TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Şi Cinping'den Putin'e: Rusya'ya destek için 'büyük devlet' sorumluluğunu yerine getirmeye hazırız

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rus lider Vladimir Putin'e destek olacakları garantisini vererek 'büyük devlet' olmanın sorumluluğunu yerine getireceklerini belirtti.
Şi Cinping'den Putin'e: Rusya'ya destek için 'büyük devlet' sorumluluğunu yerine getirmeye hazırız
Cinping, Putin ile Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi öncesinde görüştü.

Çin Devlet Başkanı, Rusya ile birlikte çalışarak kaos içindeki dünyaya istikrar ve pozitif enerji katmak için "büyük güç" olma sorumluluğu ile lider bir rol oynamaya istekli olduğunu vurguladı.

Semerkant'taki görüşme iki liderin Rusya'nın işgalinden bu yana yaptığı ilk yüzyüze görüşme olması nedeniyle önem arz ediyor.

Putin: Tek kutuplu dünya yaratma girişimleri kabul edilemez
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Putin tek kutuplu bir dünya yaratmaya yönelik girişimlerin son dönemde çirkin bir hal aldığını ve dünyadaki çok sayıda ülke için kabul edilemez olduğunu söyledi.

Putin “Tek Çin” politikasını desteklediklerini belirterek, “ABD ve uydularının Tayvan Boğazı’ndaki kışkırtmalarını kınıyoruz.” dedi.

Çin’in Ukrayna konusundaki yaklaşımı nedeniyle memnuniyet duyduklarını vurgulayan Putin, “Çinli dostlarımızın Ukrayna krizi konusundaki dengeli yaklaşımlarına büyük değer veriyoruz. Bu konudaki sorularınızı ve endişelerinizi anlıyoruz ve bugünkü görüşmemizde konu hakkındaki yaklaşımımızı detaylıca size aktaracağız.” dedi.

Tayvan konusunda ise ABD’ye yönelik eleştirilerde bulunan Putin, “Tek Çin ilkesine sıkı bir şekilde bağlıyız. ABD ve uydularının Tayvan Boğazı’ndaki kışkırtmalarını kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öin, Rusya, Hindistan, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın üyesi olduğu Şangay İşbirliği Örgütü batılı ülkelerin gücünü dengelemek amacıyla kuruldu.
Yorum Yazın