydaları ve özellikle Japonya'nın nükleer bölgesi Fukushima bölgesi için çekici bir enerji alternatifi olarak nasıl gözüktüğü hakkında yazılan yazılar dikkate alınırsa. Ve bu konuda dünya çapında daha büyük ticarileştirmeye yol açabilecek planları Boeing gibi büyük küresel isimlerde desteklemektedir.
 
Algler, alternatif bir enerji kaynağı olarak dikkate değer bir potansiyele sahiptir.
 
Karbon dioksiti emer ve enerjiye dönüştürür. Karada yetişen diğer yeşil enerjilere, örneğin mısırdan yapılan yağ gibi, tercih edilir, çünkü dönüm başına 60 kat daha fazla yağ üretebilir ve büyümesi nispeten kolaydır. Dahası, karbonla çalışan kömür santrallerinin yanında yosun bitkileri tutturursanız, algler, çevredeki emisyon seviyesini azaltabilirken, hepsi de kullanılabilir güce sahiptir. Sorun şu ki Algae'nin süper pahalı olması- malzemenin bir litresini yaklaşık 2,50 dolar tutuyor ve bu maliyetin uygulanabilir bir alternatif olarak 80 sente daha yakın olması gerekiyor.
 
Ancak Boeing, Japonya'nın, algler tarafından beslenen jetlerlerle ada ülkesine Olimpiyat turistleri uçurmasına yardım etmek istiyor. Tokyo Üniversitesi, Japon hükümeti, Japonya Havayolları ve Nippon Havayolları da dahil olmak üzere 40'ın üzerinde kuruluşun bir konsorsiyumu olarak Boeing, 2020 yılında Japonya'yı ziyaret etmesi beklenen milyonlarca turist için bu büyük Japon havayollarında yosun uçuşları sunmayı hedefliyor. Yosunlar, karbondioksit emisyonlarını petrol yakıtlarına kıyasla yüzde 70'e kadar azalttığından, bu gerçekleştiğinde iyi sonuç elde edilecektir.
 
Boeing ve diğerleri, alglerin ekonomik, etkili ve Olimpiyatlar kadar geniş bir ölçekte yararlı olabileceğini kanıtlayabilirlerse, yeşil üzerinde çok daha fazla uluslararası uçuş görmeyede başlayabiliriz.
 

 
6. Hidrojenle Çalışan Otobüsler ve Binalar
Ayrıca Japonya küresel bir oyun değiştiricisi olabilecek başka bir alternatif enerjiyi yayıyor. Bu, evrendeki en bol element olan hidrojen.
 
Wall Street Journal’a göre, Tokyo hükümeti Japonya'yı bir olimpiyatlara giden yolda “Hidrojen Toplumu” yapmak için ve hidrojen enerji kullanımını geliştirmek için önümüzdeki beş yıl içinde 40 milyar yen (330 milyon $) harcamayı planlamış durumda.
 
Hidrojen gazı oksijenle karışınca bir yakıt hücresinde egzozsuz enerji üretebilir. Plan, en az 100 adet yakıt hücresiyle çalışan otobüs, basın salonu ve sporcu yurtları ile tamamlanmış olan tüm Olimpiyat Köyü'nü hidrojenle güçlendirmek.
 
AutoBlog raporlarına göre Hükümet aynı zamanda 2025 yılına kadar 100.000 cadde de 6 bin hücreye sahip araba da istiyor hatta, hidrojenleri doğrudan Olimpiyat Köyü'ne aktaracak olan yeraltında inşa edilmiş dev bir boru hattı bile olacak. Japonya'nın Fukushima felaketinden sonra nükleer olmayan enerji kaynaklarını toplamak için daha büyük bir planın parçası bu.
 
Yakıt pilleri dünya çapında daha popüler hale geliyor ve bunlar 2020'da kullanma modeli olarak bir öncelik haline getirildiğinde başka yerlerde kolayca çoğaltılarak kullanılmasının yolu da açılacaktır. Daha iyi hava kalitesi sağlamak için, Tokyo belediye yönetimi Toyota'nın yeni yakıt hücresi araçlarının alımlarını sübvanse etmek için 385 milyon dolar harcayacak kadar ileri gidiyor.
 
 
7. Yapay Meteor Işık Gösterileri
ALE , CNET , RocketNews24 ve Japan Timeshaberlerine göre Japon astronomisi olimpiyat açılış töreninde yapabilen, gökten insan yapımı meteorların akışını yapmak istiyor .
Bu düşünce ALE, astronomi profesörü Lena Okajima tarafından başlatıldı. Fikir tam anlamıyla gayet güzel. Ekip, uzaya fırlatılacak küp şeklindeki bir mikrosatelidi tasarlamak için Japon üniversiteleriyle birlikte çalışıyor. Okajima, Japonya'nın en iyi üniversitelerinde bilim adamları ve mühendislerle birlikte çalışmaya devam edeceğini, gökyüzündeki meteor ışık gösterisi fikrini gerçek bir gökyüzü gösterisi haline getireceğini söylüyor.
 
Gösterinin, tahmini 4 milyon dolarlık fiyat etiketi olduğuna inanılıyor.
 

8. Maglev Trenler
Japonya 50 yıl önce shinkansen mermi trenleri ile insanoğluna yüksek hızlı trenini getirdi ve şimdi bir sonraki tren yolculuğuna bakıyor: manyetik kaldırma. Bazı ülkeler bu alanda tartışmalı bir şekilde ilerlerken, Çin 11 yıldır
Şanghay'da bir maglev işletiyordu- Japonya 2020'ye kadar Maglev'i Tokyo’ya götürmek istiyor. Japonya'nın maglev trenini yöneten demiryolu şirketi JR Central, 2020 Oyunları için zamana kadar Tokyo'ya ve 2045'te Osaka'ya giden trene sahip olmayı umuyor.
 
Japonya 2015 yılı başlarında, saatte 374 mil hızla maglev treni ile demiryolu için bir kara hız rekoru kırdı. Ülke, maglev sistemini daha da geliştirmeyi (trenin yolculara henüz gelemediğini) ve ABD gibi ülkelere doğru genişlemeyi ve Boston'a DC'den maglev'i bağlamayı planlıyor.
 

 
Geliştirlmesi düşünülen, palnlanan bu 8 madde gözönüne alınarak şunları söylenmesi mümkün hale gelmektedir:
 
Tokyo'nun bir teknoloji merkezi statüsü göz önünde bulundurulduğunda, bugüne kadarki en gelişmiş mühendislik ve teknolojinin bir olimpiyatlardan çıkabileceği görülebilmekte. Robotlar, Tokyo Olimpiyatları sırasında insanlığın en büyük partisinde milyonlarca insanla dolu yoğun bir kentsel labirentte mükemmel bir müşteri hizmeti sunabilirse, her yerde bir şansları var.
 
Singapur
 
Öte yandan “Akıllı Şehir” olan Singapur’da Hükümet farklı amaçlara sahip robotlarla mevcut sistemlerin, şehrin yönetimini ve kontrolünü iyileştirmek için fiziksel
uzantıları olarak denemeler yapıyor.
 
Tekno-fütüristik bir yapı Singapur'da, robotları ve otomatik sistemleri mevcut akıllı kentsel ekosistemin “doğal” uzantısı olarak görüyor. Bu vizyon, otonom dağıtım robotları
(AirBus helikopterleri ile ortaklaşa Singapur Post'un teslimat drone denemeleri) ve Easymile, EZ10'dan şoförsüz otobüs servisleri ile ortaya çıkıyor.
 
Bu arada, Singapur otel odalarını temizlemek ve okul öncesi eğitimi için keten ve robotlar teslim etmek devlet sübvansiyonlu hizmet robotları istihdam edilmekte.
 
Bu pilot programda olan robotlar gelecekte okul öncesi ve sonrası i okullarda nasıl kullanılabileceğini anlamak için kullanılmaktadır. Sağlık ve sosyal bakım olarak ele alındığında Singapur robotların kullanımı ve otomasyon için dünyada een hızlı büyüyen endüstrilerden birisine sahiptir.
 

 
Dubai
 
Dubai, devlet kontrolündeki akıllı bir şehrin yeni ortaya çıkan bir prototipidir. Ancak,
robotizasyonu sistemlerin işleyişini geliştirmenin bir yolu olarak görmek yerine Dubai, “ Dünyanın en mutlu şehri ” ni yaratmak amacıyla kamu hizmetlerini yoğun bir şekilde robotize ediyor .
 
 
Dubai'deki kentsel robot deneyleri, otoriter devlet rejimlerinin kamu hizmetlerinde, ulaşımda, polislik ve gözetimde robotları kullanmanın yenilikçi yollarını bulduğunu ortaya koyuyor. Ulusal hükümetler, robotik aracılığıyla küresel politik-ekonomik peyzaj üzerinde kendilerinikonumlandırmak için rekabet halinde ve kendilerini bölgesel liderler olarak konumlandırmaya çalışıyorlar. Alman firması Volocopter tarafından geliştirilen drone uçan taksi test uçuşu Eylül 2017’de Dubai’de yapılmıştır.
 
Dubai'nin hedefi, taşıma sisteminin % 25'ini 2030'a kadar otomatik hale getirmektir.
 
 
Ayrıca Barcelona merkezli PAL Robotik 'insansı polis memuru ve Singapur merkezli araç OUTSAW ile de deney yapıyor. Deneyler başarılı olursa, hükümet 2030 yılına kadar polis gücünün% 25'ini robotize edeceğini de açıkladı.
 
Bu üç robotik şehir laboratuvarı- Tokyo, Singapur, Dubai- ne tür bir geleceğin yaratıldığını ve kimler tarafından yapıldığını anlatmak için bize yardımcı oluyor. Hiper-robotlu Tokyo'dan en akıllı Singapur'a ve mutlu, suçsuz Dubai'ye kadar, bu üç kıyaslama, bağlam ne olursa olsun, robotların belirli bir ulusal hayal gücüne dayalı küresel gelecekleri elde etmek için araçlar olarak algılandığını gösteriyor. Filmlerde olduğu gibi, devletin bu geleceği tasarlama ve yaratmadaki rolünü sergiliyorlar.
 
Türkiye’de Akıllı Şehir ve Robotikle ilgili çalışmaların geleceğe olan yansımalarında dünyada önemli ülkelerden biri durumuna gelme durumundadır.
Bu konudaki çalışmalarda Kayseri Büyükşehir Belediyesi iyi bir vizyonla Kayseri’yi geleceğin şehirlerinden biri yapacak çalışmaları başlatmış ve devam etmektedir.
Örneğin otonom (insansız) toplu taşıma aracı uygulamasını hayata geçirme yolunda önemli adımlar atmışlar ve bunu web sayfalarında şu şekilde açıklıyorlar:
 
 
“İlk etapta Kayseri Harikalar Diyarında kullanılması planlanan otonom toplu taşıma araçları hem elektrikli hem de tamamen insansız sürüşe sahip. Maksimum 40 km/h hız yapabilen bu otonom(insansız) araçlar, bir cep telefonu uygulamasıyla birlikte çağrılabilecek ve dilediğiniz konuma sizi götürebilecek. Sahip olduğu radar, GPS ve kameralar ile yolu 360 derece tarayan araç, çarpışma olasılığını da oldukça düşürüyor.
 
Harikalar diyarında bulunan hayvanat bahçesi ve müzeler gibi birçok alanda Kayseri’ye hizmet etmesi planlanmaktadır”.
 
Aslında Kayseriyi Akıllı Şehir ve Robot şehir yapma konusundaki tek çalışma bu değil. Kayseri  Büyükşehir Belediyesi  bu   konuda  yaptıklarını ve  yapacakları 
projeleri broşür bastırarak anlatmıştır.
 
Bu Broşürde:
Ulaşım; Akıllı Kavşak, Akıllı Durak, Bisiklet Yolu Ve Durağı, Belediye Araçları İçin Filo Takibi Ve Yönetimi, Ulaşım Aplikasyonu, Trafik Kontrol Merkezi, Otonom (İnsansız) Toplu Taşıma Aracı, Elektrikli Otobüs.
Yaşam; Wi-Fi Noktaları, Erciyes Kayak Merkezi Canlı Kameralar.
Çevre; Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları, Akıllı Aydınlatma, Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı, Akıllı Sulama, Katı Atıktan Enerji Yönetimi
Toplum; Akılı Şehir Kayseri Mobil Uygulaması, Smart City Kayseri Mobil Uygulaması, bulunmaktadır.
 
 
Bu yapının bu şekilde planmasında ve uygulamasında geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğim Kayseri Büyükşehir Bilgi İşlem Daire Başkanlığı var,Akıllı Şehirlerde verimliliği arttıran yapıyı çok güzel işletiyor...
 
 
Elektrik,su,doğalgaz kendine bağlı şirketler. Tüm veriler bilgi işlemin verdiği yetki ile girelebiliyor.Daha ötesi, ona doğrudan bağlı olmayan İl Emniyet Müdürlüğü,Milli Eğitim Müdürlüğü gibi diğer kamu kurumları da verilen yetki kapsamında verilerini giriyor.
 
Yani tüm bilgiler Kayseri Büyükşehir Bilgi İşlem Daire Başkanlığında toplanıyor.
 
Büyük Veri’nin ve Analizi’nin çok fazla önem kazandığı günümüzde bu çalışma geleceği planlama çalışmalarında mutlaka hak ettiği yeri bulacaktır.
 
Okurken hemen aklınızdan bu verileri nasıl bir yapı ile işletiyorlar..? sorusunu soracaksınız gibi geldi bana, cevaplayayım:
 
Dünyada bir numara diye tamamlanan markalar üzerine oluşturulan. "IT merkezleri "var. tam donanımlı..
 
Yangın Algılama ve Otomatik Söndürme sistemine kadar düşünülüp uygulanmış. IT merkezinin enerji sağlayıcı sistemleri birbirini yedekleyen sistemden oluşmuş. Yetmedi "IT merkezi " ' nin tam donanımlı yedeği de var.
 
Akla gelecek son soru şu olabilir,kaç kişilik ekip ile yapıyorlar? 
 
Çok az sayıda ancak çok donanımlı ve özverili ekiple başarıyorlar. 
 
Tebrik ediyorum…
 
Ayrıca Akın Soft Konya’da Akıllı Şehir ve Robotik Teknolojilerle ilgili önemli çalışmalara imza atmaktadır.
 
İki hafta önceki yazımızda anlattığımız İSBAK İstanbul ve Türkiye için Akıllı Şehir vizyonunu daha ileriye götürecek çalışmaları planlamakta ve hayata geçirmektedir.
 
Ve bu bağlamda ülkemiz İstanbul,Kayseri,Konya vb. şehirlerini Akıllı Şehir’den Mega Şehir’e giden yolda geliştirme çabaları içinde mutlaka olmalıdır.
 
 
Kaynaklar :
 
1. Robot cities: three urban prototypes for future living Mateja Kovacic,Visiting Research Fellow, University of Sheffield
April 10, 2018
 
2. Kayseri Büyükşehir web sayfası
 
Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri