Edinilen bilgiye göre, son dönemlerde bir sosyal medya uygulamasında bulunan takipçi sayısı yüksek fenomen hesapları oltalama yöntemiyle çalarak, şantaj ve tehditle para kopartan hackerlara yönelik operasyon düzenlenmişti. Türkiye’de Tamer Karadağlı, Erdal Özyağcılar, Gamze Özçelik ve Berk Okyay gibi 50’nin üzerinde ünlü simanın sosyal medya hesaplarını da çalan 46 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Hacker çetesi ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nin soruşturması devam ediyor. Daha önceki operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin sorguları sürerken, 46 kişiden 28’i, emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 14 zanlı ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakıldı.
Çetenin dolandırdığı ünlüler arasında yer alan tiyatro ve sinema sanatçısı aktör Tamer Karadağlı, emniyete gelerek polise teşekkür etti. Siber Suçlarla Mücadele Bürosunda gazetecilere açıklama yapan Karadağlı, çetenin yalnızca kendini değil, onlarca kişiyi ağına düşürdüğünü belirterek, “Bu çete sadece beni değil, onlarca kişiyi ağına düşürdü. Bana bir mesaj geldi. İnstagram’dan mavi tik almak için onaylı hesap olsun diye. Ben de bilinçsiz bir şekilde; halbuki bilinçli olduğuma inanırdım. Ona dokunduğum anda hesabım gitti. Şantaj, tehdit, montajlarız, şunu yaparız, bunu yaparız. Bize para ver diye tehdit, şantaj, her türlü şeye başvurdular. Akşam saatlerinde oldu. Ertesi günü Siber Suçlar’a geldim. Hemen şikayetçi oldum. Buradan söyleyebileceğim tek şey; asla ve kat’a boyun eğmemeleri, hemen siber suçlara gelmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü, Siber Suçlar müthiş çalışıyor. Yani çok kısa bir süre içerisinde tespit edildiler. Teknik takip başladı. İki ay gibi bir süre içerisinde hepsi kıskıvrak yakalandı. Müthiş bir ağ. Bir kişi, iki kişi gibi bir şey değil. Baya bu insanlar iş edinmişler. İş adamlarını, oyuncuları, şarkıcıları, kadınları, erkekleri farklı farklı şekilde suçlayabilecek halde organize olmuşlar” şeklinde değerlendirme yaptı.
Şebekenin paralel ve çapraz hesap açtığını ifade eden ünlü aktör, sözlerine şöyle devam etti: “Birinin hesabını çaldıktan sonra biriyle yazışıyormuş gibi yapıyorlar. Resim koyuyorlar bir sürü. Senin hesabından bak böyle yazışmalar yapmışsın diye. Kadınları eskort yerine koyuyorlar. Bir sürü oyuncu hatta gazeteciler de var. Bu şekilde bir şantaja giriyorlar.”
Şebekenin ağına nasıl düştüğünü de anlatan Tamer Karadağlı, “İlk olarak mesaj attılar. Benim tepkim çok net oldu. Ne yapıyorsanız yapın dedim önce. Sonra montaj yaparız, şantaj yaparız, editleriz, basına veririz dediler. Gidin dedim. Nereye verirseniz verin. Ertesi gün siber suçlardaydım. Emniyet güçlerine başvurdum. Bütün vatandaşların yapması gereken bu. Asla ve kat’a böyle bir şey karşısında boyun eğmemeleri hemen güvenlik güçlerine başvurmaları, siber suçlara gelmeleri ve hepsi tek tek yakalanıyor. Bu iş o kadar kolay değil. Benden istedikleri para komik. 2 bin lira istediler. İtibarınızı zedeleriz, şöyle ederiz, böyle ederiz. Kadınlarla yazışma deriz. Her türlü şeye başvuran insanlar bunlar. Ben bunları kan emici vampirlere benzetiyorum. Çok insanı mağdur etmişler. Bir sürü iş adamını, bir sürü oyuncuyu, bir sürü sanatçıyı. Tekrar aynı şeyi söylüyorum. Sanatçı olup zengin, iş adamı olmasına gerek yok. Herhangi bir vatandaşın böyle bir şeyin karşısında derhal siber suçlara gelmesini öneriyorum” dedi.
Karadağlı, açıklamalarının ardında emniyetten ayrıldı.
17:55 Husiler'den 'Suudi askeri noktalara' saldırı açıklaması
17:27 AB’den itiraf: Ceuta göçmen krizi ile Rusya arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı
17:07 Milli atıcı Tuğba Bugur 23 yaş altında Avrupa şampiyonu oldu
16:43 Trabzonspor Salah'ın maaşını açıkladı: KAP'a bildirildi
16:01 Bakan Fidan: İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları istikrar için en ciddi tehditlerden biri
15:40 FIFA kriz toplantısı: Infantino için ne sonuç çıktı?
15:14 Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ifade veren Ertuğrul Özkök: Asla aklımın ucundan dahi geçmeyecek bir şey
15:12 Tarihi Kadıkalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi
14:38 Müslüman Amerikalılar, Michigan’da Abdul El-Sayed'in zaferini kutladı
14:03 Güneş'in ilk kez bu kadar ayrıltılı gördük
13:58 Almanya'da kuraklık derinleşiyor: Ren Nehri'nde taşımacılık sekteye uğradı
13:15 Ahbap Soruşturması'nda MASAK incelemeleri ortaya çıktı: Hangi ünlü isim ne kadar bağışta bulundu?
13:11 İngiltere’den Rusya’ya yeni yaptırım dalgası: Listede Ozon Bank da var
13:08 İngiltere’de restoranlar, publar ve tiyatrolar, gizlilik endişeleri nedeniyle akıllı 'casus gözlükleri' yasaklıyor
12:26 Bilim insanları ilk kez marulda et proteini üretti
12:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 14'te MHP lideri Bahçeli ile görüşecek
Tamer Karadağlı emniyete geldi
Oltalama (fishing) yöntemiyle Türkiye’de 50’ye yakın ünlü ismin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek şantajla haksız kazanç sağlayan hacker çetesine mensup 46 şüpheliden 14’ü tutuklandı.