ANKARA/İHA- Başbakan Binali Yıldırım, İskitler Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile MİT’in Cumhurbaşkanı’na bağlanmasıyla ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Yıldırım, "MİT Müsteşarlığı’nın yasasıyla ilgili bir değişiklik oldu. Bu değişiklik ile MİT Müsteşarı ile ilgili tasarrufu Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak. Dolayısıyla 16 Nisan referandumunu da dikkate aldığımızda yeni sistemde MİT Müsteşarlığı, diğer kurumlar Cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplanıyor. Bu yapılan değişiklik 16 Nisan Hükümet Sistemi değişikliği ruhuna uygun olan bir değişiklik. Kamu kuruluşlarında kurallar esastır. Mevzuat içerisinde herkes kendisine verilen görev ve sorumluluğu yapmak durumundadır" diye konuştu.
"Bu meseleyi Başbakana güvensizlik gibi bir yoruma tabi tutmak iyi niyetten yoksundur" diyen Yıldırım, "Bizim Cumhurbaşkanımızla, kurumlarımızla ilgili bir sıkıntımız yok. Gayet uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığına bağlı olması demek, Başbakanlıkla, hükümetle ilişkilerinin yok olması anlamına gelmiyor. Faaliyetleri bakımından aynen eskiden olduğu gibi her türlü istihbari faaliyeti hükümete rapor etmekle yükümlü. Bu değişiklik sadece MİT Müsteşarı’nın atanması ve görevden alınması ile ilgili hususları kapsıyor" ifadelerini kullandı.
“TEK TİP” KIYAFET AÇIKLAMASI
Tek tip kıyafet uygulamasının yeni çıkan KHK’da yer almaması ile ilgili de bilgi veren Yıldırım, konuyla ilgili Adalet Bakanlığının çalışmalarını tamamlayamadığını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Son yayımlanan KHK ile 57 kişinin göreve iade edilmesi yönünde sorulan bir soruya Yıldırım, şu cevabı verdi:
"Bu göreve iade etmeler kurumların yaptığı araştırmalar sonucu FETÖ ve diğer terör örgütleri ile ilişkileri olmayan ve göreve iade edilmesine karar verilen personeli kapsıyor."
"HİÇ KİMSE TÜRKİYE’YE AYAR VEREMEZ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in açıklamalarına de değinen Yıldırım, "Halt etmiş. İşine baksın. Kendi memleketinin işine baksın. Türkiye’ye ayar vermeye çalışmasınlar. Hiç kimse Türkiye’ye ayar veremez. Türkiye’nin içişlerine karışmaya kimsenin hakkı ve haddi yoktur" diye konuşu.
Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili yola çıkacak vatandaşlara dikkatli olmaları hususunda uyarıda bulunan Yıldırım, "Bayram tatilini de uzattık. Vatandaşlarımız sıla-i rahim yapacaklar. Biz yola çıkacak vatandaşlarımıza; ’aman siz siz olun kurallara uyun. Yorgun argın uykusuz yola çıkmayın. Sevdiklerinize sağ salim ulaşın. Bayramınız acıya dönüşmesin. Siz siz olun yolların kuralına uyun, sevdiklerinizi üzmeyin. Hayatınızı tehlikeye atmayın’ diyoruz. Özellikle tatile gidecek ve gelecek vatandaşlarımızdan ricamız kendi hayatlarını dikkate alsınlar" dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök’ün, yeni çıkan KHK’da milletvekillerini soruşturma ve kovuşturma yetkisinin bundan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesine verildiği ve bu durumun eski Devlet Güvenlik Mahkemelerini andırdığı yönündeki açıklamalarına ilişkin Yıldırım, "Öyle bir şey yok. CHP, okumadan, anlamadan, dinlemeden, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı adet haline getirmiş. Milletin kafasını karıştıracağına biraz açsın kitap okusun" ifadelerini kaydetti.
01:42 Fatih'te banka soygunu: 112 bin lira çalındı
01:41 ABD, İran'dan mal ithal eden tüm ülkelere ikincil gümrük vergileri uygulayacak
01:33 Beşiktaş, kaleci Devis Vasquez’i kadrosuna kattı
00:43 Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya tutuklandı
16:33 Yeşilçam’ın usta oyuncusu Nevin Efe hayatını kaybetti
16:32 Hollanda Kraliçesi Maxima orduya yedek asker olarak katıldı
16:13 ABD'den vatandaşlarına tekrar 'İran'ı hemen terk edin' çağrısı
15:17 Epstein skandalı Fransa'yı karıştırdı: Belgelerde adı geçen Eski Eğitim ve Kültür Bakanı Jack Lang Bakanlığa çağırıldı
14:02 Pakistan’da bir camide patlama: En az 15 ölü
11:06 BİMCELL, PTTCELL ve İZBAN'ın sitelerini kopyalayıp 313 milyonluk vurgun yaptılar
11:03 Rus Korgeneral Alekseyev Moskova'da saldırıya uğradı
11:01 Hillary Clinton’dan Epstein soruşturmasına 'açık oturum' çağrısı
10:40 Venezuela Ulusal Meclisi genel af yasa tasarısını onayladı
10:36 MİT'ten operasyon: 2 gözaltı
01:23 SGK ve BDDK'ya üst düzey atamalar: Resmi Gazete'de yayımlandı
23:32 Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 51 şahıs hakkında işlem yapıldı
Başbakan’dan MİT ve Almanya açıklaması
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), Cumhurbaşkanı’na bağlanmasına ilişkin açıklamada bulunan Başbakan Binali Yıldırım, 'Bu meseleyi Başbakana güvensizlik gibi bir yoruma tabi tutmak iyi niyetten yoksundur' dedi.
