Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc ile ortak basın toplantısı düzenledi. Vietnam Başbakanlık Binası’nda yaptığı konuşmada Yıldırım, “Önümüzdeki sene Türkiye - Vietnam arasındaki diplomatik ilişkilerin 40. yılını kutlayacağız. 39 yıl içerisinde başbakanlık, cumhurbaşkanlığı düzeyinde karşılıklı ziyaretin yapılmamış olması büyük bir eksiklikti. Bu ziyaretle birlikte bu eksikliği gidermiş oluyoruz ve Türkiye’den başbakan düzeyinde Vietnam’a ziyaret gerçekleştiren ilk başbakan olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Vietnam Uzak Doğu’nun bu bölgesinde son yıllarda çok önemli bir kalkınma hamlesini gerçekleştiriyor. Türkiye’de Vietnam gibi kalkınan dinamik bir ülke. Dolayısıyla iki ülke arasında benzerlik var. Nüfusları birbirlerine yakın, büyüme oranları yüksek 2020’ye kadar ikili ticaret hacmimizi 4 milyar dolara rahatlıkla ulaştırabiliriz. Bununla ilgili potansiyel mevcuttur” dedi.
“DOĞU VE GÜNEY DENİZİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ KONULARDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”
Geniş bir iş heyetiyle Vietnam’a geldiklerini belirten Yıldırım, “Bu ziyaretimizde bizimle beraber geniş bir iş heyeti de var. Vietnamlı muhataplarıyla bugün, yarın görüşmeler yapacaklar. Yeni yatırım ve işbirliği imkanlarını değerlendirecekler. Ümit ediyorum ki bu ziyaret Vietnam -Türkiye ilişkilerinde bir yeni dönemin de başlangıcı olacaktır. Uluslararası konularda, bölgesel konularda özellikle Doğu ve Güney denizinin kullanımı ile ilgili konularda görüş birliği içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Denizlerin, insanlığın ortak mirası olarak diyalog içinde, barış içerisinde kullanılmasının önemli olduğuna işaret etmek isterim. Sayın başbakan Phuc ve heyetiyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Ulaştırmadan eğitime, denizcilikten ticarete ve savunmaya, bütün alanlarda işbirliği imkanlarımızı ele aldık. Bu konuların daha da geliştirilmesi için birtakım anlaşmaları da bu ziyaret vesilesiyle imzalamış bulunuyoruz” dedi.
“TÜRKİYE VE VİETNAM BİRBİRLERİ İÇİN KENDİ COĞRAFYALARINDA AÇILAN BİR FIRSAT KAPISI ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR”
İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirileceğinin altını çizen Yıldırım, “Türkiye ve Vietnam konumları itibariyle birbirleri için kendi coğrafyalarında açılan bir fırsat kapısı özelliğini taşıyor. Vietnam’la ilişkilerimizi her sahada geliştirme kararlılığında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ülkelerimiz ve halklarımızın refahı için birlikte çalışma irademiz olduğunu bu vesileyle teyit ediyor. Sayın Başbakan Phuc ve heyetine bir kez daha olumlu ve yapıcı yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
17:49 Russell Brand tecavüz ve cinsel saldırı suçlarından suçlu bulundu
17:39 Putin: Rus ve Belaruslu sporcuların oyunlardan menedilmesi insan hakları ilkelerine aykırı
17:22 Afyonkarahisar'da 5 kişinin cansız bedeni bulundu
17:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fon açıklaması: Hiç ummadığımız insanlar bu işin içine girmişler
16:59 Casusluk soruşturmasında ikinci dalga: İsrail'in 'Pandora'sı açıldı... 11 polis listede
16:54 MİT ve Emniyet'ten ortak operasyon: Daltonlar suç örgütü üyesi Türkiye'de
16:52 Pizzaya ananas koymayı reddeden İtalyan şef işten çıkarıldı
16:11 Fransa'da ülke çapında grev ve protesto: Macron hükümetine yönelik baskı artıyor
15:41 Türkiye’nin 2040 enerji vizyonu açıklandı: 500 milyar dolarlık yatırım, 108 bin yeni istihdam
15:37 Güney Amerika Paraguay'da kaos: Ülkenin en büyük bankası çöktü sokaklar karıştı
15:34 Fenerbahçe'den ilk fotoğraf geldi: Emre Belözoğlu takımla antremana çıktı
14:58 Ukrayna’da dev dolandırıcılık ağı ortaya çıkarıldı: Şebekeyi koruyan üst düzey yetkililer gözaltına alındı
14:41 Ünlü e-ticaret sitesinde veri ihlali: 9 bin 882 kişinin kişisel bilgilerine erişim sağlandı
14:37 Trafik tartışması kanlı bitti: Motosiklet sürücüsü servis sürücüsünü bıçakladı
14:23 Cristiano Ronaldo'dan emeklilik kararı: Portekiz Milli Takımı'nı bıraktı
13:57 Türkiye'nin demir çelik devi konkordato ilan etti
Başbakan Yıldırım Vietnam’da
Başbakan Binali Yıldırım, 'Vietnam-Türkiye ilişkilerinde bir yeni dönemin de başlangıcı olacaktır' dedi.