TİC Holding Header
  • USD 32.586
  • EUR 34.774
  • Altın 2487.936
  • BIST 100 9586.02
  • Yerel

Kastamonu'da çöpler artık elektrik olacak

Kastamonu'da katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisi açıldı.
Kastamonu'da çöpler artık elektrik olacak
İrfan Salcı - Kastamonu Mahalli İdareler Birliği olarak yürütülen ve özel sektör ile yapımı gerçekleştirilen Katı Atık Bertaraf tesisinin açılışı gerçekleştirildi. 



Belediye din görevlisi olan Sabri Bayındırlı hocanın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açılış konuşması firma yetkilisi tarafından yapıldı. Ardından kürsüye gelerek hem tesisin başlama serüvenini hem de diğer önemli bir proje olan hauvan bakım tesisi hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Tahsin Babaş;



"Kastamonu Mahalli İdareler Birliği olarak yürüttüğümüz ve özel sektör aracılığıyla yapımını gerçekleştirdiğimiz çok önemli bir tesisimizin açılışını yapmak üzere bugün sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. 
Uzaktan, yakından gelerek mutluluğumuzu paylaşan ve pekiştiren sizlere, “hoşgeldiniz diyor, teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. 
Kastamonu Merkez ve ilçe belediyeleri ile İl Özel İdaresinin kurucu üyeleri olduğu Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’miz, ilimizdeki mahalli idarelerin yürütmekle görevli oldukları hizmetlerin bazılarını birlikte görmek amacıyla 2006 yılında kurulmuştur.



Halen Kastamonu merkez ve 19 ilçe belediyesi ile İl Özel İdaresinin ortak kullandığı katı atık aktarma istasyonlarının ve burada gördüğünüz Katı Atık Bertaraf Tesisimizin işletimi Mahalli İdareler Birliğimizce yürütülmektedir. 

Kastamonu İli, Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Aktarma İstasyonları yapım işine 2011 yılında başlanmış ve 2015 yılında burada, yani Devrekani Sarıyonca Köyü Harmanarkası Mevkiinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisimiz ve ilçelerdeki 6 adet aktarma istasyonumuz hizmete geçirilmiştir. 



Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Aktarma İstasyonları 2015-2017 yılları arasında 2 (iki) yıl süreyle bir yüklenici firma tarafından işletilmiş olup, 10 Eylül 2017 tarihinden itibaren Birliğimiz tarafından işletilmeye başlanmıştır. Katı Atık Bertaraf Tesisimizde bugüne kadar 252 bin ton katı atığın kabulü yapılarak bu atıklar düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edilmiştir. Halen günlük ortalama 260 ton katı atığın kabulü ve bertaraf işlemi yapılmaktadır. Tesisimiz LOT-1, LOT-2 ve LOT-3 olarak 3 bölümden oluşmakta, halen LOT-1 kullanılmaktadır. İnşallah 2019 yılında LOT-2’nin yapım çalışmalarına başlanacaktır. Tesisimizin proje ömrü (kalan kısmı) 18 yıl olarak hesaplanmıştır.   

Yine Mahalli İdareler Birliğimizce 2011 yılında “Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması ve Sterilizasyon Tesisi İnşa Edilerek Bertaraf Edilmesi ve Amacı Doğrultusunda 10 Yıl Süreyle Kira Verilmesi’ işine başlanmış ve Katı Atık Bertaraf Tesisimizin bulunduğu bu alanda 300 kg/saat kapasiteli Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi inşa edilerek 2012 yılında faaliyete geçirilmiştir. Bu tesisimiz halen bir özel sektör firması (Era Çevre Teknolojileri A.Ş.) tarafından işletilmektedir. 



Ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve “geri dönüşüm” yöntemiyle değerlendirilmesi işi ise 2014 yılında başlatılmış olup bu tarihten itibaren 5 yıl süreyle yine bir özel sektör firması (Beste Geri Dönüşüm İnş. Nak. San. Tic. Ltd. Şti.) tarafından yürütülmektedir.  

Mahalli İdareler Birliğimizce yürütülen en büyük proje ise “Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi”dir. KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi; mevcut düzensiz depolama sahalarının ıslahı, düzenli depolama sahası mobil ekipmanları, transfer kamyonları ve ekipmanları, bakiye atık toplamaya yönelik sıkıştırmalı kamyon ve ekipmanlar, sızıntı suyu arıtma tesisi ve teknik yardımdan oluşmaktadır. 

Projenin toplam maliyeti 11,7 milyon Avro olup bu projenin % 5’i Yatırım Finansmanı İçin Ulusal Katkıdan (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hibesi) ve % 80’i de AB Hibesinden karşılanacaktır. 

Bu kapsamda, proje için Master Plan, Fizibilite Raporu, Tasarım Raporu ve Çizimleri ile IPA Başvuru Formu ve İhale dokümanları hazırlanarak ilgili kurum görüşlerine göre tadil edilmiş, onaylanmış ve IPA 2 Dönemi (2014-2020) kapsamında finanse edilmek üzere Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na finansman başvurusu yapılmıştır.
Proje 2012 yılında hazırlanmış olup, Mart 2017’de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Müşavir Firma temsilcilerinin katılımıyla proje saha gezileri ve inceleme toplantısı gerçekleştirilmiştir.  

Delegasyonun isteği üzerine Birliğimiz tarafından proje revizyonu yaptırılmış olup onay aşamasına gelmiş ve onaydan sonra ihale aşamasına geçilecektir.  

Kastamonu Mahalli İdareler Birliğince yürütülen bir diğer proje ise İl geneline hizmet verecek olan “Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Projesi”dir. 



Projenin amacı, kısaca Kastamonu ili genelinde sahipsiz sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilite edilmesi ve kayıt altına alınarak sahiplendirilmesidir. 

Projede, halk sağlığı ile insanlarla temas halinde olan sokak hayvanlarının sağlığı arasında doğrudan ilişki olduğu göz önüne alınarak tehlikeli ve sağlık sorunu yaşayan hiçbir sokak hayvanı kalmaması amaçlanmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hibe desteğiyle yapılması planlanan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Projesi, Kastamonu Belediyesi’nce Birliğe tahsis edilen 662/1 parsel nolu 12.194 metrekarelik alanda uygulanacaktır. 

Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Projesi, içinde Muayene Odaları, Ameliyathaneler, Hazırlık Odaları, Müşahede Odaları, Veteriner Odaları, Eczane, Laboratuvar, Yoğun Bakım Ünitesi, Röntgen Odası, Acil Müdahale Odası, Endoskopi- Ultrason Odası bulunan tam donanımlı ve modern bir hayvan hastanesini barındırmaktadır. 

Yine Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Projemizde; Müşahade Birimi, İlk Tedavi Birimi, Yetişkin Sürekli Bölümleri, Yavrulu Anne Birimi, Karantina Birimi, Tehlikeli Hayvan Birimi gibi birimlerin yanı sıra kuş ve kedi bölümleri de yer alacaktır. 

Geçici Hayvan Bakımevi Projesi ile ilgili mimari ve statik projeler ve yaklaşık maliyet hesabı tamamlanmış olup üzerindeki inceleme ve kontrol işlemlerinden sonra 2013/8 Sayılı (Geçici Hayvan Bakımevi Yapımı İle İlgili Ödenek Tahsisi Hakkında) Genelge kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ödenek talebiyle teslim edilecektir.
Yine Kastamonu Mahalli İdareler Birliğimizce yürütülen ve tamamlanan bir diğer proje ise, bugün açılışını gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğumuz “Çöp Gaz (LFG) Elektrik Üretim Tesisi Projesi”dir.  

Çöp Gazı; uluslararası ismiyle LFG (Landfill Gas) (Depolama Gazı ya da Deponi Gazı), katı atık depolama alanlarından elde edilen gazdır. Organik materyallerin çürümesi sonucu oluşan bu gaz toplanarak bundan enerji elde edilmektedir. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Çöp Gazı ya da katı atık depo gazı, depolanan atığın içindeki oksijenin tamamı, aerobik (yani oksijenli ortamlarda yaşayan) mikroorganizmalarca yok edildikten sonra, biyolojik kütlenin anaerobik (yani oksijensiz koşullarda) ayrışmaya maruz kalmasıyla oluşan bir üründür. 

Yani anaerobik bakteriler, metabolik bir ürün olan ve hacminin yarısından çoğu metan gazı ve geri kalanı karbondioksit ve diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımı üretirler. Bu gazın % 50’den fazlası Metan gazından oluşmaktadır. 

