Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altında bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası, Söke ve Didim ilçe sınırlarında toplam 27 bin 598 hektar bir alana sahip. Alanın 10 bin 908 hektarı, 1966 yılında Milli Park ilan edilen Dilek Yarımadası’na ait bulunuyor. Yarımadanın güneyine bitişik 16 bin 690 hektar büyüklüğünde sahip Büyük Menderes Deltası, 1994 yılında Milli Park’a dahil edildi. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası, uluslararası açıdan da önem taşıyor.
Milli Parkın sahip olduğu bitki çeşitliliği sebebiyle Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Biogenetik Rezervleri Şeması’nda ‘Flora Biogenetik Rezerv Alanı’ olarak kabul edildi. Yarımadanın hemen güneyinde bulunan Büyük Menderes Deltası’nın en önemli su kaynağı, 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri’nden oluşuyor. Bu alan içerdiği biyolojik çeşitlilikten, nesli tükenmek üzere olan canlılardan ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme taşıyor ve Uuluslararası Ramsar, Bern ve Rio Sözleşmeleri ile Barselona Konvansiyonu ile korunuyor.
800 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
2018 yılında yaklaşık 800 bin kişinin ziyaret ettiği Milli Park, sahip olduğu özelliklerle ziyaretçilerin de büyük ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, düzenlenmiş alanlarda günübirlik olarak deniz sporları yapabilecekleri gibi, eko-turizm kuralları çerçevesinde belirlenmiş rotalarda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, foto safari, manzara izleme, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, resim ve botanik turu etkinliklerini de yapabiliyor.
Ayrıca ziyaretçiler Milli Park sınırları içerisinde bulunan Panionion, Zeus Mağarası, Panagia Manastırı, Hagios Antonios Manastırı, Thebai Antik Kenti, Eski Doğanbey köyü (Eski Rum Köyü), Eski Şaraphane Mevkii ile Milli Park’ın yakınında bulunan Priene ve Milet Antik Kentleri ziyaret edilebiliyor.
Gelen ziyaretçilerin ihtiyaç duyacağı sosyal ihtiyaçlar için gerekli yatırımları Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu alanın gelecek nesillere bozulmadan aktarımı için koruma çalışmalarını sürdürüyor.
12:28 Restoranlarda menüler kalınlaşıyor: Ayrıntılı hale gelecek, yiyeceklerin içerikleri ve kalori miktarı da yer alacak
10:44 Hayalet makale problemi: Yapay zeka taslak çalışmaları başka sorgularda mı kullanılıyor?
10:30 Yerel yönetimler teklifinde kritik aşama: Kamu zararı yöneticiden tahsil edilecek
10:27 İslam Memiş: '2026 yılının manipülasyon yılı olduğuna artık inanmışsınızdır'
10:26 Tabelalar bir kez daha değişecek: Benzin ve motorine indirim geliyor
10:24 Kolombiya'da askeri uçak düşmüştü: En az 66 kişi öldü
10:22 Polislerin çalışma sistemi sil baştan: Emniyet Teşkilatı Kanunu güncellenecek
10:20 Tonga açıklarında 7.6 büyüklüğünde derin deprem: Tsunami beklenmiyor
10:17 Almanya’da yerel seçimler: İki Türk aday belediye başkanı oldu
01:00 Suriye’de askeri üsse roketli saldırı: 5 füze Irak’tan fırlatıldı
23:41 Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Kuyumcularda yoğunluk oluştu
23:10 İtalya’da referandum: Meloni, yenilgiyi kabul etti
11:02 Meclis'te ekonomi paketi: Bedelli askerlik ücreti ve vergiler artıyor
10:51 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ildeki 20 taşınmazı satacak
10:49 Trump, İran’a Hürmüz Boğazı tehdidi hakkında konuştu: 'Çok iyi sonuçlanacak'
10:06 Türkiye genelinde yağışlı bir gün: 2 bölgede kar yağışı bekleniyor
Dilek Yarımadası yeni ziyaretçilerini bekliyor
Türkiye'nin en çok ziyaret edilen milli parkları arasında yer alan ve dünyada bir örneği daha olmayan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, yeni ziyaretçilerini bekliyor.
