TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
Levent Kırca kimdir?

Levent Kırca kimdir?

Levent Kırca kimdir?

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karaciğer kanseri nedeniyle tedavi gören tiyatrocu Levent Kırca gece geç saatlerde hayata gözlerini yumdu.

Kırca'nın hastalığı ağırlaşınca bir hafta önce hastaneye kaldırıldığı ve Temmuz ayından beri hastalık nedeniyle kemoterapi gördüğü öğrenildi.

Levent Kırca'dan duygulandıran mektup: Daha iyi bir dünyada görüşmek üzere

“1974’te TRT ile girdim hayatınıza. O günden bu yana bayağı bir zamanınızı aldım. 41 yıl... Teşekkür ederim size, anılarınızda bana yer açtığınız için” cümleleriyle başlayan Kırca, mektubunda ‘iki kardeşin çorap için kavga etmesi, komşu çocuğu kardeşlerden birine saldırınca bitmesini’ anlatarak ülkede yaşanan sorunların bi sonu olacağını hatırlattı. ‘Güzellikler paylaştıkça değerlenir, kötüler çoğaldıkça kanıksanır’ diye devam eden Kırca, “İnsan olarak birbirimizi sahiplenmek, birleşebilmek için uzaylıların dünyayı istila etmesi mi gerekir?” diyerek kavganın bitmesi dileğini paylaştı. Kırca mektubunu, “Dik durun.. Adil olun, sabırlı olun. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, cumhuriyetle kalın, hoşça kalın!!” diyerek bitirdi.

Zeki Levent Kırca Türk komedyen, tiyatro sinema oyuncusu. Aydınlık Gazetesi yazarlığı ve Vatan Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmıştır.

OYUNCULUK KARİYERİ
İlk kez 1964'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. Nasreddin Hoca Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi.

1978'de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu'nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte Güzel ve Çirkin ve Sefiller adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi. 1988'de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti.

1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Sanatçının ikisi ilk eşinden, ikisi de Oya Başar'dan olan 4 çocuğu bulunuyor.

Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardandır. 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamıştır, fakat reyting alamadığından dolayı dizi dört bölüm sürmüş ve bitmiştir. 1998 yılında almış olduğu Devlet Sanatçısı ünvanı Nisan 2015'te geri alındı.

Karaciğer kanseri sebebiyle kemoterapi görmekte olan usta tiyatrocu 12 Ekim 2015 günü saat 02.40 sularında hayatını kaybetti.

OYNADIĞI BAZI TİYATRO OYUNLARI
Ateşin Düştüğü Yer

Toros Canavarı

Kadıncıklar

Üç Baba Hasan

Sefiller

Güzel Ve Çirkin

Oyun Nasıl Oynanmalı

FİLMOGRAFİ
Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas, 2011

Son İstasyon, 2010

Ağa Kızı, 2004 (Oyuncu : Osman Ağa-Hasan Ağa rolünde)

Kendini Bırak Gitsin, 2004

Şeytan Bunun Neresinde, 2002 (Oyuncu ve yönetmen)

Son, 2001 (Oyuncu, senarist ve yönetmen)

Ölürsün Gülmekten, 2000

Mavi Muammer, 1985 (Oyuncu: Muammer rolünde)

N'Olacak Şimdi, 1979(Oyuncu: Orhan rolünde)

Taşı Toprağı Altın Şehir, 1978 (Oyuncu: Ökkeş rolünde)

OYUNCULUK DIŞI KARİYERİ
2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40'ta yaşamını yitirdi. Cenazesinin 13 Ekim 2015 Salı günü kaldırılacağı açıklandı.

LEVENT KIRCA'NIN EFSANELEŞMİŞ SARHOŞ TAKLİDİ