TİC Holding Header
  • USD 32.605
  • EUR 34.762
  • Altın 2496.014
  • BIST 100 9586.02
  • Yerel

100 Yıl sonra özgürlük ve bağımsızlık ruhuyla

İlk kadın mitinginin 100. yılında 5 bin kadın Kastamonu’da buluştu.
100 Yıl sonra özgürlük ve bağımsızlık ruhuyla
İrfan Salcı -

Binlerce kadın milli mücadele ruhunu yeniden yaşattı 

Anadolu’nun işgaline karşı haklı seslerini duyurmak amacıyla 10 Aralık 1919’da ilk kadın mitinginin gerçekleştirildiği İlk Türk Kadın Mitingi’nin 100’ncı yılı kutlandı. Ellerinde Türk Bayrakları yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı kortej yürüyüşü ile başlayan kutlama programı renkli görüntülere sahne oldu.

Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmasından birkaç ay sonra Anadolu’nun yabancı kuvvetler tarafından işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da bir miting düzenlendi. 

Milli Mücadele tarihine ilişkin kayıtlarda ülkenin ilk kadın mitingi olduğu belirtilen miting, yörenin aydın kadınları öncülüğünde 3 bin kadının katılımı ile gerçekleşti. 

Miting, dönemin yerel gazetelerinde de geniş yer buldu. İlk Türk kadın mitinginin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi ve 10 Aralık Kadın Platformu işbirliğinde kutlama programı düzenlendi.

81 ilden 7’den 70’e yaklaşık 5 bin kişi İlk Türk Kadın Mitingi’nin 100’ncü yılını kutlamak için Kastamonu’ya geldi. Etkinlikler kapsamında 5 bin kişi ellerinde Türk Bayrakları ile marşlar eşliğinde Kışla Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. 

Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen ile 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan 100’ncü yıl anısına Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk koydu.

Etkinliklerde özel eğitimli öğrenciler at üzerinde halkı selamladı. Ayrıca Milli Mücadele Dönemi’nde yaşanan olayları temsilen kağnı üzerinde cephane taşındı.

Soğuk havaya rağmen alandı dolduran binlerce kadın programın ardından müzik eşliğinde eğlendi. İlk Türk Kadın Mitingi’nin 100’ncü yılı etkinlikler hafta boyunca çeşitli panel ve sergilerle devam edecek.



“ÜLKEMİZ VE ÇEVRESİNDE OYNANAN OYUNLAR BİZİ YOLUMUZDAN DÖNDÜREMEYECEK”

‘Bugün daha güçlüyüz inançla yolumuzdan yürüyoruz diyen Vali Yaşar Karadeniz; “Türk Milletinin bağımsızlığından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini dünyaya haykıran Kastamonu Kadın Mitinginin 100. Yıl programına teşriflerinizle ilimizi bayram havasına çevirdiniz. Hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Yüzyıl önce ülkemizin dört bir bucağı işgal edildiğinde ilimizin kadınları yine bu meydanda toplanarak bağımsızlık mücadelesini daha güçlü bir şekilde haykırdılar. Cephedeki evlatlarına, kardeşlerine güçlü bir destek verdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına sadece moral destek değil silah ve cephane gönderdiler. Kurtuluş savaşımız zor şartlarda verildi. Ancak onlar Milli konularımızı her türlü dünyevi tartışmanın üzerinde tuttular. Tek yürek, tek vücut oldular. Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır anlayışıyla Anadolu’nun düşmandan temizlenmesine büyük bir katkı sağladılar. Bugünde burada hep birlikte güçlü bir şekilde haykırıyoruz. Atalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin ruhunu aynen içimizde koruyoruz. Birlik ve beraberlik içindeyiz. Milli değerlerimiz siyasi, ticari ve diğer tüm konuların üzerindedir. Onlar memleketimizi düşmandan temizlediler. Bizler hep birlikte memleketimizi ve Türk insanını yüceltmek için çalışıyoruz. 21. Yüzyılı Türk Yüzyılı yapmak hepimizin idealidir. Ülkemiz ve çevresinde oynanan oyunlar bizi yolumuzdan döndüremeyecektir. Çünkü bugün daha güçlüyüz inançla yolumuzdan yürüyoruz. Bugün bu meydan milletimizin geleceğinin ne kadar parlak olacağının ispatıdır. Bağımsızlığımız, birlik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü olduğunun haykırışıdır. Bu meydan tarihte olduğu gibi bugünde Türk Kadınının milli davalarda en önde aktif bir şekilde üzerine düşeni yapmaya kararlı olduğunun resmidir” dedi.

“KAHRAMAN KADINLARIMIZ ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ İÇİN CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU”

10 Aralık 1919’da işgale karşı dur demek, vatan topraklarını çiğnemeye çalışan düşmanlara karşı ‘biz varız’ demek, özgürlük ve bağımsızlık için bu toprakları vatan yapmak, al bayrağı göklerde dalgalandırmak için meydanda toplanan Şerife Bacı’nın torunlarını saygı ve saygıyla selamlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca: “10 Aralık 1919’da öyle bir ruh verildi ki Türk Kadınına 24 yaşındaki kadın hiç gözünü kırpmadan canını feda etti. Zekiye Hanımın sesi öyle güçlü dalgalandı ki Anadolu’nun dört bir tarafında Mustafa Kemal Atatürk’ün özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine katılan kadınlarımızın sayısına on binlere ulaştı. Kahraman kadınlarımız ülkemiz ve milletimiz için cepheden cepheye koştu. Bizler bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadınlarımızla ve erkeklerimizle vatanımızın bağımsızlığı için kadınlarımız için mücadele edebiliyorsak bunu Anadolu kadınına borçluyuz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşıyorsak yolundan ve izinden gittiğimiz, asla yolundan dönmeyeceğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bizler de 100 yıl önceki ruhla görev beklemeden her türlü ayrımcılığa karşı çıkma adına görevde olacağız. Her gün bir kadınımız şiddete ve cinayete kurban giderken 2019 yılında 390 kadınımızı cinayete kurban verirken bizler görev beklemeyeceğiz. Görev bizimdir diyeceğiz. Bu meydanda gönül isterdi ki yüzbinler olsun. Biz inanıyoruz ki bir sonraki mitingde meydanları dolduracağız” diye konuştu.



“TÜRKİYE’NİN HIZLI YÜKSELİŞİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR”

100 yıl önce Kastamonu’da ülkenin işgaline karşı bir haykırış gerçekleştiğini anımsatan AK Parti Milletvekili Metin Çelik: “3 binin üzerindeki kadın işgale karşı haklı sesini haykırdı. Ülkemiz üzerinde 100 öncesine benzer oyunlar oynanmaktadır. O gün kendileri geliyorlardı bugün taşeron terör örgütlerini üzerimize salıyorlar. Terör örgüleri eli ile Türkiye’nin hızlı yükselişini engellemeye çalışıyorlar. Aziz milletimiz kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla hem 15 Temmuz’da o hainlere gereken cevabı verdi. Hem de bugün ülke içinde ve dışında üzerimize gelen tehditlere gereken karşılığı vermekteyiz.   Bütün engellemelere rağmen bütün oyunları bozarak Türkiye’yi büyütmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

“ANADOLU KADINININ SESİNİ DUYMAYANLAR CEPHEDE MAĞLUP OLMUŞLARDIR”

‘Kastamonu’ya Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen değerli konuklarımızı 10 Aralık 1919 ruhuyla selamlıyorum’ diye Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Hasan Baltacı şöyle konuştu: “Bundan 100 yıl önce bu ülkenin üzerinde kara bulutlar gezerken İstiklal Yolundan cepheye cephane taşıyanların sesi olacak kadınlar 3 bin kadının eşliğinde Anadolu kadınının haklı mücadelesini tüm dünyaya duyurmuşlardır. 100 yıl önce Zekiye Hanım’ın önderliğinde Anadolu kadınının sesini duymayanlar savaş cephede mağlup olmuşlardır. Bugün bir kez daha ülkeyi yöneten siyasiler başta olmak üzere herkes bilmelidir ki kadınların sesini duymayanlar mağlup olurlar. Kadınların sesini duymayanlar yenilirler. Bu topraklarda kadının kurtuluş mücadelesinin mayası vardır. Bu mayanın üzerine inşa edilecek aydınlık bir gelecek vardır. Herkes bu düşünceyle hareket etmelidir.”

“RAHAT YAŞAYABİLİYORSAK KAHRAMAN TÜRK KADINLARININ VE ŞEHİTLERİN BÜYÜK PAYI VARDIR”

İlk Türk Kadın Mitinginin 100’ncü yılı etkinlikleri çerçevesinde 81 ilden Kastamonu’ya gelen tüm kadınlara teşekkür eden Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu: “Bugün burada rahat yaşayabiliyorsak, gelecek hayalleri kurabiliyorsak burada Kahraman Türk Kadınlarının ve şehitlerin büyük payı vardır. Hepsini rahmet ve minnetle anıyorum.  Türk’ün olduğu her yerde barış vardır, huzur vardır. Bu millet yokluğun içinde kuru ekmek yedi ama bağımsızlığından asla taviz vermedi. Kastamonulu Türk kadını ya istiklal ya ölüm dedi. Görüyorum ki 100 yıl önceki ruh bugün tekrardan burada. Bu vatan kahraman kadınlarımızın, kahraman şahitlerimizin, kahraman gazilerimizin, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetidir. Bu emanet çok iyi anlaşılmalıdır. Muhtaç olduğumuz güç ve kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.” 

“ANADOLU KADERİNİ HİÇBİR ZAMAN ZALİMLERİN ELİNE BIRAKMAYAN, ESARET ALTINDA YAŞAMAYI KABUL ETMEYENLERİN YURDUDUR”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Ergezen, Anadolu’nun adını kadınların fedakârlığından, özverisinden ve emeklerinden aldığını vurgulayarak: “Anadolu kaderini hiçbir zaman zalimlerin eline bırakmayan, esaret altında yaşamayı kabul etmeyenlerin yurdudur. İşte o Anadolu bundan 100 yıl önce 1919 yılında aziz vatanımızın dört bir taraftan işgal edilmesinin ardından ayağa kalktı. Önce Başkent İstanbul, İzmir, aydın ve Bursa’nın işgal edilmesi bütün yürekleri dağladı. İşte böyle bir dönemde 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da bugün 100’ncü yıl dönümünde hepimizi heyecanlandıran bir miting düzenlendi. Kadınların organize ettiği ve kadınların katıldığı bu miting Anadolu’da bu yönüyle gerçekleştirilen ilk miting oldu. Müdafaa-i hukuk kadınlar cemiyeti tarafından düzenlenen, Kastamonu şehir merkezi civar köy ve kasabalarından yaklaşık 3 bin kadının katıldığı mitingde konuşan Zekiye Hanım’ın sözleri 100 yıl önce Kastamonu’nun kadınlarını nasıl heyecanlandırdıysa 100 yıl sonra bugün de bizleri aynı şekilde heyecanlandırıyor” dedi.     
   

“KADINLARIMIZA HER TÜRLÜ ZULÜM REVA GÖRÜLMÜŞTÜR”

10 Aralık Kadın Platformu Başkanı Ayten Kızıltan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: 
“Güzel yurdumuz düşmanlar tarafından işgal edilmiş, işgal bölgelerinde en ağır vahşetler yaşanmış, her taraf yakılıp yıkılmış, binlerce kişi öldürülmüş, kadınlarımıza her türlü zulüm reva görülmüştür. O yıllar Anadolu kadını için acı dolu yıllar olmuştur. Kastamonulu kadınlar tek yürek olup Kastamonu’da 3 bine yakın kadın kız öğretmen okulu bahçesinde toplanmış. Yapılan konuşmalar işgal ve yapılan vahşet protesto edilerek Amerika, Fransa, İngiltere ve İtalya’ya çekilen telgrafların metinleri okundu. Hanımlar cemiyetinin tertiplediği bu miting yurt genelinde düzenlenen ilk kadın mitingi olarak tarihe geçti.”

Etkinliklere Aile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ergezen, Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve eşi Birgül Çelik, Hasan Baltacı ve eşi Güneş Baltacı, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Kastamonu Belediye Başkanı Op.Dr Rahmi Galip Vidinlioğlu ve eşi İlknur Vidinlioğlu, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu görevlileri ve vatandaşlarımız, Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan ve üyeleri, Siyasi Partilerin Kadın Kolları Başkanları ve üyeleri, KAS-DER Kastamonulular Dayanışma Derneği Genel Merkez Kadın Kolları Platformu üyeleri, Türk Anneler Derneği Kastamonu Şube Başkanlığı, Türk Yardım Sevenler Derneği Şube Başkanlığı, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, değişik illerden gelen dernek başkan ve üyeleri,  Sivil toplum kuruluşu üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.



Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri