Koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz hafta ikinci OHAL uygulamasının hayata geçirildiği Japonya salgında 1 yılı geride bıraktı. İlk Covid-19 vakasının tespit edildiği tarih olan 15 Ocak 2020'den beri ülkedeki toplam 311 bin 353 vaka kaydedildi, 4 bin 355 kişi de hayatını kaybetti. İngiltere'de tespit edilen ve daha fazla bulaşıcı olduğu bildirilen yeni Covid-19 türünün yanı sıra Güney Afrika ve Brezilya'dan gelen yolcularda enfeksiyonun farklı mutasyonlarının doğrulanması salgına dair endişeleri artırırken, hükümet bazı Asya ülkelerinden gelen iş adamlarına yönelik istisnai giriş iznini de iptal ederek sınırları tüm yabancı uyruklulara kapatma kararı aldı.
Sağlık sistemi alarm veriyor
Geçtiğimiz Cuma günü rekor seviyede 7 bin 882 yeni vakanın bildirildiği ülkede sağlık sistemi de alarm vermeye başladı. Covid-19 hastaları için 4 bin hastane yatağı ayrılan başkent Tokyo'da Çarşamba itibarıyla dolu yatak sayısı 3 bin 266 olurken, birçok eyalette de benzer bir manzaranın oluştuğu bildirildi.
Ölümlerde artış
İlk olağanüstü halin geçtiğimiz yılın Nisan ayında yürürlüğe konduğu Japonya’da ilk vakanın doğrulandığı tarih olan 15 Ocak 2020 sonrasında ölü sayısının bine ulaşması yaklaşık 6 ay alırken, geçtiğimiz 22 Aralık'ta 3 bine dayanan bilanço, 20 günden az bir sürede ise 4 bini aştı. Ölü sayısındaki hızlı artış da sağlık sistemi konusundaki endişeleri artıran etkenlerden biri oldu.
Yeniden OHAL
Japonya'da ilk kez geçtiğimiz yıl 7 Nisan'da Tokyo ve diğer altı 6 eyalette olağanüstü hal ilan edilmiş, Covid-19 vakalarındaki artışın ardından kararın kapsamı tüm ülkeyi içine alacak şekilde genişletilmişti. Ülkedeki OHAL uygulaması 25 Mayıs'ta son bulmuştu. Aylar sonra gelen ikinci OHAL ise geçtiğimiz Cuma Tokyo ve çevresindeki 3 eyalette yürürlüğe girmiş, daha sonra 7 eyalet daha karar kapsamına alınmıştı.
11 eyalette sürüyor
7 Şubat'a kadar yürürlükte kalacağı bildirilen OHAL an itibariyle Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa, Osaka, Hyogo, Kyoto, Aichi, Gifu, Fukuoka ve Tochigi'de uygulanıyor. Karar kapsamında topyekün bir sokağa çıkma yasağı getirmeyen hükümet, restoran ve benzeri işletmelerde enfeksiyonların yayılışını önlemeyi hedefliyor. İlerleyen günlerde uygulamanın kapsamının daha da genişletilebileceği ifade ediliyor.
17:49 Russell Brand tecavüz ve cinsel saldırı suçlarından suçlu bulundu
17:39 Putin: Rus ve Belaruslu sporcuların oyunlardan menedilmesi insan hakları ilkelerine aykırı
17:22 Afyonkarahisar'da 5 kişinin cansız bedeni bulundu
17:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fon açıklaması: Hiç ummadığımız insanlar bu işin içine girmişler
16:59 Casusluk soruşturmasında ikinci dalga: İsrail'in 'Pandora'sı açıldı... 11 polis listede
16:54 MİT ve Emniyet'ten ortak operasyon: Daltonlar suç örgütü üyesi Türkiye'de
16:52 Pizzaya ananas koymayı reddeden İtalyan şef işten çıkarıldı
16:11 Fransa'da ülke çapında grev ve protesto: Macron hükümetine yönelik baskı artıyor
15:41 Türkiye’nin 2040 enerji vizyonu açıklandı: 500 milyar dolarlık yatırım, 108 bin yeni istihdam
15:37 Güney Amerika Paraguay'da kaos: Ülkenin en büyük bankası çöktü sokaklar karıştı
15:34 Fenerbahçe'den ilk fotoğraf geldi: Emre Belözoğlu takımla antremana çıktı
14:58 Ukrayna’da dev dolandırıcılık ağı ortaya çıkarıldı: Şebekeyi koruyan üst düzey yetkililer gözaltına alındı
14:41 Ünlü e-ticaret sitesinde veri ihlali: 9 bin 882 kişinin kişisel bilgilerine erişim sağlandı
14:37 Trafik tartışması kanlı bitti: Motosiklet sürücüsü servis sürücüsünü bıçakladı
14:23 Cristiano Ronaldo'dan emeklilik kararı: Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı
13:57 Türkiye'nin demir çelik devi konkordato ilan etti
Japonya, Covid-19 salgınında 1 yılı geride bıraktı
Japonya'da ilk Covid-19 vakasının tespit edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti.