TİC Holding Header
  • USD 32.549
  • EUR 34.867
  • Altın 2478.537
  • BIST 100 9664.85

Huawei öngörüyor: 2025 için 10 Mega Trend - II

2025 yılına kadar teknoloji ve endüstri gelişimi konusundaki öngörüleri içeren Huawei, Global Endüstri Vizyonu (GIV) raporuna (Shenzhen, Çin, 8 Ağustos 2019) kaldığımız yerden devam ediyoruz…
Huawei öngörüyor: 2025 için 10 Mega Trend - II
"Huawei öngörüyor" yazı dizisinin ilk yazısı için tıklayınız.

GIV'in 2025'e ilişkin kilit tahminlerini içeren rapordan yazımızın ikinci bölümünde ele aldığımız eğilim ve örneklerde aşağıdaki gibidir:





Kesintisiz İletişim: AI ve büyük veri analizi, şirketler ve müşteriler arasında kesintisiz iletişim kurar ve dil engellerini ortadan kaldırır.

Doğruluk, anlayış ve güven yarının iletişimlerinin temelini oluşturacak.

GIV, işletmelerin ürettikleri verinin %86'sını tamamen kullanacaklarını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Eğitim, Boş Zaman ve Rekreasyon, Medya, Eczacılık




Müşterileri Anlamak:

Şirketler şimdi yenilikçi iş modelleri tasarlamalarına yardımcı olmak için akıllı teknolojiler kullanıyor. Servis sağlayıcılar, müşteri satın alma alışkanlıkları gibi yüzeysel verilere her zaman erişebilmişlerdir, ancak yakında kullanıcı duyguları ve kişilik gibi bilgilere daha derinlemesine bakabilecekler. Müşterinin kariyeri, ilgi alanları, tercihleri ve sosyal tutumları hakkında çevrimiçi ve çevrimdışı bilgiler bulabilirler ve müşterinin bu canlı profili, AI algoritmaları için müşterinin gerçek ve gizli ihtiyaçlarını ortaya çıkarabilen yüksek kaliteli girdi verileri sağlar.

İmalat sanayinde, satıcılar son kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını daha iyi anlarlar. Yeni iş fırsatlarını tespit edip önererek, ürünlerini satan marka firmalarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak ürünler geliştirebilir ve tedarik zincirinde kendi değerlerini artırabilirler.


Kapsayıcı İletişim:

StorySign, sağır çocukların görüntü tanıma ve optik karakter tanıma gibi AI teknolojilerini kullanarak okumalarını sağlayan bir uygulamadır. Bir kullanıcı bir hikaye kitabından bir sayfa taradığında, StorySign uygulaması kelimeleri imzalayan bir karikatür imzalayıcı gösterir. Şu anda, StorySign metinleri 10 farklı işaret diline çevirebilir: İngilizce, İrlandaca, Felemenkçe, Flamanca, İtalyanca, İspanyolca / Katalanca, Fransızca, Portekizce, İsviçre Almancası ve Almanca. Gelecekte daha fazla dil eklenecek. AI cihazları ve yazılımı, konuşma veya işitme engellilerin eşit bir temele katılmalarını ve katkıda bulunmalarını sağlar.


Ürün/Hizmet Sağlayıcıları Anlamak:

Hastalar ve doktorlar arasındaki çatışmalar her yıl hastane verimliliğinin %6'sını tüketmekte ve doktorların ve hemşirelerin %75'i iletişimdeki sorunların neden olduğu fiziksel veya sözlü saldırılara maruz kaldıklarını bildirmektedir. Bir AI asistanı, hastaların anlamasını kolaylaştırmak için doktor reçetesini yorumlayabilir. Bu, hastaların karşılaştıkları sağlık sorunları, riskleri, tedavi planları ve beklenen etkiler konusunda daha fazla güven hissetmelerini sağlayacaktır. Doktor-hasta etkileşimi, karmaşık terminoloji stresi olmadan daha yumuşak ve sakin olabilir.

Bir reçete aldıktan sonra, AI araçları ayrıca hastaya doktorun ne verdiğini anlamalarına, kendileri için doğru ilaç olduğunu onaylamalarına, alternatif tedavileri kontrol etmelerine ve mevcut durumları için doğru dozu hesaplamalarına yardımcı olabilir. Bu araçlar, yaşlılara ve desteğe ihtiyacı olan diğer hastalar için, ilaçların zamanında, doğru dozda, herhangi bir karışıklık olmadan alınmalarını sağlayabilir.


Sınırsız İletişim:

AI özellikli çeviri cihazları, farklı dilleri konuşan kişilerin çok etkili iletişim kurmalarına yardımcı olabilir. İnsan artı AI tercümanlarının birleşimi çok daha etkili bir ekip oluşturur: Birlikte %0 ihmalle %95 doğruluk elde edebilirler.
Dil engellerini aşarak iletişim kurabilmek, şu anda dünya üzerinde çalışan büyük şirketler ve kuruluşlar için, gezegendeki her farklı dili konuşan insanlar için çok önemlidir. Yerleşik uzmanlık alanı bilgisine sahip çeviri cihazları, ticaret, sadaka, hükümet ve akademik ortamlarda iletişimdeki engelleri kıran, herkesin iletişimsizliği unutmasına ve çalışmalarına odaklanmasına olanak sağlayan bir nimet olacaktır.




Simbiyotik Ekonomi: Gezegendeki şirketler, birleşik erişim platformlarında dijital teknoloji ve akıllı uygulamalar benimsiyorlar; bu, daha fazla işbirliği, kaynak paylaşımı, daha güçlü küresel ekosistemler ve daha yüksek verimlilik anlamına geliyor.

GIV, her şirketin her yerde bulut teknolojisi kullanacağını ve iş uygulamalarının%85'inin bulut tabanlı olacağını öngörüyor.

İlgili Sektörler: Eğitim, Boş Zaman ve Rekreasyon, Medya, Eczacılık




Dahil Etme Teknolojisi:

Moğolistan, çoğu kasaba ve kentte yaşamayan az sayıda insanın bulunduğu geniş bir ülkedir. Geleneksel Moğolistan yaşam alanlarını otlaklarda canlı tutan büyük bir göçebe çoban topluluğu var. Onlar yurt (göçebe çadırı) içinde yaşıyorlar ve nadiren internet bağlantısına erişebiliyorlar. Aslında, Moğolistan'daki 850.000 hanenin yalnızca 100.000'i çevrimiçi olabilir. Bu sorunu çözmek için, bir teknoloji deviyle çalışan bir Moğol BİT şirketi, kablosuz ev bağlantıları sağlamak için 2017 yılında Ger İnternet projesini başlattı. Moğolistan'ın uzak bölgelerinde bulunan 50.000'den fazla aile şimdi Ger İnternet'i kullanıyor ve kendileri için doğru olan özelleştirilmiş hizmet seviyesini seçiyor. İnternet bağlantıları, çobanların hava tahminlerini dinleyebilecekleri ve yerel verimliliği önemli ölçüde artırabilecek yeni tarım teknolojileri hakkında bilgi edinebilecekleri anlamına gelir.


Ortaklık İçin Teknoloji:

Yeni film Wandering Earth, büyük miktarda yeni teknolojinin kullanılmasını içeriyordu. Çin'in ilk özel efekt zaferi olarak selamlandı. Jüpiter üzerindeki Büyük Kırmızı Nokta, yüzen gaz bantları, kaynayan sıvı hidrojen ve helyumdan oluşan bir atmosfer, birlikte çalışan binlerce roket güçlendiricisi...

Tüm bu fantastik görüntüler çarpıcı, gerçekçi detaylarla gösterildi. Bunu başarmak için, özel efektler ekibi, bulut teknolojisinin daha yüksek gücü lehine sıradan bilgisayar sunumlarından vazgeçti. Özel efekt şirketi için burası yeni bir alandı. Uzmanlıkları bulut teknolojisinde değil, film efektlerinde yatıyor. Ancak Wandering Earth'ün her bir karesinin oluşturulması yarım saat kadar sürebilir. Filmler saniyede 24 kare gösterir, böylece gereken toplam hesaplama süresi on binlerce saatte gerçekleşir. Bu, özel efektlerin yapımının da yıllar alacağı anlamına geliyordu. Filmin yapımcıları için gerçekçi bir seçenek değildi. Bunun yerine, özel efekt şirketi neredeyse sınırsız kaynak, büyük depolama ve hızlı ağ bağlantıları sağlayabilecek uzman bir bulut teknolojisi ortağıyla bağlantı kurmayı seçti. Özel efektler oluşturma işleminin zamanında tamamlanmasını sağladılar; böylece şirket çarpıcı, pürüzsüz, gerçekçi efektler sunabildi. Teslim süresindeki büyük düşüş, aynı zamanda şirketin, personel ve diğer maliyetlerini azaltmasına da yardımcı oldu.


Sürdürülebilirlik İçin Teknoloji:

Yağmur ormanları doğanın orkestrasıdır. Ancak yasadışı kayıt ve kaçak avcılık birçok doğal türünü yaşam alanlarından mahrum bırakıyor. Bazıları neslinin tükenmesinin eşiğinde. Bu olursa, doğanın orkestrası susabilir. Kosta Rika'daki Osa Yarımadası, dünyanın en zengin yağmur ormanlarından biridir. Ayrıca bitkilerin tohumlarını dağıtmalarına ve üremelerine yardımcı olan değerli bir türe ev sahipliği yapar: örümcek maymunu. Örümcek maymunları popülasyonunun dengede kaldığından emin olmak yağmur ormanlarının sağlığını korumak için anahtardır. Bu sadece çeşitlilik meselesi değil: Ormanın yaşamı için kilit öneme sahip.

Rainforest Connection (RFCx), akıllı teknolojiyi yeşil ekonomiye getiren kar amacı gütmeyen akıllı telefonları, akıllı sensörleri birleştirmeye çalışan bir organizasyondur.

Yağmur ormanlarının sesleri hayatın zenginliğini yansıtıyor. Şimdi onu korumak için yardım ediyorlar. RFCx, Koruyucu olarak adlandırılan güneş enerjili ses izleme sistemleri oluştururarak bu zenginliği korumak için yardım ediyorlar.

Bu koruyucular, ormanın göbeğinde, sistemin kulaklarıdır. Testerelerin seslerini net bir şekilde algılayan ve ileten kulaklar bunlar (Yüksek sıcaklık, yüksek nem ve sabit güç kaynağı olmayan bir ortamda ses verilerini toplayabilir ve iletebilirler). Ayrıca kamyonların sesini ve potansiyel olarak çevreye zarar verebilecek diğer sesleri de tanımlayabilirler. Yasadışı günlük kaydı veya kaçak avcılığa neden olabilecek şüpheli sesler toplandığında, ormandaki koruculara hızlı bir şekilde tam yere gidebilecekleri bir sinyal gönderilir. Şimdi, AI'nın yardımıyla, Koruyucular, örümcek maymunu gibi nadir hayvanların sesini de buluta gönderiyorlar. AI algoritmaları, ağlamaların hangi tür olduklarını ve tehlike, yaralanma veya açlığı temsil edip etmediğini belirlemek için 200.000 farklı hayvandan oluşan ağlama kayıtlarından oluşan veritabanına göre sıralanır. Bu bilgiler orman korucularına da aktarılabilir.




5G'nin hızlı yayılımı: 5G daha önceki kablosuz nesillerden çok daha hızlı indirme gücüne sahip ve bireyler, işletmeler ve toplum için muazzam bir potansiyel bu. GIV, dünya nüfusunun%58'inin 5G'ye erişebileceğini öngörüyor.

İlgili Sektörler: Sağlık, Boş Zaman ve Rekreasyon, Ulaşım, İmalat




Büyük Bağlantılar:

5G, Araçlar İnternetinin (Internet of Vehicles (IoV)) yaygın olarak benimsenmesi ve otonom sürüş için hayati bir faktör olacak ve ayrıca hücreselden herşeye(V2X) uygulamalarında, filo yönetiminde ve uzaktan sürüşlerde hızlı bir büyüme sağlayacaktır. Ve 5G aynı zamanda akıllı ulaşım için parlak umutlar getirecektir.

