TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09

ICSG İstanbul 2018 etkinliğindeydik…

ICSG İstanbul 2018 etkinliğindeydik…
6.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı etkinliği 25-26 Nisan tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Akıllı SistemlerYangın konularında etkinlikler varsa, her zaman olduğu gibi ille de orada olmalıyım moduna girdim. Bu kez aynı tarihte 14.Uluslararası Yanma Sempozyumu'ndaki (Karabük Üniversitesinde) Yangın ve Toksik Duman başlıklı bildirinin sunumunu, bildiri ortağım NFPA Belgeli Fikret Kır’a bırakarak ICSG 2018 etkinliğine geçtim.

Etkinlikte çok önemli katılımcıların olacağı belirtilmişti. Nitekim hepsini dinleme fırsatım oldu.

İçerik ile ilgili bilgi paylaşımı yapmadan önce atmosferden bahsetmek istiyorum;
Fuar alanının -6.katta ve az katılım olmasından mı?
Konferansların -3.katta yapılmasından mı?
Sunum aralarında cafe break vb. ikramların olmasından mı?
Yada sunumlar arası geçişlerin zayıflığından mı?
Aslında tam tanımlayamıyorum.
Belki de çok kısa süre önce aynı konuda İSBAK tarafından organize edilen etkinliğin tadının damağımızda kalmasından mı? 
İnanın bilemiyorum.

Neyse içeriğe bakalım..

Organizasyon Başkanı Mehmet ERTÜRK’ün;
Akıllı sistemlerinin faydalarını anlattıktan sonra, sistemlerin akıllandırılması büyük bir dönüşüm gerektirmektedir. Bu dönüşüm sadece malzeme dünyasında değil, insan zihninde, iş tutuş tarzında da bir dönüşüm anlamına gelmektedir. Bu nedenle dönüşüme yön veren, dönüşümün yürütücüsü olan ve dönüşüme destek veren tüm tarafların hep birlikte hareket edebilmesi, dönüşümün en optimal şekilde gerçekleşmesinin gerekli olduğunun altını çizmiştir.

Bu güzel konuşmasının ardından, Ürdün Prensesi ve Arap Yenilenebilir Enerji Komisyonu Yüksek Yönlendirme Komitesi Başkanı Prenses Sana ASEM’in 2035’te Arap Ülkelerinin Enerji kaynaklarının % 25’ni Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından sağlayacak planlamalarından bahsetmiştir.

EPDK Başkanı Mustafa YILMAZ’ın özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyici uygulamalarının bir kez daha altını çizmiştir. Özellikle konuşmasını bitirirken ‘Teknoloji paydaşları sistemleri ya akıllandıracaklar ya da sektörden aklanacaktır’ demiştir.

Ardından Bilim ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel YAYAN ise;
OECD verilerine göre en fazla enerji talebi olan ülke konumunda olduğumuz, 2023 hedefi kapsamında enerji için özel odaklanma gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca elektrikli araçların kablosuz şarjı konusunun, sürücüsüz otomobilin önemli olduğunu vurgulamıştır.

Akıllı şehir kavramı tüm Dünya da ön plandadır. En çok gezilen 10 şehirden biri olan İstanbul’un daha çok akıllandırılarak Megaşehir’e hazırlanması gerektiğinden bahsetmiştir.

Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Aydın ÇETİN hocanın Dinamik Davranışların Toplumsal Davranışlarla İlişkisi’nin altını çizmiştir.

ELDER (Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği) Yönetim kurulu başkanı Serhat ÇEÇEN ise;
10 sene sonra 10 araçtan en az 5’nin elektrikli araç olacağı, karbon salınımın azaltılması çalışmalarının gerekliliğinin altını çizmiştir.

Yaşar ARSLAN(Türkiye doğal gaz dağıtıcıları birliği derneği) GAZBİR Yönetim kurulu Başkanı;
 


Bilgi paylaşımları,
Doğal gaz dağıtım sektöründe 2017 yıl sonu itibarıyla 72 doğalgaz şirketi tarafından toplam 21.5 milyar TL şebeke yatırımı yapılmıştır. Yapılan yatırımla Türkiye doğal gaz dağıtım şebekesi 130.585 kilometreye ulaşmıştır. Yapılan yatırımlarla son 4 yılda abone sayısı % 44 ,doğal gaz arzı sağlanan ilçe sayısı ise % 48 büyümüştür. 2017 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de 78 il,426 ilçe ve belde de doğal gaz kullanılmaktadır. 2018 yılında yaklaşık 700 milyon TL tutarında yatırım öngörüsü bulunurken, dağıtım şebekesinin 2.5 milyon vatandaşa daha ulaşarak 64.5 milyon kişiye ulaşması hedeflenmektedir.
 


Türkiye’de 2017 itibarıyla Akıllı Sistem Yatırımları; 42.5 milyon elektrik sayacı ve 14.2 milyon dogal gaz sayacı mevcuttur. Elektrik ve doğal gaz sayaçlarının akıllı hale gelebilmesi için toplam 35 milyar TL(elektrik şebekesinin dönüşümü için 21 milyar TL, doğal gaz şebekesinin dönüşümü için 14 milyar TL) civarında yatırım yapılması gerekmektedir. Akıllı şebekeler ile yılda, elektrik harcamalarında yaklaşık 4 milyar TL, doğal gaz harcamalarında yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlamak mümkündür.
 


Akıllı sayaçlar ve IoT teknolojilerinden yararlanıldığında 1 santigrad derecelik kontrol ile % 7 tasarruf sağlanabileceğini belirtmiştir.

Dr. Paul DONAY (Türk Telekom CEO),Güneş enerjisi maliyetinin kW saat başına çok düştüğüne dikkat çekmiştir.2011’de gittim, 2016’da tekrar geldim. Gelir gelmez enerji firmalarıyla sıkı işbirliği içinde olma isteğim anlaşılmıyor gibiydi dedi. Ancak EKTS (Enerji kesinti takip sistemi)’nin oluşturulup, kullanımıyla doğru- verimli-hızlı hizmetin arttığını irdelemiştir. Telekominikasyon sektörü 5 yılda bir yenilenmektedir. Bu hız da olmasa da Akıllı şebekelerde teknolojik olarak hızla yenilenecektir.

Ardından Santiago BANALES (Prime Alliance Kurul Üyesi) ise,Teknolojik gelişmeleri uygulamalarının yanı sıra, tüketicileri sisteme daha aktif katarak onlarında üretime katılması (Yenilenebilir enerji kaynaklarından sisteme satış yapmak)-Sağlıklı iletişim ile arızların % 75 oranında gitmeden giderimini sağlayabilmeyi hedeflediklerinden bahsetmiştir.

Konuyla ilgili uzman bayanların oturumu çok güzeldi

Özellikle Suzanne HOLT BALLARD, Esnek Şehirler-Esnek ve Yaşanabilir ve Dirençli Şehirler-Yaşlılar için Şehirler ve Kadınlar için şehirler, yapıları ve kavramlarına dikkat çekmiştir. Akıllı aydınlatma direklerinde geçtikten sonra, direğin karanlığa yakın bir aydınlık düzeyine düşmesi sonunda taciz olaylarının yaşanabileceği, tezine karşı anti tezler oluşturmak gerekliliği irdelenmiştir.
 


Fuar Alanında az olsa da iyi firmalar vardı. Gaziantep’te üretim yapan KLORSİS firmasının kullanılan suyun daha verimli kullanımı ve uzaktan kontrolü sağlayan cihazları üretiyor olması. Tesla aracıyla kendi markasıyla ve Dünya’da bir çok ülkedeki çözüm ortaklarına elektrik şarj istasyonları üretimi yapan GERSAN standı görülmeye değerdi.
 


Sonuç: Akıllı Sistemler konusu günümüzün trend konusudur. Birey-Şehir ve Ülke olarak tamamen içinde olmalıyız. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇBS Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Dr. Hüseyin BAYRAKTAR’ın moderatörlük yaptığı oturumdaki giriş konuşmasında, bir kez daha altını çizdiği gibi Başkanlıklarında yürütülen “Akıllı Kentler Strateji Ve Eylem Planı” sektör ve ülkemiz için bir kazançtır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın