TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Yerel

Milletvekili Baltacı'dan koronavirüs ile ilgili açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Çin’de başlayan ve Türkiye’ye de sıçrayan koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı son değerlendirmede olağanüstü bu durumla olağan tedbirlere baş etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Milletvekili Baltacı'dan koronavirüs ile ilgili açıklama
İrfan Salcı -

60 yaş ve üstü vatandaşların koronavirüs riskli grubunda bulunduğunu hatırlatan Milletvekili Baltacı, Kastamonu’nun yaşlı nüfus oranına bir kez daha dikkat çekti ve tedbirlerin arttırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilk üç ilinden biri olan Kastamonu’da 60 yaş ve üstü toplam 93 bin 129 vatandaşın yaşadığına işaret eden Milletvekili Baltacı; il geneli yoğun bakım yatak sayısı 85, enfeksiyon hastalıkları uzmanı sayısı 4 ve sağlık bakanlığı verilerine göre uzman doktor açığı 104, sağlık personeli açığı ise 427 olan Kastamonu’nun bu şartlarda salgınla baş etmekte zorlanacağını kaydetti. 

Salgınla mücadele çerçevesinde atıl vaziyette olan Özel Uğurlu Hastanesi’ne işlevsellik kazandırılmasının bile seçenekler arasına alınması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Baltacı şunları söyledi;

OLAĞANÜSTÜ BU DURUMA KARŞI OLAĞAN TEDBİRLERLE BAŞ EDEMEYİZ

Çin’de başlayan ve birçok ülkeye sıçrayan koronavirüs salgınında 1’i ilimizde olmak üzere vaka sayısı artmakta, can kayıpları yaşanmaktadır. Koronavirüs’e karşı yürütülen mücadele kapsamında Kastamonu’da önceki gün şahit olduğumuz bazı çalışmalar ise daha öngörülü ve özenli hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir. Umre dönüşü sonrasında alınmasını gereken tedbirlerde geç kalındığı ortadadır. Umre’den dönen vatandaşlarımızın temasta bulunduğu insanlar mutlaka gözlem altına alınmalı, acilen testleri yapılmalıdır. Kastamonu da daha ciddi hazırlıklar yapmamız gerektiği, olağanüstü bu duruma karşı olağan tedbirlerle baş edemeyeceğimiz açıktır.

60 YAŞ ÜSTÜ 93 BİN 129 VATANDAŞIMIZ VAR

Bilindiği gibi 60 yaş ve üstü vatandaşlarımız koronavirüs riskli grubunda bulunmaktadır. Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilk 3 ilinden biri olan Kastamonu’da 60 yaş ve üstü toplam 93 bin 129 vatandaşımız yaşamaktadır. İl geneli yoğun bakım yatak sayımız 85’dir. İl genelindeki enfeksiyon hastalıkları uzmanı sayımız ise sadece 4’dür. Kastamonu’nun sağlık bakanlığı verilerine göre uzman doktor açığı 104, sağlık personeli açığı ise 427’dir. Bu salgına karşı en kötü senaryo düşünülerek tedbirlerin arttırılması gerekmektedir.

SAĞLIK ÇALIŞANI AÇIĞI KAPATILMALI ÖZEL UĞURLU SEÇENEKLER ARASINA ALINMALIDIR

Türkiye’de atama bekleyen binlerce sağlıkçının ataması derhal yapılmalı, ilimizdeki hekim ve sağlık çalışanı sayısı arttırılmalıdır. Test imkanları kolaylaştırılmalı, yıllardır atıl bekleyen Özel Uğurlu Hastanesi’ne kamucu bir anlayışla işlevsellik kazandırılması dahi seçenekler arasına alınmalıdır. Toplum olarak bizlerde bu süreçte toplumsal dayanışma ve duyarlılığı arttırmalı, risk grubundaki insanlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması hususunda yardımcı olmalıyız.

NEO-LİBERALİZM İFLAS ETMİŞTİR

Son olarak şunu söylemeliyim; İnsanlığın bugün karşı karşıya olduğu sorun aslında bize neo-liberalizmin iflas ettiğini tüm açıklığıyla göstermiştir. Şimdi insanlık; Çin’den İtalya’ya, Türkiye’den Amerika’ya kadar devleti, toplumsal düzeni, yurttaşlığı ve her şeyden önce onurlu yaşam hakkını yeniden düşünmeli ve sorgulamalıdır.

Yorum Yazın