Huawei Wireless X Labs tarafından yayımlanan beyaz kitap Top Ten 5G Use Cases, 2022 yılına kadar IoV pazarının 145 milyar ABD dolarına kadar çıkacağını ve 2025 yılına kadar dünya genelinde 200 milyon 5G bağlantılı otomobil olacağını öngörüyor.


Yüksek Bant Genişliği:

5G ile uzaktan yönlendirme, tüm kamera kaynaklarını koordine ederek, ekibin aynı anda birden fazla açı yakalamasını sağlayarak izleyicilere daha iyi görüş ve daha fazla seçenek sağladı. Kablosuz kameralar ve kameralı drone kombinasyonları anında ve sürükleyici bir deneyim sunmakta.

5G + VR, pas ve yüz ifadesi gibi yakın çekimleri mümkün kılma teknolojisiyle dünya çapında basketbol taraftarlarına altın bir bilet sunabilir.

Kolsuz koltuklar ve çevrenizdeki kalabalıkla ve banktaki oyuncularla etkileşimde bulunmak… Hepsi 6,99 ABD Doları kulaklıkla mümkün.

Bu da sanal gerçeklik kullanıcılarının, herhangi bir oyunda 5G'nin çok düşük gecikme süresi ile gerçekten gerçek zamanlı bir HD VR deneyimi yaşayacakları anlamına geliyor.


Düşük Gecikme Süresi:

Nisan 2019'da Güney Çin'deki doktorlar, 400 kilometre uzaklıktaki bir danışman cerrahın desteğiyle endoskopik kalp ameliyatı yaptı. Tüm prosedürü HD olarak gerçek zamanlı 5G bağlantısı üzerinden izleyebilen danışman, insizyonlara (cerrahi işlemi gerçekleştirmek için vücuda yapılan kesiler) kılavuzluk ederek ameliyatı denetleyebildi.

Huawei X-Labs tarafından yayınlanan veriler, dünyada 4.3 milyon doktor ve 27.3 milyon hemşire sıkıntısı olduğunu ortaya koyuyor. Bu gözönüne alındığında tıbbi çözümler için kablosuz tıbda 5G teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesi ile uzmanların gerektiğinde ameliyat masasında veya hasta başucunda(yatağında) paylaşımlar yapabileceği anlamına gelir.




Global Dijital Yönetişim: Dijital teknolojideki gelişmeler, paylaşılan veri standartları ve veri kullanımı ilkeleri ile dengelenmelidir. GIV, yıllık küresel veri hacminin 180 ZB'ye (1 ZB = 1 trilyon GB) ulaşacağını tahmin ediyor.

İlgili Sektörler: Yönetim (Devlet)



Kişisel veriler kişisel mülkiyetdir. Herkesin verileri üzerinde hakları vardır ve kişisel veriler birkaç güçlü servis sağlayıcı tarafından istiflenmemelidir.

Kişisel dijital varlıkları korumak için küresel dijital standartlar yaratarak ve açık, şeffaf, uluslararası onaylı standartlar uygulayarak dijital dünyayı düzenlememiz kesinlikle acil bir meseledir.

Veri Koruma Görevlisi (Data Protection Officer (DPO)) şirketler içinde oluşturulan yeni bir konumdur ve gizlilik standartlarına kurumsal uygunluk sağlamada kilit bir unsurdur. DPO, GSYİH uyumluluğunu kontrol etmekten sorumludur ve düzenleyiciler gibi tüm paydaşların veri konularıyla bağlantılıdır. Küresel dijital endüstrisi genişlemeye ve gelişmeye devam ettikçe, DPO dinamik kararlar ve değişiklikler yapabilir ve tüm tarafların çıkarlarını dengelemeleri ve kullanıcı verilerinin kötüye kullanılması konusundaki endişeleri azaltmaları gerekir.

AI ve bulut bilgi işlem, büyük miktarlarda daha yüksek kalitede kişisel verilerin daha derin anlamını sağlar. Bireyler ve kuruluşlar arasında verinin öneminin yeni bir biçimde takdir edilmesi, dijital dünya için yasaların gelişimini yönlendirecektir. Kanunlar temel olarak eşit veri haklarını arayacak ve tüm insanların haklarını kendi verilerine göre koruyacaktır.

Dijital yönetişim sorunları da kanun koyucular için yeni ve gelişen bir alan olacak ve veri yönetişim yetenekleri için daha yüksek gereksinimleri artıracaktır. Sağlık (büyük verilerin doğduğu yer), internet ve eğlence endüstrisi dahil olmak üzere büyük miktarlarda kişisel veri üreten sektörler ve sektörlerin hepsi, kullanıcıları arasında güven oluşturmak için daha fazla zamana ve kaynağa yatırım yapmak zorundadır. Bu, endüstri genelinde verilerin standart kullanımının teşvik edilmesine yardımcı olacaktır.

Bu vb. trendlerin önemini vurgulamak için Huawei ICT Enterprise CMO'su Kevin Zhang şunları söylüyor:

Huawei ICT Enterprise CMO'su Kevin Zhang'a göre, “İnsani keşif asla durmayacak. Şimdikileri gördüğümüzün ötesine koymalı ve geleceğe bakmalı, inovasyondan icada geçmeliyiz. Her endüstri AI, 5G'yi, bulut bilişim ve diğer yeni gelişen teknolojileri benimsedikçe yaşam, iş ve toplumda hızlı değişiklikler görüyoruz. Huawei, her senaryoda e her yerde bağlantıyı sağlayan dijital platformlar, kullanıcı deneyimleri ve akıllı teknolojiler oluşturmaya kararlıdır. Herkese, evlere ve organizasyonlara akıllı bir gelecek ve büyüme için tamamen yeni fırsatların avantajlarını sunmak bizim görevimizdir.” diyor Zhang.

Bu sözlerde dikkate alınarak GIV@2025'in ne olduğunu daha iyi anlamak için şu bilgiye de sahip olmalıyız:
2018'de yayımlanan ilk raporla GIV@2025, endüstri gelişim eğilimlerini analiz etmek ve BİT dağıtımında stratejik bir rehber olarak hizmet etmek üzere tasarlanmıştır.

Bu raporu yayınlayan; Huawei, dünyanın önde gelen global bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) çözüm sağlayıcılarından biridir. Yaşamı zenginleştirmek ve verimliliği artırmak amacıyla daha iyi standartlarda bir dünya düzeni hedefi bulunan Huawei, sorumluluk sahibi bir kurumsal şirket bilinciyle, iştirakleriyle işbirliği içinde yenilikçi bilgi toplumuna ve sanayiye katkı sağlamaktadır.

Türkiye'de 2002 yılında faaliyetlerine başlayan Huawei 17 yıldır ülkemizin en önemli teknolojik atılımlarında ve dijital dönüşüm çabalarında katkıda bulundu.


Bizi 2025 10 Mega Trend'e getiren ilk rapora yazımızın;
“ÖZET SONUÇ” kısmı olarak göz atalım:

Rapora göre, 2025 yılı itibariyle her şeyin algılama yetisi olacak ve her şey birbiriyle bağlantılı olacak. Böylece herkesi her şeyin akıllı olduğu bir dünyaya taşıyacak. GIV 2025, 2025 yılına gelindiğinde, kişisel akıllı cihazların sayısının 40 milyara ulaşacağını ve dünya çapında toplam bağlantı sayısının 100 milyara ulaşacağını ve bunun da 23 trilyon dolar değerinde bir dijital ekonomi yaratacağını gözler önüne seriyor.


Akıllı dünyanın gelişimi devam ediyor

Gelecekle ilgili verilere ve tahminlere dayanarak, bilgi ve iletişim teknolojisi tarafından yönlendirilen akıllı bir dünyanın sektörel gelişim planını gözler önüne sermeyi hedeflediklerini belirten Huawei Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Direktörü William Xu, “Huawei olarak, farklı ICT sektörel ekosisteminin akıllı dünyaya tam manasıyla geçişini sağlayacak temelleri inşa ediyoruz. Bu tümüyle bağlantılı, akıllı dünyayı inşa etmek için küresel ortaklarımızla birlikte çalışmayı hedefliyoruz.” dedi.




2025 yılı itibariyle dünya çapında 100 milyar bağlantı olacak

GIV 2025'e göre, akıllı dünya, her şeyin algılayabildiği ve her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu zaman tam manasıyla gelmiş olacak. 2025 yılı itibariyle dünya çapında 40 milyar kişisel akıllı cihaz ve 100 milyar bağlantı olacak. Endüstriyel internet, bu 100 milyar bağlantının başlıca kaynağı olacak. Her şeyin algılayabilmesi için yaratılan muazzam miktardaki veri, tüm sektörlere kapsamlı bir şekilde entegre olacak ve endüstriyel nesnelerin interneti ve bağlantılı araçlar gibi yeni sektörler oluşturacak. Daha fazla ve daha iyi bağlantılarla, veri trafiği katlanarak büyüyecek ve bunun çoğu video kaynaklı olacak. Bulut VR pazarı 2025 yılı itibariyle 292 milyar dolara ulaşacak. Rapor, akıllı cihazların ve akıllı robotların yalnızca birer araç olmaktan çıkarak bir yardımcı konumuna dönüşeceği geleceği tanımlıyor. Akıllı asistanların penetrasyon oranı 2025 yılı itibariyle yüzde 90, akıllı servis robotlarına sahip olan evlerin oranı da yüzde 12 olacak. Rehber robotların yardımıyla, dünyadaki 39 milyon görme engelli ve 246 milyon görme kaybı olan insan normal hayata kavuşacak.


IoT ve AI tabanlı çözümler, kalkınmaya destek olacak

GIV 2025'e göre, yapay zeka platformları, yüksek hızlı bağlantılar, IoT ve AI tabanlı bulutlar yardımıyla endüstrinin akıllı analiz, karar verme ve yardım yoluyla hızlı kalkınma sağlamasına destek olacak. 2025 yılı itibariyle, 60 milyondan fazla aracın 5G ağlarına bağlanması ve yeni araçların tamamının internete bağlanmasıyla akıllı teknoloji ulaştırma sektöründe yoğun olarak devreye girecek. Zeka üretime dahil edildiğinde, ICT hızlandırılmış bir tempoda işletme teknolojisiyle (OT) birleşecek. Bu, inovasyon, endüstri, değer zinciri ve ekosistem için bir bütün olarak olumlu geri dönüşler sağlayacak. Kent planlayıcıları, şehirlerde zekayı devreye sokarak, güvenlik yönetimi, ulaşım planlaması ve diğer alanlarda sürdürülebilir kalkınma için yeni yollar yaratabilecek ve şehir sakinlerinin dijital hayatın getirdiği güvenlik, rahatlık ve yüksek yaşam standartlarından yararlanabilmelerini sağlayacak.


Dijital ekonomi 23 trilyon dolara ulaşacak

Huawei, dijital ekonominin 23 trilyon dolar değerinde olacağını tahmin ediyor. Yapay zekanın yaratacağı değere; üretim, hizmet, ulaşım ve diğer birçok sektörde kolaylıkla erişilebilecek. Akıllı dünyada inovasyonun sonuçları her yerde belirgin olarak görülecek. Akıllı dünya, sektörleri yeniden şekillendirecek ve yeni akıllı sektörler doğuracak. Bu, yenilikçiliğe büyük bir destek verirken aynı zamanda sanayilerin mevcut büyüme eğrilerinin ötesine geçmelerine ve hızlı kalkınma sağlamalarına da olanak verecek.

Kaynak :

Huawei web sayfası
Global industry vision 2025
10 Trends for 2025:
Touching the Intelligent World

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkürler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri