İSTANBUL/İHA- Başbakan Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Ataşehir’de bir otelde düzenlenen "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" etkinliğine katıldı. Programa Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti’li milletvekilleri ve engelli vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Ankara Saray Engelsiz Yaşam Merkezinin mehteran takımı ile devam etti. Engelli vatandaşlarla ilgili bazı projelerin yer aldığı videoların gösterildiği etkinlikte daha sonra Başbakan Binali Yıldırım bir konuşma yaptı.
"15 YILDA ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ ADETA KABUĞUNU KIRDI"
15 yıldır ülkemizi bir baştan bir başa imar etmek için çalıştıklarını kaydeden Başbakan Yıldırım, “Özellikle kadınlarımızın, çocuklarımızın, yaşlılarımızın hayat kalitesinin iyileştirilmesi konusunda apayrı gayretimiz var. 15 yılda engelli kardeşlerimiz adeta kabuğunu kırdı, başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. Engelli kardeşlerimiz toplumun içine girdi. Artık ülkemizde hiçbir engelli kardeşimizin hayal kurmasının önüne kimse engel koyamıyor. Yarınına ümitle bakıyor. 2012 İşitme Engelliler Organizasyonu’na Türkiye ev sahipliği yaptı. Tam 46 madalya kazandık. Sizler kazandınız. Ampute Milli Takımımızın aldığı şampiyonluk hepimizin göğsünü kabarttı. Sizler bu güzel çalışmalara devam edeceksiniz ve diğer kardeşlerinize de örnek olarak onların hayatlarına da dokunacaksınız. Bizler de sizin başarılarınızla gurur duyacağız ve daha fazlasını yapmanız için ne gerekiyorsa onu da yapacağız” dedi.
“NÜFUSUMUZUN YÜZDE 7’SİNİN ENGELLİLERDEN OLUŞTUĞU HESAP EDİLİYOR”
Dünyada 7.5 milyardan fazla insanın yaşadığını aktaran Yıldırım, “Bu nüfusun 1 milyar civarındaki kısmı herhangi bir engelle karşılaşarak yaşamını sürdürmek zorunda. Ülkemizde ise nüfusumuzun yüzde 7’sinin engellilerden oluştuğu hesap ediliyor. Aileleri ile birlikte yaklaşık 25 milyon insandan bahsediyoruz. Tarihe baktığımızda Peygamber Efendimizin hayatından önemli dersler var. O engelli sahabeleri hayatın dışında tutmadan farklı yöndeki yetenekleri ile değerlendirmiştir. Peygamber Efendimiz bir gün vaaz verirken bir görme engellinin yanına geldiğinde ilgilenmemesi üzerine ayet nazil olmuş ve kendisi uyarılmıştır. ’Yüzünü ekşittin, yüzünü çevirdin’ diye uyarılmıştı. İster peygamber olsun ister sıradan bir kul olsun bir insan olsun engelli engelsiz diye ayrım yapmamız söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.
"2018’DE 5 BİN KARDEŞİMİZİ İŞE BAŞLATACAĞIZ"
Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Engelli vatandaşlara hizmette yönetim zafiyetini ortadan kaldırdık. Yerel yönetimlerimiz adeta bir zihniyet devrimi yaşadı ve güzel hizmetlere imza attılar. Yasal düzenlemelerde ise işe ilk olarak kanunlarımızdaki aşağılayıcı ifadeleri çıkararak başladık. ’Çürük, sakat, özürlü’ gibi ifadeleri metinlerin dışına attık. 2005’te Türkiye’de ilk defa engelliler kanununu biz çıkardık. Ulaştırma Bakanlığım sırasında, ulaştırma ve haberleşme faaliyetlerinin bütün alanlarını engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirmek için çalışmalar başlattık ancak bu konuda henüz istediğimiz yerde değiliz. Bütün kurumlara engellilerimizin hiçbir engel görmeden ulaşması için ne gerekiyorsa yapılacak, bunun da bakanlığımız takipçisi olacak. 500 binin üzerinde kardeşimize evde bakım hizmeti sunuyoruz. 2018’de 5 bin kardeşimizi işe başlatacağız. KPSS puanı geçerlilik süresini 2 yıldan 4 yıla çıkardık.”
01:42 Fatih'te banka soygunu: 112 bin lira çalındı
01:41 ABD, İran'dan mal ithal eden tüm ülkelere ikincil gümrük vergileri uygulayacak
01:33 Beşiktaş, kaleci Devis Vasquez’i kadrosuna kattı
00:43 Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya tutuklandı
16:33 Yeşilçam’ın usta oyuncusu Nevin Efe hayatını kaybetti
16:32 Hollanda Kraliçesi Maxima orduya yedek asker olarak katıldı
16:13 ABD'den vatandaşlarına tekrar 'İran'ı hemen terk edin' çağrısı
15:17 Epstein skandalı Fransa'yı karıştırdı: Belgelerde adı geçen Eski Eğitim ve Kültür Bakanı Jack Lang Bakanlığa çağırıldı
14:02 Pakistan’da bir camide patlama: En az 15 ölü
11:06 BİMCELL, PTTCELL ve İZBAN'ın sitelerini kopyalayıp 313 milyonluk vurgun yaptılar
11:03 Rus Korgeneral Alekseyev Moskova'da saldırıya uğradı
11:01 Hillary Clinton’dan Epstein soruşturmasına 'açık oturum' çağrısı
10:40 Venezuela Ulusal Meclisi genel af yasa tasarısını onayladı
10:36 MİT'ten operasyon: 2 gözaltı
01:23 SGK ve BDDK'ya üst düzey atamalar: Resmi Gazete'de yayımlandı
23:32 Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 51 şahıs hakkında işlem yapıldı
2018'de 5 bin engelli kardeşimizi işe başlatacağız
Başbakan Binali Yıldırım, '2018'de 5 bin engelli kardeşimizi işe başlatacağız. KPSS puanı geçerlilik süresini 2 yıldan 4 yıla çıkardık' dedi.
