TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

New York Times: Kuzey Akım boru hattına saldırıyı Ukrayna yanlısı gruplar yaptı

ABD basını, Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarına yönelik Eylül 2022'de düzenlenen sabotajlardan Ukrayna yanlısı bir grubun sorumlu olduğuna dair istihbarat elde edildiğini aktardı.
New York Times: Kuzey Akım boru hattına saldırıyı Ukrayna yanlısı gruplar yaptı
AA - New York Times gazetesinin adı açıklanmayan ABD hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre istihbarat raporları, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajların Ukrayna yanlısı bir grup tarafından düzenlendiğine işaret ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve hükümetinin sabotajlarda müdahalelerinin olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyleyen yetkililer, olaya müdahil olan grup, bağlantıları veya azmettiricileri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

ABD'li yetkililer, istihbarat raporlarının kaynak ve detayları hakkında bilgi vermezken, sabotajcıların, Ukrayna veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı Rus uyruklu olabileceğini aktardı.

Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajlarda kullanılan patlayıcıların, askeri bağlantısı olmayan profesyonel dalgıçlar tarafından yerleştirildiğini kaydeden yetkililer, bu kişilerin özel askeri eğitim almış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Yetkililer, diplomatik hassasiyetler ve raporların gizliliği konusuna vurgu yaparken, istihbarat raporlarındaki bilgilerin, Ukrayna'ya destek veren koalisyon ülkeleri üzerinde bir derin etki oluşturabileceği görüşünde.

Ukrayna'nın olayla direk veya dolaylı olarak ilişkilendirilmesi, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesiyle ilişkilerinde gerginliğe yol açabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, istihbarat raporlarının güvenilirliğini eleştiren Rus yetkililer, boru hatlarına yönelik sabotajların araştırılmasında bilinçli olarak devre dışı bırakıldıklarını ileri sürüyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov raporlara ilişkin Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Bu açıkçası medyada dezenformasyonun koordineli olarak yayılmasıdır." ifadesini kullandı.

Ukrayna'dan yanıt
Ukrayna tarafı da saldırılara ilişkin herhangi bir bağlantısını reddederek sabotajların kimler tarafından düzenlendiğine dair bilgi sahibi olmadığını iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, sosyal medyada hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın Baltık denizindeki olayla bir ilgisinin olmadığını belirterek, raporlarda konu olun Ukrayna yanlısı sabotajcı grupla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını duyurdu.

Saldırı'nın Biden'in emriyle ABD tarafından yapıldığı iddiası
Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, geçtiğimiz ay Substack sitesinde yayımladığı makalesinde, Kuzey Akım boru hatlarına yapılan saldırıların ABD Başkanı Joe Biden'in emriyle düzenlendiğini ileri sürmüştü.

Hersh iddiasına delil olarak ise ABD başkanı ve diğer üst düzey yetkililerinin Ukrayna savaşı öncesi demeçlerini göstermişti.

Biden Ukrayna savaşı öncesi, bir muhabirin Kuzey Akım 2 projesine yönelik sorusuna, "Rusya (Ukrayna'yı) işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz. Söz veriyorum, bunu yapacağız.'' yanıtını vermişti.

İddiaları reddeden ABD ise, Biden hükümetinin saldırıyla bir bağlantısının olmadığını belirtmişti.

Kuzey Akım boru hatlarına Eylül 2022'de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı.
Yorum Yazın