TİC Holding Header
  • USD 32.325
  • EUR 35.085
  • Altın 2297.968
  • BIST 100 8880.09
Cem Özer

Cem Özer

Kale, vezir, şah, mat !..

İlginç bir oyundur satranç. Ama biz ulusça tavlacıyızdır. Yani uzun boylu, arka arkaya hamleleri düşünmek yerine, zar atıp duruma göre vaziyet almaya, ona göre pozisyon tercihine yatkınızdır. Severiz
Karşı tarafın hamlesinin bir, bilemedin iki adımını tahmin eder, sonrasını; 'Bir hamle yapsın da bakarız' deriz.

Tavlada bile, gelme olasılığı yüksek zarları hesap ederiz ve en olmayacak zar geldiğinde ise; 'Ulan bir bu olmazdı' deyip hayıflanırız. Oysa ki; gelme olasılığı yüksek zar diye bir şey yoktur. Otuzaltı olasılığın hepsi eşittir de, işimize gelmez. O olasılık bize göre zayıftır.

Satrançta yenilen bir arkadaşımdan; 'Çok şanslısın' lafını duymuşluğum vardır. Güldüğümde ise; 'Oğlum o hamleyi hiç hesap etmedim, o yüzden şanslısın' dedi.

Senin hesapsızlığın niye benim şansım olsun? Tavla taktik, satranç stratejidir. Yani, tavla anlık, satranç uzun vadelidir.

Eeeeee!

E’si; cemaat-hükümet maçı.

Cemaat şaha hamle yaptı, mat edeceğim derken, erken hamle yüzünden, zamanlama hatasıyla, şahı savunan taşları görmeden, veziri kaptırdı.

Hükümet, 'veziri yedik, maçı bitirelim' diyerek tüm taşlarıyla atağa kalkıp atı, fili, kaleyi indirmek için hamle üzerine hamle yapıyor ki şah savunmasız kalsın.

Ama o böyle top yekün saldırdıkça, savunmada açıklar veriyor ve cemaat piyonlarını son hatta doğru sinsice yürütüyor. Yani oraya varan her piyon, kaybedilmiş bir değerli taşın, vezirin, atın, kalenin, filin yerini alacak.

Hükümet piyonları önemsemediğinden bu hataya düşebilir. Onun gözü büyük taşlarda.

Oysa ki, önce piyonlar toplansaydı, büyük taşlar açıkta ve savunmasız kalırdı.

Kısacası; piyonlar sinsi sinsi yürüyor.

Açığa çıkmayanlar uyuma emri almış, hatta cemaat karşıtı, hükümet yanlısı gibi davranıyor ve alkış tutuyor bile olabilirler.

Ağızlarından yağ damlıyor, en yakın pozisyonda saf almış olabilirler.

Devlete böylesine çöreklen(diril)miş bir yapı partiye tasallut etmeden durabilir mi?

Benimki bir bilgi değil ama tahmin.

Nisan – Mayıs’ta hava mevsim normallerinden daha sıcak olacak.

Cemaat’teki bunca sessizlik hayra alamet değil. Kar topluyor hava sanki.

Hükümet kurumları daha dikkatli olmalı bence. Cemaat el yükseltecek. Hem de bu kez, hükümetin kendi atadıkları, bizim adamımız dedikleri üzerinden.

Demedi demeyin.

NOT: Sizce, küçüğüyle, büyüğüyle muhalefet partileri böyle bir konuda kafa yorup, olması halinde ne yaparız, nasıl davranırız diye düşünüyorlar mıdır? Strateji kuruyorlar mıdır? sanmam.
Yoksa gelişine vururuz diye taktik mi hesaplıyorlardır?

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın