TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.984
  • Altın 2323.963
  • BIST 100 8880.09

Ah kıskançlık vah kıskançlık

Kıskançlık bir hastalıktır, çok tehlikeli durumlara gelebilen kıskançlık özgüven eksikliğinden oluşan bir duygudur.
Özgüveni olmayan insanlar herşeyi, arkadaşlarını, eşini sevdiklerini devamlı kıskanır. Kıskanç insanın en ızdırap çektiği kıskançlık duygularının en kötüsü karşısındaki insanının yerinde olmak isteyip de asla olamayacağı  bir durumdur. O insanın kendisinden tahsil, madde, güzellik, mutluluk, zenginlik gibi unsurlarını kıskanır ki bunlar asla erişemeyeceği yeteneklerdir, kişiyi ruh hastası bile yapabilir.

Birde doğal, her insanın içinde bulunan tatlı zararsız kıskançlık vardır ki 'insan sevdiğini kıskanır' şeklinde ifade edilir. Otatlı, sitemkâr bir duygudur, rahatsız etmez hatta bazı zamanlarda hoş kullanılırsa tatlı duygular uyandırır. Misal; 'Aşkım bunu giyme veya tatlım bu parfümü kullanma bu gün bu kokuyu sende ancak ben koklamak isterim.' vb..

Kıskançlık insanda dönüşmüş olan bir duygu değildir. Sonradan (0-6) yaş arasında kodlanır. Zannedildiği gibi beyinde değildir. Mide ile belkemiği arasında yer alır. Çok şaşırdınız değil mi?

Yani azı karar çoğu zarar bir duygu. Fazlası çok ama çok zararlı neticelere varıyor boşanmaya, bozulan ortaklıklara ruhi dengesizliklere açıkçası intihar ve cinayetlere yol açabiliyor.

Kıskançlık duygusu tedavi edilebilir mi? Uzmanlara göre bazı kurallarla olabiliyor.

1- Duygularını ve kendini kabul etmek
2- Şimdiyi yaşayın geçmişi önemseyin.
3- Değişim planları yapın arzuladığınız hedefleri belirleyin.

Yani tedavisi tamamen kendi elinizde. Zaten mecbursunuz iyileşmeniz ve sağlığınız için çok önemli.

ANAHTAR DENGE
Çok önemli kuraldır. İnsan kendisinde olmayanı başkasına veremez, içinizde mevcutsa dışarı verebilirsiniz. Bu sebeple duygularınızı yönetmelisiniz. Nasıl mı?
1- Hislerinizi dikkate alın
2- Mücadele edin red edin
3- Dışarıya atın.
4- Olumsuzlukları, olumlu görmeye çalışın.
5- Çevreyi değiştirin.
6- Önce biz düşüncelerimize sahip oluruz, sonra düşüncelerimiz bize.

Bunlar çok önemli ayrıntılardır sizi iyileştirir ve krizi yönetebilirsiz. Ben size sadece kıskançlık duygusundan genel olarak bahsettim. Biraz olsun farkındalık yaratabildimse ne mutlu bana. Haftaya buluşana kadar esen kalın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın