Bir çok gencin çay tarlasına girmediği, çay toplamayı zor bulduğu şu günlerde 90 yaşındaki Sabri Demirel ve 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel kendi çaylarını kendisi topluyor. Ayrıca karı koca 11 tane inek bakıyor, mısır ekiyor, odun yapıyor.
90 yaşında olan ve hala daha tarla işlerinden vazgeçmeyen 90 yaşındaki 6 çocuk babası Sabri Demirel, sağlığını çocukluğundan beri Kaçkarlar’a olan sevdasına bağlıyor. Demirel çocukluk yıllarında Kaçkar Dağları yaylalarında çobanlık yaptığını dile getirerek “Ben Kaçkar dağlarında küçükken çobanlık yaptım, inek bakardım. Ondan sonrada bolu dağında kamyon şoförlüğü yaptım. Daha sonra çeşitli işler de yaptım. 30 yıl kamyonculuk yaptım, Ankara’da taksicilik yaptım. Her işle uğraştım. Şimdide kendi tarlamla, çay bahçemle uğraşıyorum. Eskiden mısır yapardık, şimdi de yapıyoruz. Eskiden patates de dikerdik. Şimdi sabah kalkıyorum, elimi yüzümü yıkıyorum ahıra iniyorum ondan sonra ineklerimle uğraşıyorum. Hanıma yardım ediyorum. 11 tane ineğim var şu anda ahırda onlarla uğraşıyorum” ifadelerini kullandı.
Kendi çayını kendi topladığını, kızının tatil için Rize’ye geldiğinde yardımcı olduğunu ve işçi tutmaya hiç gerek duymadığını dile getiren Demirel “Toplarken illaki zorlanıyoruz ama hayatıma çalışarak devam ediyorum. Şimdiki gençler çaylıklarını yarılığa veriyorlar. Şu anda gerçi yarılık bile alan yok. Çay gelirinin üçte ikisini toplayan kişiye verirsen belki. İşçi tutayım dersen, bir kişinin bir günlük yevmiyesi 150 TL, yemeğini de vereceksin. Kısacası kolay iş yok” şeklinde konuştu.
Sabri Demirel’in 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel ise çalışarak sağlıklı kaldıklarını dile getirdi. Demirel “Sabahları Saat 6.00’da kalkıyorum, iniyorum ahıra. İneklerin altını siliyorum, biraz yem atıyorum önlerine, ondan sonra sağıyorum. Sağdıktan sonra tekrar yemleyip ağırdan çıkıyorum. Köy yerinde iş çok. Eşimle beraber her işe yetişmeye çalışıyoruz” dedi.
76 YAŞINDA TULUM ÇALIYOR
Aynı köyde yaşayan bir başka köy sakini Ahmet Kahramantürk ise 76 yaşında olmasına rağmen gençlere taş çıkartıyor. O ise sağlığını 30 yıl önce sigarayı bırakmasına borçlu olduğunu dile getiriyor. Gençleri kötü alışkanlıklarını bırakması yönünde uyarmayı ihmal etmeyen Kahramantürk “Çay topluyorum, odun yapıyorum. Bir tane ağaç motorum var, onunla odun yapıyorum. Bir şeyler yapıp oyalanıyorum. Yaşımız 76, bir torunum bir ablam var onlarda İstanbul’da” dedi.
Efkârlandıkça tulum çalan Kahraman “Tulum olmazsa duramam. Efkarlandım zaman tulum çalıyorum. Çay alım yerinde çay alanlar bile, çay almayı bırakıp benim çaldığım tulumu dinliyorlar” diyerek tulum çalmanın hayatındaki önemini de dile getirdi.
11:35 Trump: Önümüzdeki hafta İran'la tekrar görüşeceğiz
11:24 Obama çiftini 'maymun' olarak gösteren video paylaşılmıştı: Beyaz Saray açıklama yaptı
11:20 Trump’tan Obama çiftine yönelik paylaşıma ilişkin açıklama: 'Özür dilemiyorum'
11:18 Japonya yarın erken seçim için sandık başına gidiyor
11:17 Sigara yasağı genişliyor: Kırmızı hat iki yeni alanda uygulanacak
10:38 Meteoroloji’den kuvvetli sağanak ve kar yağışı uyarısı: 12 il için sarı kod verildi
01:42 Fatih'te banka soygunu: 112 bin lira çalındı
01:41 ABD, İran'dan mal ithal eden tüm ülkelere ikincil gümrük vergileri uygulayacak
01:33 Beşiktaş, kaleci Devis Vasquez’i kadrosuna kattı
00:43 Dilek İmamoğlu'nun kardeşi Ali Kaya tutuklandı
16:33 Yeşilçam’ın usta oyuncusu Nevin Efe hayatını kaybetti
16:32 Hollanda Kraliçesi Maxima orduya yedek asker olarak katıldı
16:13 ABD'den vatandaşlarına tekrar 'İran'ı hemen terk edin' çağrısı
15:17 Epstein skandalı Fransa'yı karıştırdı: Belgelerde adı geçen Eski Eğitim ve Kültür Bakanı Jack Lang Bakanlığa çağırıldı
14:02 Pakistan’da bir camide patlama: En az 15 ölü
11:06 BİMCELL, PTTCELL ve İZBAN'ın sitelerini kopyalayıp 313 milyonluk vurgun yaptılar
Bu köyün yaşlıları gençlere taş çıkartıyor
Rize'nin Hemşin ilçesi Bahar mahallesinde yaşayan yaşlılar gençlere taş çıkartıyor.