Bu konudaki çalışmalarda öncelikli olarak amaç, depo alanında oluşan gazın çevreye ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin önüne geçmektir. Çünkü patlayıcı ve parlayıcı özelliği olan metan gazı karbondioksitten 23 kat daha fazla zararlıdır. Bu amaçla toplanan Çöp Gazı, enerji geri kazanımında ve arıtılarak doğal gaz geri kazanımında kullanılabilmektedir. Bu şekilde sera gazı emisyonlarının azaltımı da sağlanmaktadır. 

Çöp Gazı elde etme yöntemi, depo alanı üst örtüsünün altında yer alan bir entegre gaz toplama sisteminden oluşmaktadır. Bu sistemde Çöp Gazının kalitesi ve oluşum hızı oldukça önemlidir. Çünkü Çöp Gazından elektrik enerjisi üretiminde bize yarayan kısım metan gazıdır. 

Çöp Gazından elektrik enerjisi üretiminde çöp sahasına, gazın emilmesine olanak sağlayacak yatay ve düşey delikli borular yerleştirilmektedir. Daha sonra yatay ve dikey şekilde kuyular açılarak basınç motoru vasıtasıyla, depolamada sıkışan gaz çekilip, içindeki diğer gazlar (Hidrojen Sülfid, Azot vs) filtrelenerek temiz gaz, gaz motoruna gönderilmekte ve yakıt olarak kullanılıp oluşan ısıdan elektrik enerjisi üretilmektedir. 

Bu sayede elektrik satışı yapılarak ekonomik fayda elde edildiği gibi karbon salınımında da azaltım sağlanmaktadır. 

Bizim tesisimizin kurulu gücü saatte 1,56 Megawatt, yani 1560 Kilowattır. Bu da ideal koşullarda yıllık azami 13 milyon Kilowatt elektrik üretim kapasitesi anlamına gelmektedir. Hedefimiz ilk bir yılda 8 milyon kw’ın üzerinde elektrik enerjisi üretmektir. Üreteceğimiz bu elektrik miktarı, ülkemizdeki ortalama elektrik tüketimi verilerine göre 6-7 bin ev abonesinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan bir miktardır.

Ayrıca ilgili firma ile yapılan sözleşme gereği, yüklenici firma tarafından satılan elektriğin hasılatı üzerinden %57,25 oranındaki pay, Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’ne gelir olarak aktarılacaktır. 

Şu anda serbest piyasa koşullarında satılan elektriğimiz, EPDK ve YEKDEM sözleşmesine göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 1 Kilowatt’ı 13,3 Cent olarak satılacaktır. Dolayısıyla elektrik üretim kapasitemiz ve elektriğin birim satış değeri üzerinden hesap yaptığımızda yıllık 1 milyon doların üzerinde bir hasılat beklenmektedir. Bunun da, az önce söylediğimiz gibi, yüzde 57,25’i Birlik payı olarak tahsil edilecektir. 

Tesisimiz, yüklenici firma tarafından yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilmiş olup yapılan yatırıma ilişkin tüm makine ve ekipmanlar, Mahalli İdareler Birliğimizce 10 yıllık işletme teminatı olarak kabul edilmiştir. 

Değerli protokol, çok değerli misafirler

Bilindiği üzere, Çöp yani atıklar, çevremizi, ülkemizi ya da bölgemizi kirletme açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Ancak bu tehdit, doğru proje ve planlamalarla birer fırsata da dönüştürülebilmektedir. 

Biz de bu amaçla hem çevre açısından olumlu etki oluşturacak, hem de ekonomi ve istihdama katkı sağlayacak olan “Çöp Gaz (LFG) Elektrik Üretim Tesisi Projemizi” hayata geçirdik. Bugün açılışını yaptığımız elektrik üretim tesisimiz, “çevreye rağmen” değil, “çevreyle birlikte” ve “çevreye katkı sağlayan” bir enerji üretim tesisi olduğu için büyük önem ve anlam taşımaktadır. 

Bugün sizlerle birlikte bu tesisimizin açılışını yapmaktan duyduğum mutluluğu tekrar ifade etmek isterim.  Hepinize, katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.



Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ve Milletvekili Metin Çelik de kısa birer konuşma yaptıktan sonra konuklara tesis gezdirildi.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri